Πάτρα: «Ραντεβού» με το σκοτάδι…για δεκάδες νοικοκυριά-Περισσότερες από 500 διακοπές κάθε μήνα

05.03.2023 / 0:15
Image shows a young boy and girl sitting at the table eating breakfast. The room is lit by candles because there has been a power cut caused by a thunder storm.

Το μαρτύριο της ενεργειακής φτώχειας ζουν κάθε μήνα εκατοντάδες οικογένειες στην περιοχή οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία σε μηνιαία βάση 500 και πλέον οικογένειες «μαθαίνουν» τη σημαίνει ζωή στο σκοτάδι με τη ΔΕΔΔΗΕ να τους κόβει το ρεύμα.

Από αυτές τις διακοπές οι 436 αφορούν κατοικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Πάτρας και του Ερύμανθου και 70 καταναλωτές που ζουν στη Δυτική Αχαΐα.

Μεσοσταθμικά τους τελευταίου έξι μήνες στην Πάτρα, τον Ερύμανθο και την Κάτω Αχαΐα έμεινε χωρίς ρεύμα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μία «κωμόπολη» μέσα στην πόλη, καθώς οι διακοπές ρεύματος αθροιστικά ανήλθαν σε 3.050.

Κατά μέσο όρο εκτιμάται πως στην Πάτρα, τη Δυτική Αχαΐα και τον Ερύμανθο γίνονται 23 διακοπές ρεύματος ημερησίως ενώ από τη σχετική αναγωγή προκύπτει ο σοκαριστικός αριθμός των 6.100 καταναλωτών οι οποίοι στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για άγνωστο χρονικό διάστημα γνώρισαν από «πρώτο» χέρι τι σημαίνει ζωή στο σκοτάδι.

Το κόλπο με το κοινωνικό τιμολόγιο

Παρόλο που παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την προστασία των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύει τη διακοπή του ρεύματος σε αυτά, οι πάροχοι έχουν βρει το τέχνασμα καταγγελίας της σύμβασης και την ένταξη στο «καθολικό» τιμολόγιο, το οποίο είναι το πιο ακριβό τιμολόγιο στη χρέωση ανα κιλοβατώρα.

Η μεταφορά αυτή ισοδυναμεί με τιμωρία και ως μεθόδευση είναι ένα εξίσου βασανιστική με τη διακοπή του ρεύματος. Η ένταξη των ευάλωτων νοικοκυριών στο καθολικό τιμολόγιο σηματοδοτεί βασανιστικό τρόπο για να τους τιμωρούν, προχωρώντας σε καταγγελία της σύμβασης που έχουν μαζί τους και τους μεταφέρουν αυτόματα στο λεγόμενο καθολικό τιμολόγιο, για το οποίο ισχύει το πιο ακριβό τιμολόγιο ρεύματος για κάθε κιλοβατώρα κατανάλωσης με αποτέλεσμα να τους «στραγγαλίζουν» οικονομικά.

Δημότες ορεινών οικισμών της Αχαΐας ζητούν να ζήσουν ως άνθρωποι…

Στην ανάγκη εξηλεκτρισμού του Δήμου Ερυμάνθου στέκονται κάτοικοι και φορείς, καθώς οι συνθήκη παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και οι πολίτες ζούσαν στο σκοτάδι. Το ίδιο συμβαίνει με αρκετές οικογένειες δημοτικών κοινοτήτων, που ζουν εκτός οικισμών, για επαγγελματικούς κυρίως λόγους, αλλά και οικονομικούς. Τα σπίτια τους και οι επαγγελματικοί τους χώροι –χωρίς να φέρουν ευθύνη- δεν συνδέονται με ηλεκτρικό ρεύμα (με τους στύλους της ΔΕΗ), χρησιμοποιώντας γεννήτριες, οι οποίες είναι οικονομικά ασύμφορες, περιορισμένης κλίμακας φωτοβολταϊκά ή… κεριά!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα τετραμελούς οικογένειας στο χωριό Καλάνιστρα, της οποίας το σπίτι, όπως και πιο δίπλα ο επαγγελματικός κτηνοτροφικός τους τόπος δεν έχουν ρεύμα. Στο σπίτι ανάβουν κεριά και έχουν τοποθετήσει μικρό φωτοβολταϊκό μόνο για έναν λαμπτήρα και τη φόρτιση των κινητών τους τηλεφώνων.

Τα διαβήματα στον Δήμο Ερυμάνθου, στη ΔΕΗ και στο Κράτος είναι συνεχή, για μία ανθρώπινη και σύγχρονη ζωή, όμως μάταια ακόμη περιμένουν!

Έκοψαν το ρεύμα σε τετραμελή οικογένεια ιερέα

Τα όσα συμβαίνουν στο «βασίλειο» της ενέργειας, αποτυπώνονται με ανάγλυφο τρόπο στην περιπέτεια μιας οικογένειας από την Πάτρα η οποία έμεινε ξαφνικά στο σκοτάδι.

Πρόκειται για τετραμελή οικογένεια ιερέα με δύο μικρά παιδιά, ο οποίος ζει στο κέντρο της Πάτρας. Εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο των διακοπών προχώρησε χωρίς καμία προειδοποίηση στη διαδικασία «σφράγισης» της παροχής.

Πάτρα: «Ραντεβού» με το σκοτάδι…για δεκάδες νοικοκυριά-Περισσότερες από 500 διακοπές κάθε μήνα 2

Η οικογένεια ανακάλυψε πως δεν έχει ρεύμα μετά από ώρες εντελώς τυχαία, δεδομένου ότι δεν είχε εκκρεμότητα στην εξόφληση κάποιου λογαριασμού. Η απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ ήταν «αφοπλιστική» καθώς μετά από συνεχείς ενοχλήσεις έκανε γνωστό πως η διακοπή δεν έγινε λόγω χρέους αλλά γιατί δεν είχε κατατεθεί σχέδιο της ηλεκτρικής εγκατάστασης με υπογραφή πιστοποιημένου ηλεκτρολόγου!!!

Στο θέμα υπήρξε και εμπλοκή του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας με την επανασύνδεση να πραγματοποιείται αμέσως μετά από προειδοποίηση για δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεπέρασαν τις 430.000 οι αιτήσεις των προμηθευτών για αποκοπή ρεύματος στην Πάτρα

Διογκώνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών ρεύματος προς τις εταιρείες προμήθειας. Οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών προκαλούν ασφυξία στα νοικοκυριά, ενώ οι προμηθευτές μιλούν για «ενεργειακό τουρισμό», με συνέπεια να έχουν αυξηθεί οι εντολές που δίνουν για αποκοπή ρεύματος έως και πάνω από 200%.

Πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρουν ότι υπάρχουν μήνες μέσα στο τελευταίο διάστημα που οι εντολές αποκοπής προς τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. Παρά ταύτα, η κινητικότητα των πελατών παραμένει χαμηλά, καθώς τους μήνες που η ΔΕΗ με τα 5 εκατομμύρια πελάτες εμφανιζόταν πιο ακριβή, οι ιδιώτες ανταγωνιστές της κέρδιζαν απλώς λίγες χιλιάδες συνδρομητών.

Χαρακτηριστικός πάντως είναι ο δείκτης για τις αιτήσεις αποκοπής που καταθέτουν οι εταιρείες στον ΔΕΔΔΗΕ όταν κάποιος καθυστερεί την εξόφληση. Οι εντολές αυτές ξεπέρασαν μέσα στο 2022 τις 430.000, ενώ υπήρξαν μήνες που η αύξηση ήταν πάνω από 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα