Στο «Νεολόγο» : Προχωρημένες συζητήσεις για τζαμί στην Πάτρα – Τι απαντά η πολεοδομία

22.07.2022 / 10:00
First morning prayers to welcome the holy month of Ramadan, Al Khayle Mosque, Khalifa City in Abu Dhabi. Victor Besa / The National

Την ίδια ώρα αγανακτισμένος δηλώνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, το οποίο θα μετατραπεί σε χώρο λατρείας, «καθώς δεν αλλάζει η άδεια χρήσης, παρά τις σχετικές εκκλήσεις και τη ρυμοτομική μελέτη που πληρώθηκε από τον ίδιο»

TOY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟY ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Κοντά σε συμφωνία για λειτουργία μουσουλμανικού χώρου λατρείας, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, βρίσκεται ιδιώτης, με τη Μουσουλμανική Κοινότητα Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», ήδη η Πολεοδομία της Πάτρας έχει ανάψει το «πράσινο φως» σχετικά με το αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου, για δημιουργία χώρου λατρείας, ενώ απαιτείται και άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, διαδικασία που θα κινήσει –σε δεύτερο επίπεδο- η Μουσουλμανική Ένωση. Το ενδιαφέρον από τους Μουσουλμάνους, που προσέγγισαν τον πατρινό, είναι έντονο, αφού δεν υπάρχει κοντά στην περιοχή άλλος χώρος λατρείας.

Το χρονικό

Πως φτάσαμε ως εδώ; Ο ιδιοκτήτης του διπλού ακινήτου (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του «Νεολόγου»), συνολικού εμβαδού 1.200 τετραγωνικών μέτρων, που χωρίζεται σε 600 και 600, δεν μπορεί -όπως ισχυρίζεται- να το εκμεταλλευτεί, «χάνοντας τον μήνα χιλιάδες ευρώ». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο ανήκει στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπου δεν επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.

Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, σύμφωνα με το άρθρο 22 του σχετικού νόμου, που αναρτήθηκε το 2014, επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις :

Κατοικία, κοινωνική πρόνοια, προσχολική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, αθλητικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και θρησκευτικοί χώροι. Επιπροσθέτως, επιτρέπονται, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, όπως π.χ. καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, χαρτοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα ψιλικών, γαλακτοπωλεία, πρατήρια γάλακτος, άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής. Επίσης, αρτοποιεία, επαγγελματικά εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και τα οποία απαλλάσσονται από τις διαδικασίες άδειας εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας (καθαριστήρια κλπ), ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες, χώροι στάθμευσης (κτίρια-γήπεδα) οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και χώροι περίθαλψης (πρωτοβάθμια χωρίς νοσηλεία, όπως κέντρα υγείας, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης).

Κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης για τις περιπτώσεις εντός σχεδίου τα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα επί κεντρικών οδών της κάθε πολεοδομικής ενότητας δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές αμιγούς κατοικίας. Επιπροσθέτως, για τις περιπτώσεις εκτός σχεδίου, στις περιοχές επέκτασης τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Η απάντηση της Πολεοδομίας

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη οικήματος, η απάντηση της πολεοδομίας Πατρών στον σχετικό φάκελο που παρέδωσε ήταν θετική, ως προς τη δημιουργία χώρου λατρείας, ενώ είναι αρνητική στα συνεχή του διαβήματα για αλλαγή της χρήσης του χώρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο φάκελός του περιείχε και νέα ρυμοτομική μελέτη, από μηχανικό που μίσθωσε ο ίδιος, προκειμένου το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείει και το δικό του ακίνητο να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο και για άλλες χρήσεις. Όπως καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης, η εν λόγω μελέτη βρίσκεται στο συρτάρι της πολεοδομίας. Στελέχη πάντως της αρμόδιας υπηρεσίας, εκτός του ότι επιβεβαιώνουν την έγκριση για χώρο λατρείας, σημείωναν στο «Νεολόγο», πως «δεν είναι εφικτό να αλλάξει η χρήση γης μέσω του νόμου για ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο και πως όλοι θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την κείμενη νομοθεσία και να υλοποιούν τα όσα έχουν συμφωνήσει στην αρχική άδεια με τις υπηρεσίες και το κράτος».

«Το πρόβλημα αφορά πολλές περιοχές της Πάτρας και τη δική μας. Την Ακρωτηρίου, την Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλες. Είμαστε πολλοί οι αγανακτισμένοι ιδιοκτήτες. Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για διαφυγόντα κέρδη, ενώ την ίδια ώρα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που με δική μας μελέτη, για την οποία πληρώσαμε ακριβά, φαίνεται επιτεύξιμος ο στόχος της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, γιατί δεν κινούνται οι απαραίτητες διαδικασίες από τη πολεοδομία; Γιατί τέτοια αδιαφορία;», αναφέρει στο «Νεολόγο», ο ιδιοκτήτης του χώρου. «Είμαστε σε όλα νόμιμοι. Ναι, είμαστε σε επικοινωνία και προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία τζαμιού, έναντι μίσθωσης. Έχουμε μιλήσει με τον επικεφαλής των μουσουλμάνων πανελλαδικά και οι διαδικασίες προχωρούν. Ακόμη και να μην το θέλαμε μας οδηγούν εκεί, αφού χάνουμε πολλά χρήματα», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως, άδειες για τη λειτουργία μουσουλμανικών χώρων λατρείας έχουν δοθεί, από το Υπουργείο Παιδείας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κατεγράφησαν αντιδράσεις, όχι όμως τέτοιες που να «φρενάρουν» τη λειτουργία τους, αφού «πλέον το επίπεδο ωριμότητας και σε αυτόν τον τομέα έχει προχωρήσει στη χώρα μας». Στην Πάτρα για πρώτη φορά ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταγραφούν οι οποίες αντιδράσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα