Πάτρα: Οι νεόπτωχοι του κορονοϊού! Εθελοντές μιλούν για την δράση τους στη νέα ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία

02.01.2021 / 8:00
131662584_894834377991858_3421913795598603657_n

Της Νικολίνας Σκόνδρα

Η πανδημία έφερε πολύ περισσότερο κόσμο, σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι δύο καραντίνες, που είχαν ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, δημιούργησαν μια νέα «στρατιά» ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά στα όρια της φτώχειας και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εθελοντικές οργανώσεις για να βρουν υποστήριξη.

Οι νεόπτωχοι της Πάτρας, ήρθαν να προστεθούν στους ήδη δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν στην περιοχή κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο «Νεολόγος» επισκέφθηκε δυο εθελοντικές δομές της Πάτρας, οι οποίες ζουν από «πρώτο χέρι», το χάος που προκαλεί η πανδημία στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, αλλά και στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας «Φωτεινό Αστέρι» και της «Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών/ριών», μίλησαν στην εφημερίδα για τη νέα ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Πάτρα.

«Ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια»

«Δημιουργήθηκε μια νέα τάξη εργαζομένων, στην οποία ανήκουν καλλιτέχνες, έμποροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων, και υπάλληλοι της εστίασης, που αναζητούν βοήθεια», μας εξηγεί ο πρόεδρος του «Φωτεινού Αστεριού» Χρήστος Σπηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, πολλές οικογένειες, οι οποίες γνώρισαν την εξαθλίωση, ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. «Έχουν τόσο μεγάλη υπερηφάνεια που δεν λένε ότι πεινάνε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του «Φωτεινού Αστεριού», τόνισε επίσης, ότι στην δεύτερη φάση της καραντίνας, αυξήθηκαν οι ανάγκες των ατόμων αλλά και των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια.

Μάλιστα, το τελευταίο καιρό το «Φωτεινό Αστέρι» προσφέρει δωρεάν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης κατ’ οίκον, έπειτα από συνεννόηση για τις ελεύθερες μετακινήσεις τους με την περιφέρεια Δ. Ελλάδας, η οποία είναι και αρωγός της κοινωνικής κουζίνας της δομής (Βορείου Ηπείρου 128).

Ο Αναστάσιος Ξένος, νομικός σύμβουλος της δομής δήλωσε ότι, έχουν πάψει να προσφέρουν κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες για λόγους ασφαλείας, όπως την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον επειδή τα άτομα δεν μπορούν να προσέλθουν στον χώρο για λόγους προφύλαξης της υγείας τους και δεύτερον επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να δέχονται τις υπηρεσίες τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2020, μας φιλοξένησαν στον χώρο τους, στην οδό Βενιζέλου 122, όπου ο κ. Σπηλιόπουλος μας μίλησε για τη δράση τους την περίοδο των γιορτών που διανύουμε.

Όσον αφορά τα είδη ρουχισμού, ο κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι λόγω κορωνοϊού, στο «Φωτεινό Αστέρι» προσωρινά δεν δέχονται και δεν αποθηκεύουν ρούχα καθώς η προσφορά και η διανομή τους καθίσταται αδύνατη. Όμως, λόγω των εορτών δέχονται και προσφέρουν παιχνίδια καθώς: «Τα παιδιά πρέπει να γελάνε και όχι να πεινάνε!».

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, υπάρχει μια μείωση στην προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης από τους συμπολίτες μας, διότι και οι ίδιοι δεν έχουν πλέον την οικονομική ευχέρεια. «Κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες μας βοηθούσαν, τώρα είναι κλειστές, άρα είναι λογικό να μην μπορούν να μας στηρίξουν. Δυστυχώς έχει αυξηθεί η ζήτηση και έχει μειωθεί η προσφορά».

Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι της εθελοντικής οργάνωσης, βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια από το «Φωτεινό Αστέρι».

«Εκτός από τον ιό της πανδημίας, έχουμε και τον ιό της φτώχειας»

Την ίδια μέρα, επισκεφτήκαμε και το στέκι της οδού Ιωάννου Βλάχου 19, όπου στεγάζεται η «Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών», μιας εθελοντικής ομάδας που παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Πάτρας.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στον «Νεολόγο», υποστήριξε ότι πάντα ενυπήρχαν προβλήματα βιοπορισμού, επιβίωσης και αποκλεισμού, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Πάτρας, πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Τόνισε ότι ο κύκλος των ατόμων που έχουν ανάγκη έχει διευρυνθεί ήδη από την πρώτη καραντίνα, καθώς εκτός από τους πρόσφυγες που ζουν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της παραλιακής, ανάγκη για υποστήριξη πλέον, έχουν οι μετανάστες με οικονομικά προβλήματα και οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μετά το καλοκαίρι. «Εκτός από τον ιό της πανδημίας, έχουμε και τον ιό της φτώχειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγουν στην Κίνηση, προέρχονται από δωρεές των συμπολιτών μας, «κατόπιν καλέσματος, το οποίο πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα, για να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου και στη συνέχεια μοιράζονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το χώρο του στεκιού συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε  ότι τα καλέσματα προσφοράς έχουν βρει σημαντική ανταπόκριση, ήδη, από την πρώτη καραντίνα. «Πέρα από τον φιλικό κύκλο της Κίνησης που υποστηρίζουν τις δράσεις μας εδώ και χρόνια, ο κύκλος έχει διευρυνθεί. Είναι εξαιρετικά μεγάλη η συνδρομή από τους συμπολίτες μας, διότι δεν έχουμε άλλον τρόπο».

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα