Πάτρα-Οι μαχητές της «Ελευθερίας»: Γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μας μιλούν για τη διαδικασία τον εμβολιασμών και πως την βιώνουν

12.04.2021 / 9:51
EMVOL-1024x683

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Τα δύο εκατομμύρια έφτασαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, με την πρώτη δόση, παρά τα προβλήματα με τη γνωστή αργοπορία των φαρμακευτικών εταιρειών και το μπρα ντε φερ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία κυλά ομαλά και στην Αχαΐα, όπου έχουν λάβει την πρώτη δόση περισσότεροι από 37.000 πολίτες.

Σημαντική αρνητική παράμετρος που καταγράφεται, τοπικά και πανελλαδικά, ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Ο λόγος για τους υγειονομικούς, αλλά και για το 50%, έως ώρας, των εκπαιδευτικών της Αχαΐας που δεν δήλωσαν πρόθεση να εμβολιαστούν με τα αδιάθετα εμβόλια. Στα παραπάνω, προστίθεται και ο σκεπτικισμός σημαντικής μερίδας πολιτών, μετά το πάγωμα του εμβολίου σε Γερμανία και Καναδά, για τους κάτω των 60 και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με παρενέργειες, οι οποίες είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το σύνολο των εμβολιασμένων.

Η αλήθεια είναι όμως πως, οι επιστήμονες και στη χώρα μας έχουν δώσει απαντήσεις, με τα περιστατικά επιπλοκών στην Ελλάδα να είναι μηδαμινά. Επιπροσθέτως, σε εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο ένα πολύ μικρό ποσοστό είχε αρνητικές επιπτώσεις.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Αχαΐα

Στα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας θα προστεθεί και το μεγάλο, στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται έως και 900 εμβολιασμοί την ημέρα. Ήδη, στην πρώτη γραμμή δίνουν τη μάχη της «Ελευθερίας» τα εμβολιαστικά κέντρα στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, Πανεπιστημιακό και «Άγιος Ανδρέας», στα νοσοκομεία Καλαβρύτων και Αιγίου και στα Κέντρα Υγείας, Αγίου Αλεξίου, Άνω Πόλης, Ζαρουχλεΐκων, Χαλανδρίτσας, Κάτω Αχαΐας και Ακράτας.

Το εμβολιαστικό κέντρο στο νέο λιμάνι θα είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες, με χώρους πάρκινγκ κι εκτός – ευρύτερα- νοσηλευτικού κέντρου, κάτι που ίσως βοηθά στην ψυχολογική αποφόρτιση των πολιτών. Θα στελεχωθεί με γιατρούς – κατά βάση – των ενόπλων δυνάμεων. Οπότε, το ήδη πιεσμένο τοπικό σύστημα υγείας δεν θα χρειαστεί να «τεμαχιστεί». Θα είναι η τελευταία λύση η βοήθεια γιατρών από το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», θα υπάρξει βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση και το προσωπικό της στη δημόσια υγεία, ιδιαιτέρως της Περιφέρειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν συμβάσεις και με ιδιώτες ιατρούς και νοσηλευτές, για λίγους μήνες. Επιπροσθέτως, η διαδικασία θα είναι πιο απλή σε σχέση με τη συνδρομή των ιδιωτών στο ΕΣΥ, αφού, αφενός η πίεση δεν είναι η ίδια με την καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου δεν μιλάμε για προσλήψεις, όπου η γραφειοκρατία καθυστερεί τις εξελίξεις. Επίσης, δεν θα δαπανηθούν πολλά χρήματα από το Κράτος, μια και το κτίριο είναι σχετικά έτοιμο, είναι σύγχρονο και παρέχει όλες τις ανέσεις.

Τον Απρίλιο, κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν πως η διαδικασία θα «τρέξει» πολύ σε πανελλαδικό επίπεδο, με την αύξηση των δόσεων από τις εταιρείες που ήδη στέλνουν εμβόλια (Pfizer, Αstazeneca), αλλά και την άφιξη του μονοδοσικού της Johnson & Johnson.

Ο λόγος στα στελέχη της πρώτης γραμμής

Ο «Νεολόγος» απευθύνθηκε στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα και Άνω Πόλης. Μιλούν για την προσπάθεια οργάνωσης για να ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού, το εμβόλιο, για την καθημερινότητά τους στα εμβολιαστικά κέντρα, τη διαχείριση -ιατρική και ψυχολογική- που χρειάζονται οι πολίτες, αλλά και για τον στόχο να πεισθεί η πλειοψηφία του πληθυσμού για το εμβόλιο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί περισσότερο μέσω όσων έχουν εμβολιαστεί. Σαφώς, στέκονται και στην περαιτέρω ενίσχυση που θα πρέπει να παράσχει το κράτος στο Ε.Σ.Υ.

Για τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους, τις δυσκολίες, αλλά και τις ευχάριστες στιγμές του εμβολιασμού χιλιάδων, έως τώρα, Αχαιών μίλησαν στην εφημερίδα ο Παθολόγος – Υπεύθυνους εμβολιαστικού κέντρου Βορείου Τομέα Βασίλης Βασιλείου, ο Διευθυντής ΕΣΥ – Παιδίατρος Γρηγόρης Μαρκέτος, η Γενική Οικογενειακή Ιατρός Ιωάννα Χριστοπούλου, η Νοσηλεύτρια Κατερίνα Σαμψώνα και η Επισκέπτρια Υγείας MSc Ελένη Ναούμη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «Ο εμβολιασμένος θα μεταφέρει το μήνυμα»

Πάτρα-Οι μαχητές της «Ελευθερίας»: Γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μας μιλούν για τη διαδικασία τον εμβολιασμών και πως την βιώνουν 6

Ο Υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου Βορείου Τομέα (στον Άγιο Αλέξιο) Παθολόγος Βασίλης Βασιλείου, είπε χαρακτηρίστηκα:

«Οι περίοδοι των πανδημιών πάντα αποτελούν μια πρόκληση για την υγειονομική κοινότητα, σε επίπεδο απόκτησης γνώσης και εμπειρίας ως προς την αντιμετώπιση τους αποτελεσματικότερα και ταχύτερα. Με στόχο την αντιμετώπιση της παρούσας πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι η μόνη και ασφαλέστερη λύση για την πρόληψη της διασποράς της νόσου COVID-19, είναι ο εμβολιασμός με επακόλουθο τη δημιουργία τείχους ανοσίας.

Εδώ και μερικούς μήνες από την 6¬η ΥΠΕ μας δόθηκε η τιμητική εντολή να οργανώσουμε στο Κ.Υ.Β.Τ Πάτρας ένα εμβολιαστικό κέντρο για την ανοσοποίηση από τον ιό SARS-COVID-2. Ξεκίνησε ο σχεδιασμός, η ανεύρεση χώρων και οι συνεχείς ασκήσεις για να λειτουργήσει σωστά μια προσπάθεια που στόχο θα είχε να ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο όπλο για αυτές τις καταστάσεις, η ανοσοποίηση. Ο χώρος οργανώθηκε έτσι ώστε, ο εμβολιαζόμενος να αισθάνεται άνεση, ασφάλεια, εμπιστοσύνη και οικειότητα ώστε να αντιμετωπισθεί ο φόβος η ανασφάλεια και η ιδέα ότι αντιμετωπίζεται απρόσωπα. Η μετάδοση της αισιοδοξίας μας για την λύτρωση από αυτή την σύγχρονη μάστιγα ήταν ο στόχος μας. Η χαρά της συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα τόσο του ιατρό-νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των εμβολιαζόμενων συμπολιτών μας είναι το όπλο μας για τη νίκη που είναι η ανοσοποίηση. Η συμμετοχή τους είναι συγκινητική. Η χαρά να βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους, με τα όσα προβλήματα κουβαλούν μαζί τους, να δίνουν την μάχη για να στήσουμε ένα τείχος ανοσίας γύρω μας, μας οπλίζει με δύναμη όλους ώστε να πετύχουμε αυτό που κάποτε φαινόταν ακατόρθωτο. Ο εμβολιαζόμενος θα θυμηθεί φεύγοντας και θα μεταφέρει το μήνυμα στον συμπολίτη του ότι αντιμετωπίστηκε με φιλικότητα και ανθρωπισμό. Μην τρέφοντας αυταπάτες ότι θα επηρεαστεί έτσι το αντιεμβολιαστικό και συνωμοσιολογικό κίνημα, που ούτως ή άλλως τροφοδοτούνται από πολλαπλά κίνητρα, στοχεύουμε στον αναποφάσιστο πολίτη που ακούγοντας από τον γείτονα του ή από τον δικό του άνθρωπο ευμενή σχόλια για τον εμβολιασμό θα προσχωρήσει και αυτός στον αγώνα της ανοσοποίησης, όπως διαπιστώνουμε να συμβαίνει.

Το υπουργείο υγείας μας έδωσε τα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνολογία να τρέχουμε πιο γρήγορα διαδικασίες και αξιοκρατικότερα, που ήταν δύσκολο να επιτευχθούν παλαιοτέρα. Η χώρα μας βαδίζει με πιο γρήγορα και σίγουρα βήματα από χώρες με υψηλότερες τεχνολογικές δυνατότητες. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος εμβολιασμού είναι αποτέλεσμα οράματος και δουλειάς πολλών ανθρώπων που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς την κινητοποίηση των απλών πολιτών που με την συμμετοχή τους σιγουρεύουν το αποτέλεσμα.

Οι εμβολιαστές του κέντρου υγείας ευχαριστούμε τον διευθυντή μας κ. Χ. Μπακόπουλο καθώς και τον υποδιευθυντή κ. Ν. Κοσκινά για την αμέριστη συμπαράσταση τους, υποσχόμενοι να επιτύχουμε τον πολυπόθητο στόχο να περιορίσουμε την νόσο COVID-19».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ: «Το εμβόλιο, η μοναδική μας ελπίδα»

Πάτρα-Οι μαχητές της «Ελευθερίας»: Γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μας μιλούν για τη διαδικασία τον εμβολιασμών και πως την βιώνουν 7

Ο Διευθυντής ΕΣΥ – Παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Άνω Πόλης Γρηγόρης Μαρκέτος, αναφέρει: «Η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ομαλά. Λίγα είναι τα ραντεβού που ακυρώνονται. Κάθε μέρα γίνονται τουλάχιστον 110 δόσεις στην Άνω Πόλη.

Προσωπικά έχω εμβολιαστεί από τον Γενάρη, σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού των υγειονομικών. Θα ήταν ειρωνεία να εμβολιάζω συμπολίτες και να μην έχω εμβολιαστεί ο ίδιος. Σαν υγειονομικός άλλωστε διατρέχω άμεσο κίνδυνο νόσησης και θεωρώ ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Επί 6 ώρες που κρατάει κάθε βάρδια είμαστε σε εγρήγορση. Σωστή συντήρηση των εμβολίων, πιστή τήρηση των ραντεβού, οδηγίες στους εμβολιαζόμενους, συμπλήρωση των πάντων στο τάμπλετ και πολλά ακόμα.

Κατ’ αρχήν μιλάω με τους ανθρώπους που έρχονται , γιατί πρέπει να εξαφανίσω κατά το δυνατόν, τις ανησυχίες τους. Ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη φαίνεται εκείνη την ώρα. Θυμάμαι μια κυρία που όταν ήρθε και κλείσαμε την πόρτα του γραφείου, άρχισε να κλαίει γοερά λέγοντας μου ότι θέλει να βγει ζωντανή γιατί την περιμένει ο γιός της. Μίλησα πολύ μαζί της, το όφειλα στο επάγγελμα που υπηρετώ επί 37 χρόνια, το όφειλα στην ίδια, το όφειλα στον γιό της που δεν γνώριζα και φυσικά την κέρδισα!

Τα περιστατικά είναι πολλά και πρέπει να ξέρει ο καθένας να σέβεται και να εμπνέει σιγουριά στον άνθρωπο που έχει απέναντί του! Το εμβόλιο είναι η μοναδική ελπίδα που έχουμε απέναντι στην πανδημία.

Ο σχεδιασμός είναι καλός θεωρώ και ο εξοπλισμός το ίδιο. Όμως το σύστημα υγείας δεν εξαντλείται σε έναν εμβολιαστικό σχεδιασμό. Το ΕΣΥ χρειάζεται , κρατική στήριξη, διορισμό γιατρών με μόνιμη σχέση εργασίας και όχι επικουρικούς με αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Χρειάζεται ΜΕΘ με αντίστοιχο υποστηρικτικό προσωπικό και όχι ΜΕΘ μιας χρήσεως.

Είναι απαραίτητη η αύξηση των πόρων για την Υγεία στο 7% του ΑΕΠ από το 4,5% που είναι σήμερα. Είναι ακατανόητο και προκλητικό να λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Υγεία όταν αγοράζουμε πολεμικά αεροπλάνα!».

ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: “Έχουν την αγωνία και τη λαχτάρα να εμβολιαστούν

Πάτρα-Οι μαχητές της «Ελευθερίας»: Γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μας μιλούν για τη διαδικασία τον εμβολιασμών και πως την βιώνουν 8

Η Γενική Οικογενειακή Ιατρός Ιωάννα Χριστοπούλου, μεταφέρει την εμπειρία της ως εξής:

«Από τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκίνησε το εμβολιαστικό κέντρο στην Άνω Πόλη έως πρόσφατα, δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην όλη διαδικασία. Το τεχνικό κομμάτι και ο εξοπλισμός, είναι πολύ καλά οργανωμένα, με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας ημέρα, να λειτουργούμε όλοι απόλυτα εναρμονισμένοι και συντονισμένοι, χωρίς προβλήματα και διακοπές στη ροή των ραντεβού. Εκεί που προβληματιστήκαμε, ήταν με τη δημιουργία του προγράμματος, εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας του υγειονομικού προσωπικού, οι οποίοι προερχόμαστε από το Κέντρο Υγείας και την Τοπική Μονάδα Υγείας (Τ.Ο.Μ.Υ.). Έτσι, μειώθηκαν τα ραντεβού και η εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και εκείνων που χρειάζονται πιο επείγουσα αντιμετώπιση.

Επίσης, κάτι για το οποίο οι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει όλο το προηγούμενο διάστημα που περιμέναμε να έρθουν τα εμβόλια, είναι οι χώροι. Η προτεραιότητα όμως, παραμένει η ίδια! Να εμβολιαστούν το δυνατό περισσότεροι πολίτες, οπότε ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα. Λειτουργούν δύο εμβολιαστικές γραμμές και καθημερινά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 120 ραντεβού.

Από την αρχή της εμβολιαστικής περιόδου, οι πολίτες στη πλειοψηφία τους, είχαν την αγωνία και  τη λαχτάρα να προλάβουν να εμβολιαστούν. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις και μεγαλύτερη δυσπιστία, σε πολλές περιπτώσεις και φόβος. Παραθέτοντάς τους όμως, τα στατιστικά στοιχεία με απλούς αριθμούς, οι πολίτες από μόνοι τους, αποφασίζουν και προχωρούν στον εμβολιασμό, γιατί αντιλαμβάνονται το πραγματικό όφελος».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΜΨΩΝΑ: «Χρειαζόμαστε υποστήριξη»

Πάτρα-Οι μαχητές της «Ελευθερίας»: Γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μας μιλούν για τη διαδικασία τον εμβολιασμών και πως την βιώνουν 9

Η Νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης Πατρών Κατερίνα Σαμψώνα, μιλώντας στον «Ν», είπε:

«Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από την εμφάνιση του κορωνοϊού και προσωπικά μου φαίνεται αιώνας. Μια νέα πραγματικότητα, επαγγελματική, κοινωνική, οικονομική, που μας οδήγησε στο συμπέρασμα, έστω και βίαια, ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι δεδομένο. Η μέρα του εμβολιασμού ήταν μία μέρα όπου το άγχος για την πιθανότητα της βαριάς νόσησης απομακρύνθηκε.

Από τον Φλεβάρη, στο Κέντρο Υγείας όπου βρίσκεται το εμβολιαστικό, εμβολιάζουμε με Astrazeneca την ηλικιακή κατηγορία 60 – 64 ετών και θα ακολουθήσουν και οι μεγαλύτερες.

Υποδεχόμαστε τον κόσμο, πάντα με καλή διάθεση, καθώς, όσο για εμάς, όσο και για τους ίδιους, είναι μία ευκαιρία να περιορίσουμε την πανδημία. Συμπληρώνουν μόνοι τους ή με την βοήθειά μας το έντυπο με τα στοιχεία τους και ένα ιατρικό ιστορικό, στην συνέχεια περνάμε στην αίθουσα εμβολιασμού, όπου ο εμβολιαζόμενος συζητά με τον γιατρό τυχόν προβλήματα υγείας που έχει και αφού ο γιατρός κρίνει ότι μπορεί να εμβολιαστεί, μας δίνει την έγκριση προκειμένου να γίνει η έγχυση του εμβολίου. Μετά τον εμβολιασμό, ο εμβολιαζόμενος σχεδόν πάντα, σχολιάζει ξαφνιασμένος το πόσο ανώδυνη ήταν η όλη διαδικασία. Στη συνέχεια δίνονται οι οδηγίες για τις επόμενες μέρες και ο εμβολιαζόμενος περιμένει για δεκαπέντε λεπτά στην αίθουσα αναμονής, παρουσία νοσηλευτή. Τις τελευταίες μέρες το χαμόγελό τους αντικαταστάθηκε με τον φόβο απέναντι στις παρενέργειες του εμβολίου. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε, ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες αλλά και την εμπειρία των 4000 εμβολιασμών που έχουμε διατελέσει από τον Φλεβάρη και μετά. Ανησυχεί ο κόσμος και είναι φυσιολογικό, αλλά μετά από συζήτηση μαζί του κατανοεί ότι η επικινδυνότητα από την διασπορά στην κοινότητα και της νοσηλείας από τον κορωνοϊό, δεν μπαίνουν σε σύγκριση.  Οι συμβουλές αυτοματοποιημένες πια. Εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Τέλος, εμείς οι υγειονομικοί χρειαζόμαστε υποστήριξη. Ηθική και έμπρακτη, χρειαζόμαστε προσωπικό και υλικά. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό, απλά χρειάζεται η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια, όσο κουρασμένοι και να νιώθουμε».

ΕΛΕΝΗ ΝΑΟΥΜΗ: «Με αυταπάρνηση κάνουμε ότι καλύτερο»

Πάτρα-Οι μαχητές της «Ελευθερίας»: Γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μας μιλούν για τη διαδικασία τον εμβολιασμών και πως την βιώνουν 10

Η Επισκέπτρια Υγείας MSc Ελένη Ναούμη είπε στον «Νεολόγο»:

«Για όλους τους υγειονομικούς ο κορωνοϊός είναι μία πραγματικότητα που μας υποχρέωσε να τεθούμε σε μία πρωτόγνωρη εγρήγορση. Περίμενα με ανυπομονησία να εμβολιαστώ. Ουσιαστικά μετρούσα τις μέρες, προκειμένου να μειωθεί το άγχος της πιθανής σοβαρής νόσησης.

Από τα μέσα Φλεβάρη, υποδεχόμαστε κόσμο της ηλικιακής κατηγορίας 60-64, είμαστε εμβολιαστικό κέντρο Astrazeneca, πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση. Αφού συμπληρώσουμε το ιστορικό τους, περνάμε στο χώρο διενέργειας του εμβολίου. Εκεί ο γιατρός συζητά μαζί του το ιατρικό του ιστορικό (πιθανά προβλήματα υγείας, φαρμακευτική αγωγή, πιθανές αλλεργίες). Όταν ο γιατρός δώσει την συγκατάθεσή του για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού, ο Επισκέπτης Υγείας ή ο Νοσηλευτής προχωράει στη διενέργεια. Στη συνέχεια ενημερώνεται για τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες τις επόμενες ημέρες καθώς και την αναγκαιότητα συνέχισης τήρησης των μέτρων προστασίας και στην συνέχεια παραμένει στην αίθουσα αναμονής για δεκαπέντε λεπτά όπου υπάρχει ο νοσηλευτής. Ο εμβολιαζόμενος μετά το πέρας των δεκαπέντε λεπτών και αφού διαπιστώσουμε ότι όλα είναι καλά μπορεί να αποχωρήσει.

Στην αρχή που ξεκινήσαμε, βλέπαμε ανθρώπους χαρούμενους που ανυπομονούσαν να εμβολιαστούν. Το τελευταίο διάστημα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και εξαιρετικά δύσπιστοι όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους εμβολίου. Είναι φανερά επηρεασμένοι από το γενικό κλίμα.

Από την πλευρά μας, τους εξηγούμε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν, υπενθυμίζοντάς τους ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη. Είναι το καθήκον τους απέναντι στον εαυτό τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου αυτού είναι πολύ σπάνιες σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουμε για σοβαρή νόσηση. Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό.

Τελειώνοντας, οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό είναι πολλές, όμως με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα