Πάτρα: Μια ακόμη επέτειος του Πολυτεχνείου σημαδεύτηκε από επεισόδια

26.11.2022 / 0:00
molotof

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Γυαλιά- καρφιά έγινε για μια ακόμη χρονιά, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, το κέντρο της Πάτρας.Νεαροί στο πίσω μέρος της πορείας που ξεκίνησε από το Παράρτημα της οδού Κορίνθου,  προκάλεσαν χάος και μετέτρεψαν το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης με την ρίψη περίπου 40 μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Έγιναν οκτώ προσαγωγές, με τις τέσσερις να γίνονται συλλήψεις και μια 21χρονη αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αφού πλέον η νομοθεσία έχει αλλάξει και έχει αυστηροποιηθεί.

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή η 21χρονη φοιτήτρια που είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα και είχε πάρει τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί. Η 21χρονη θα πρέπει να παρουσιάζεται στις Αστυνομικές Αρχές κάθε μήνα (το πρώτο πενθήμερο), ενώ της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος. Οι άλλοι τρείς είναι αντιμέτωποι με πλημμελήματα και η δίκη θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

Τι προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα

Με βάση τις τελευταίες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και στο επίπεδο της απλής κατοχής μολότοφ, με τη νέα διάταξη: Μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή μολότοφ στη διάρκεια πορειών ή δημόσιας συνάθροισης, ανεξάρτητα αν ο δράστης διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, όπως προβλέπει ο προηγούμενος ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε το 2019. Η διάταξη επιβάλλει κάθειρξη έως 10 χρόνια σε όποιον κατέχει μολότοφ σε δημόσιες συναθροίσεις, πορείες κλπ.

Η διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 272

Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων. (Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών).

Η προφυλάκιση στον Πειραιά

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν πως οι δύο νεαροί πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη τέτοιες περιπτώσεις. Όλα τα παραπάνω στον Πειραιά τον Νοέμβριο του 2021. Αφορά, έναν 24χρονο και έναν 20χρονο, που είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που έκανε περιπολίες στην περιοχή. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ήταν μαζί με την ομάδα των ατόμων που πήραν μέρος στην «καταδρομική», όμως τα υπόλοιπα άτομα κατάφεραν να διαφύγουν. Οι νεαροί κατάφεραν να φτάσουν στο κτήριο του Τμήματος χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις περιπολίες που ενδεχομένως να υπήρχαν στη γύρω περιοχή και αφού πέταξαν μολότοφ στο κτήριο, προκάλεσαν ζημιές σε δύο οχήματα και στο κουβούκλιο του φρουρού. Ανακριτής και εισαγγελέας Πειραιά μετά τις απολογίες τους συμφώνησαν για την προσωρινή τους κράτηση. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές στα σπίτια τους, μετά από έρευνα που έγινε, είχαν βρεθεί «τέσσερα δοχεία με εύφλεκτο υγρό, δεκάδες άδεια μπουκάλια μπύρας, δυο κοντάρια με πυρσούς προσαρτημένους σε αυτά, προσανάμματα φωτιάς και αναπτήρες, μια αντιασφυξιογόνος μάσκα, μάσκα προσώπου, γάντια και κράνος, μικροποσότητα κάνναβης,  κινητά τηλέφωνα και κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Επιθέσεις στην Πάτρα

Να δούμε όμως μερικά από τα συμβάντα που έχουν σημειωθεί στην Πάτρα τα τελευταία δύο χρόνια.

2021

4 Μαρτίου: Επίθεση με μολότοφ σε μηχανές της τροχαίας Πατρών που διέρχονταν από την οδό 25ης Μαρτίου πάνω από το Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας.

10 Μαρτίου: Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο πάρκινγκ της Ελληνικής Αστυνομίας στο νέο δρόμο.

10 Μαρτίου: Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε πλήρωμα περιπολικού της ‘Αμεσης Δράσης, στην περιοχή της Αγυιάς.

17 Νοεμβρίου: Ομάδα αγνώστων που βρίσκονταν στην «ουρά» της πορείας για το Πολυτεχνείο στην Πάτρα, επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

5 Δεκεμβρίου: Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό ενός ένστολου.

2022

11 Απριλίου: Επίθεση με βόμβες μολότοφ από νεαρούς στο τμήμα μεταγωγών στην οδό Γούναρη.

17 Νοεμβρίου: Ρίψη δεκάδων μολότοφ κατά την διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Πάτρας στην ουρά της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου από νεαρούς που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στο ίδιο έργο θεατές οι πολίτες

Η οργή του κόσμου λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και που καλούνται να ζήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο συνεχών ανατιμήσεων χωρίς να μπορούν να τα βγάλουν πέρα είναι απόλυτα δικαιολογημένη και είναι αναμενόμενες οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να ανεχτεί να βλέπει την περιουσία του να καταστρέφεται, να υπάρχουν ενέργειες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των πολιτών. Η έκφραση της διαμαρτυρίας δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνεται με βία και να αφήνει πίσω της καταστροφές.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα