Παρασκευή, 30.07.2021, 2:39 πμ

Πάτρα-Μαστοράκου για εμβόλια: «Δεν είναι ραντεβού στα τυφλά…»

25.12.2020 / 9:34
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
koronoios_giatroi

Την άμεση σύνταξη ενός πρωτοκόλλου εμβολιασμού πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εμβολίων ζητούν οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με τον χώρο της υγείας.

 «Το πρωτόκολλο εμβολιασμού είναι απαραίτητο σε αυτή την προετοιμασία και θα πρέπει να συνταχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα δεδομένα που προκύπτουν από τους όρους της έγκρισης που του έγινε από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Η όλη όμως προετοιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει και την σχετική ενημέρωση προς την ιατρική κοινότητα για κάθε λεπτομέρεια που αφορά το εμβόλιο.

«Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε στους γιατρούς του Δημοσίου ήταν κάπως βιαστική και άκομψη. Θα έπρεπε πρώτα να εγκριθεί και επίσημα το εμβόλιο από τον ΕΟΦ και στη συνέχεια να ακολουθήσει αυτή.

Είναι αλήθεια ότι δυσαρέστησε τους γιατρούς του Δημοσίου γιατί πάνω από όλα είναι επιστήμονες και δικαιούται να έχουν άποψη επί του θέματος.

Το σωστό θα ήταν να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στην ιατρική κοινότητα με όλες τις λεπτομέρειες για το εμβόλιο, να προβληθούν σε δημόσια θέα όλα τα επιστημονικά δεδομένα και να συζητηθούν διεξοδικά, έτσι ώστε όταν γίνει η ενεργοποίηση του όλου μηχανισμού να μην υπάρξουν προβλήματα.

Η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι ταχεία αφού πρόκειται για ένα εμβόλιο που συντηρείται στους -70 βαθμούς, κατά συνέπεια απαιτείται ένας προγραμματισμός που δεν επιτρέπει λάθη τα οποία μπορεί να κοστίσουν εμβόλια» και συνεχίζει:

«Η διαδικασία δεν μπορεί να είναι ίδια για όλους. Ούτε το ραντεβού στα… τυφλά μπορεί να ισχύει για όλους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί όλες τις λεπτομέρειες και να ενημερώσουν τους ασθενείς τους.

Ένας ασθενής με χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο χωρίς να έχει τη σχετική έγκριση από τον ιατρό του».

Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα παίξουν τον ρόλο τους στο μεγάλο ζητούμενο για την υπόθεση του εμβολίου. «Στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου για να εμβολιαστεί  και να κατορθώσουμε έτσι να κτίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το τείχος του 70%  πετυχαίνοντας τον στόχο της ανοσίας».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα