Πάτρα: Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου-Τα αιτήματά τους

14.01.2021 / 10:57
1

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρών:

Κατά την χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα στην πόλη μας η διοίκηση του Συλλόγου μας έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενημέρωσή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος. Ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε από μέλη του ΔΣ στην κλειστή και ως εκ τούτου καταθλιπτική αγορά της πόλης. Στην σύσκεψη στο Επιμελητήριο πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ζαφειρόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Βαγενάς. Του εξέθεσαν αναλυτικά την δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι, τα αναγκαία μέτρα στήριξης καθώς και την ανάγκη ενεργοποίησης του πολιτικού κόσμου για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας. Από την μεριά του Συλλόγου κατατέθηκε Υπόμνημα που επισυνάπτεται. Στην συνάντηση με φορείς και εργαζόμενους που έγινε στο Ναυτ-οικο συμμετείχαν ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου κ.κ. Μακρής και Νικολακόπουλος όπου ανέπτυξαν ιδιαίτερες πτυχές των προβλημάτων που δημιουργεί το παρατεταμένο lockdown και η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

Από την μεριά του ο κ. Τσίπρας κατανόησε την κραυγή αγωνίας του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου και υποσχέθηκε ενεργή στήριξη στα δίκαια αιτήματά μας.

Υπόμνημα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών

Προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τέως Πρωθυπουργό και Βουλευτή Αχαΐας κ. Τσίπρα Αλέξη

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με χαρά σας υποδεχόμαστε στην πόλη μας και ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να σας δοθεί η δυνατότητα να μας επισκεφτείτε στα εμβληματικά γραφεία  του ιστορικού Συλλόγου μας.

Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της πόλης μας όπως και όλης της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση. Η υγειονομική κρίση λόγω και των κυβερνητικών χειρισμών έχει μετατραπεί σε βαθιά οικονομική με θύματά της κυρίως τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες, οι «πειραματισμοί» τύπου click away, οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις και η εμμονή σε ένα ανύπαρκτο κατά τα άλλα lockdown που αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο και την εστίαση καθώς και η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην καταστροφή. Οι συνέπειες για την εθνική οικονομία και την κοινωνία θα είναι μη αναστρέψιμες καθώς  η ραχοκοκαλιά της που με θυσίες άντεξε 10 χρόνια κρίσης και 3 μνημόνια οδηγείται σε βίαιο θάνατο. Όλα τα μέτρα που παίρνονται για την αγορά ευνοούν μια χούφτα πολυεθνικές και αλυσίδες. Σε συνδυασμό με την έκθεση Πισσαρίδη όπου ξεκάθαρα αναφέρεται η ανάγκη «εκκαθάρισης» της αγοράς πιστεύουμε ότι αποτελούμε πλέον φανερά τον στόχο μιας επίθεσης αφανισμού μας. Η Πανδημία αποτελεί την αφορμή και το άλλοθι γι’ αυτό.

Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη πρωτοβουλιών των συνδικαλιστικών μας οργάνων για άμεση σθεναρή αντίδραση του κόσμου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και του πολιτικού κόσμου με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην αξιωματική αντιπολίτευση για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Ζητάμε την δυναμική ενεργοποίησή σας στην κατεύθυνση της υποστήριξης των αιτημάτων μας που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσής μας.

 1. Άμεση επαναλειτουργία της αγοράς με φυσική παρουσία στα καταστήματα τηρώντας όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα όπως έχουμε αποδείξει. Ζούμε το παράδοξο περιόδου εκπτώσεων με κλειστή την αγορά.
 2. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να αποτελεί στο σύνολό της επιδότηση και όχι δάνειο. Επέκτασή της για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
 3. Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.
 4. Αποζημίωση προμηθειών που έχουν γίνει πιστεύοντας τις Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι τα λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης και θα παραμείνει ανοικτό ακόμη και στις κόκκινες περιοχές. Οι συνάδελφοί μας επένδυσαν τα τελευταία ταμειακά  και ψυχικά τους αποθέματα ενόψει της εορταστικής περιόδου για προϊόντα που παραμένουν αδιάθετα στα ράφια και τις αποθήκες τους.
 5. 100% επιδότηση ενοικίου για την περίοδο της πανδημίας με κάλυψη των εκμισθωτών.
 6. Γενναίο κούρεμα με βάση την γενική οικονομική κατάσταση χρεών και δανείων με πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και μεταφορά τους στο τέλος των συμβάσεων.
 7. Χρηματοδότηση μέσω των Τραπεζών άτοκα και χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια για την κάλυψη των επιταγών – αξιογράφων και κεφαλαίου κίνησης.
 8. Νέες ρυθμίσεις 120 δόσεων μετά το τέλος της πανδημίας για το σύνολο των προηγούμενων χρεών.
 9. Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής φόρου και αφορολόγητο όριο όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες.
 10. Κατάργηση του εξοντωτικού Νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
 11. Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών μισθοδοσίας, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κάλυψη προμηθευτών κλπ.
 12. Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κύριε Πρόεδρε ζητάμε να σταθείτε συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματα μας και αρωγός με κάθε διαθέσιμο μέσο στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα