Πάτρα: Η πανδημία βλάπτει τη φοιτητική στέγη! Το 50% των κατοικιών αυτή τη στιγμή είναι ξενοίκιαστο

25.01.2021 / 7:36
enoikiazetai

«Ανοικτή πληγή» για την Πάτρα και την οικονομία της πόλης, παραμένει το ζήτημα των φοιτητών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%, έχουν φύγει από την αχαϊκή πρωτεύουσα εξαιτίας του lockdown.

Το σύστημα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που πλέον έχει καθιερωθεί, ακόμα και την περίοδο της εξεταστικής, τους δίνει τη δυνατότητα να  συνεχίζουν τις σπουδές τους μακριά από την έδρα της σχολής τους.

Οι φοιτητές όμως, αποτελούσαν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για την τοπική οικονομία της Πάτρας, μια πηγή που τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει να… ρέει, φτάνοντας πλέον στο σημείο να έχει σχεδόν στερέψει.

Και αν αυτή η πληγή μπορεί για την ώρα να μην φαίνεται στον κλάδο της εστίασης αφού τα καταστήματα έτσι και αλλιώς παραμένουν κλειστά, είναι κάτι παραπάνω από αισθητή σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Άδεια τα μισά φοιτητικά σπίτια

Ειδικότερα, στον τομέα της κτηματομεσιτικής αγοράς η απουσία των φοιτητών έχει «χτυπήσει» τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα ποσοστό που φτάνει το 50% των φοιτητικών κατοικιών αυτή τη στιγμή είναι ξενοίκιαστο, με τους φοιτητές να έχουν ζητήσει τη λύση του συμβολαίου τους.

Το όλο θέμα της πτώσης στη ζήτηση των φοιτητικών κατοικιών είχε φανεί από τις αρχές του Σεπτέμβρη μπροστά στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατούσε.

Οι μισοί από τους φοιτητές ήρθαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Πάτρα για να ενοικιάσουν. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχονταν από σχολές θετικής κατεύθυνσης όπου εκεί εξαιτίας των εργαστηρίων είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις η δια ζώσης εκπαίδευσης.

Όμως ακόμα και οι υπόλοιποι, που ήρθαν στην Πάτρα για να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα, έφυγαν άρον – άρον με το δεύτερο lockdown που ξεκίνησε από τις 7 Νοεμβρίου.

«Ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών που προχώρησε στην εκμίσθωση ακινήτου στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, στη συνέχεια με τη νέα καραντίνα, ζήτησε τη λύση της συνεργασίας αφού πλέον κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα έμενε στην πόλη» τονίζει από την πλευρά του ο μεσίτης Νεκτάριος Ιατρός.

Αρκετοί επέλεξαν τη συγκατοίκηση, μοιράζοντας έτσι το ενοίκιο και το ακίνητο, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που θα χρειαζόταν ο καθένας για να βρίσκεται στην Πάτρα, έχοντας προνοήσει από το φθινόπωρο για την κατάσταση που θα ερχόταν.

Άλλοι πάλι φρόντισαν και αξιοποίησαν τη δυνατότητα που τους δίνεται από το νόμο (όταν ο γονιός τους έχει χάσει την εργασία του εξαιτίας της πανδημίας ή έχει υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω του covid), προχωρώντας στη μείωση του ενοικίου με βάση το 60% – 40%.

Όμως οι περισσότεροι έλυσαν τα συμβόλαια τους , πληρώνοντας ένα αντίστοιχο ποσό το οποίο οι ιδιοκτήτες μη έχοντας άλλη λύση αναγκάζονταν να δεχθούν.

Κάποιοι έφυγαν… νύχτα

Υπήρχαν όμως αρκετοί φοιτητές που έφυγαν με τρόπο αυθαίρετο, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες στα κρύα του λουτρού.

«Είναι αρκετοί οι φοιτητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εγκαταλείψαν το σπίτι που μίσθωσαν» σημειώνει η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Κυριακή Αθανασιάδη 

«Το συμβόλαια θα πρέπει να τηρούνται, όμως αυτό δεν συνέβη σε πολλές περιπτώσεις, με το κράτος να αφήνει εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες». Μάλιστα, λόγω των καταστάσεων συνέβησαν και αρκετά ευτράπελα.

«Φοιτητές που έλυσαν τα συμβόλαια τους, δεν μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα τους εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό» τονίζει η κ. Αθανασιάδη.  Έτσι, αρκετά από τα ακίνητα αυτά έχουν εντός τους καναπέδες, κρεβάτια και γραφεία των φοιτητών που έχουν ξενοικιάσει.

Ακόμα μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αντιμετώπισαν οι ιδιοκτήτες που νοικιάσαν επιπλωμένα διαμερίσματα. Εκεί αρκετοί φοιτητές μη έχοντας καν τα πράγματα τους σε αυτά, εξαφανίστηκαν. 

«Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους ιδιοκτήτες.  Όχι μόνο για τη φοιτητική κατοικία, αλλά και για την επαγγελματική στέγη.

Το κράτος εξακολουθεί και κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος τους, ενώ μέχρι ώρας δεν έχει πληρώσει τίποτα από όσα έχει πει ότι θα δώσει στους ιδιοκτήτες.

Όμως έχουν και αυτοί ανάγκες, υποχρεώσεις και δάνεια. Δεν είμαστε από άλλον πλανήτη ξέρετε, στον ίδιο κόσμο ζούμε» τονίζει η κ. Αθανασιάδη.

Στο ναδίρ η κίνηση σε ταξί και λεωφορεία

Η απουσία όμως των φοιτητών από την Πάτρα έχει βάλει το «κερασάκι» και στα μεταφορικά μέσα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Ένα σημαντικό ποσοστό του χαμένου τζίρου που έχει εμφανίσει ο κλάδος των ταξί τους μήνες της πανδημίας οφείλεται στη μη παρουσία φοιτητών. «Ασφαλώς και μας έχει κάνει ζημιά η απουσία των φοιτητών. Υπήρχαν φοιτητές που χρησιμοποιούσαν ταξί ανάλογα με την περίσταση.

Λείπουν και αυτοί μαζί με όλα τα άλλα» τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί, Παναγιώτης Σκέντζος. Ακόμα μεγαλύτερη ζημιά έφερε η πανδημία και η απουσία των φοιτητών στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας.

«Η πτώση έχουμε πει ότι φτάνει το 95% για τα λεωφορεία» τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Ρήγας. Ειδικότερα για τα δρομολόγια που πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο και στο Ρίο η πτώση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η κατάσταση στα γραμμές αυτές  δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό ούτε τους μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο καραντίνες.

«Τα δρομολόγια προς το Ρίο έχουν μειωθεί, αλλά και αυτά που έχουν μείνει πάνε και έρχονται με δύο και τρεις επιβάτες. Τι άλλο να πούμε δηλαδή;»,

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα