Πάτρα: Η καραντίνα σβήνει τη φουφού του καστανά -Το lockdown δίνει τη χαριστική βολή στους υπαίθριους πωλητές

07.01.2021 / 10:45
kastana-e1500127386154

Και ποιος δεν έχει αγοράσει ψημένα κάστανα από τους καστανάδες της Πάτρας, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές, μιας και η γεύση του ταυτίζεται για πολλούς με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι καστανάδες βέβαια, βρίσκονται στις θέσεις τους όλο τον χειμώνα, τουλάχιστον τις περισσότερες μέρες, βγαίνοντας στους δρόμους για το μεροκάματο, με κρύο και βροχή.

Και όταν καλοκαιριάσει θα τους βρεις στις πολυσύχναστες παραλίες και στα παραθεριστικά θέρετρα να ψήνουν καλαμπόκια για να βγάζουν το μεροκάματο. 

Τους μεγαλύτερους «τζίρους» όμως τους κάνουν σίγουρα τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με το κάστανο. Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Το lockdown και η μισόκλειστη αγορά, η καραντίνα και ο εγκλωβισμός στα σπίτια επηρέασε αρνητικά τη δουλειά τους.

Κάποιοι μάλιστα από αυτούς γνωρίζοντας την όλη κατάσταση, με τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στους δρόμους και την κίνηση να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, δεν βγήκαν καν στους πάγκους τους για να πιάσουν δουλειά. Κάποιοι άλλοι έπιασαν δουλειά μόνο την παραμονή και την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Ο «Κόσμος» κατέβηκε στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων και διαπίστωσε ότι σε πολλά σημεία που ήταν στέκια των καστανάδων και άλλοτε αυτές την περίοδο του είχαν δουλειά, υπήρχαν μόνο οι πάγκοι.

Χωρίς τους καστανάδες. Ο κύριος Γεράσιμος ένας από τους παλιότερους καστανάδες της Πάτρας μας επιβεβαίωσε την παραπάνω διαπίστωση.

«Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Όταν οι οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους καλά – καλά, ποιος θα έρθει να αγοράσει κάστανα;

Οι περισσότεροι βγαίνουν μία βόλτα στα βιαστικά, χωρίς πολλές φορές να έχουν τα παιδιά τους μαζί, ίσα για να αγοράσουν κάτι που θέλουν. Τα παιδιά όμως για μας είναι οι καλύτεροι πελάτες μας».

Οι άδειοι πάγκοι των μικροπωλητών καστανάδων είναι μα ακόμα εικόνα που σίγουρα προκαλεί θλίψη σε κάποιον που επιζητά να μπει παρά τις δυσκολίες στο πνεύμα των γιορτών.

Δεν είδαμε για παράδειγμα στην βόλτα μας τον καστανά που βρίσκεται συνήθως στην Γούναρη και Κανακάρη έξω από τον ΟΤΕ ή αυτόν που είναι στην Ρήγα Φεραίου, κοντά στην Αγίου Νικολάου ή έναν ακόμα που παλιότερα βλέπαμε στο κάτω μέρος της πλατείας Όλγας.

Τίτλος: Τέτοιο πράγμα με αυτή την πανδημία δεν το έχω ξαναδεί

Τον κύριο Γεράσιμο, μία χαρακτηριστική φιγούρα και προσωπικότητα,   τον συναντήσαμε πάντως στη θέση του, στην Μαιζώνος και στην Αγίου Νικολάου.

«Είμαι εδώ και 25 χρόνια σε αυτό το σημείο, χειμώνα – καλοκαίρι» μας λέει με περηφάνια. «Έχω κάνει πολλά Χριστούγεννα στον δρόμο για το μεροκάματο. Παλιότερα ο κόσμος αγόραζε όχι μόνο κάστανα, αλλά και γλειφιτζούρια ή ποπ – κορν. Ύστερα ήρθε η κρίση που έφερε ο καπιταλισμός και η δουλειά έπεσε».

Όμως οι φετινές γιορτές είναι ακόμα πιο δύσκολες για το επάγγελμα του. «Τέτοιο πράγμα με αυτή την πανδημία δεν το έχω ξαναδεί. Ο κόσμος δεν έχει διάθεση, δεν έχει κέφι, δεν θέλει να αγοράσει ούτε κάστανα, ούτε τίποτα.

Τα περασμένα χρόνια παραγγέλναμε 25 κιλά κάστανα για τις γιορτές και δεν μας έφταναν. Φέτος πήραμε 5 κιλά και είναι ζήτημα αν τα δώσουμε, τι άλλο να σου πω για να καταλάβεις που φτάσαμε…».

“Βγήκα για το έθιμο”

Τον κύριο Γιάννη τον συναντήσαμε λίγο πιο πέρα, στην Μαιζώνος και στην Κολοκοτρώνη. Δύσκολα μιλούσε. Βγήκε όπως μας είπε μία μέρα για δουλειά, την παραμονή.

«Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ήξερα για αυτό και δεν βγήκα στις υπόλοιπες μέρες. Και την παραμονή που βγήκα το έκανα για την παράδοση περισσότερο και για το έθιμο» μας λέει και μας τυλίγει μία μερίδα από κάστανα, κερνώντας μας, προφανώς για να μας αποφύγει.

“Χρειάζεται να στείλω μήνυμα για να πάω για δουλειά”

Στην Ερμού και Μαιζώνος βρήκαμε τον κύριο Κώστα που μας παραπονέθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τα sms και τα χαρτιά που χρειάζεται για να συμπληρώσει μόνο και μόνο για να βγει από το σπίτι του για να πάει για το μεροκάματο του.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα» μας λέει τονίζοντας ότι η δουλειά φέτος είναι λίγη. Μας είπε όμως και ένα βασικό μυστικό για τα κάστανα. «Τα κάστανα για να ψήνονται καλά και να τρώγονται εύκολα πρέπει να έχουν αυτή την κλωστούλα στη μέση που τα ανοίγει» τονίζει. «Αυτά είναι τα Κρητικά κάστανα, αυτά που δίνω εγώ δηλαδή».

Μειωμένη η κίνηση και στους πωλητές μπαλονιών

Πάντως δεν είναι μόνο οι καστανάδες που αυτές τις γιορτές έχουν λιγότερη δουλειά. Στο χριστουγεννιάτικο χωριό της πλατείας Γεωργίου οι μπαλονάδες με τα χριστουγεννιάτικα σχήματα στα μπαλόνια και τους Αϊ Βασίληδες μας έλεγαν ότι φέτος ο κόσμος είναι λιγότερος και δεν αγοράζει.

Πτώση, μάλιστα, έχει και το παραδοσιακά μαλλί της γριάς που είναι στην είσοδο του χωριού.

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα