Πάτρα: Η Άννα Μαστοράκου για τα εμβόλια της AstraZeneca: «Ψυχραιμία…»

17.03.2021 / 10:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dete-featured

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας για το θέμα των εμβολίων της AstraZeneca. H Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει προκύψει μόλις ένα περιστατικό που ενδεχομένως να σχετίζεται με τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Το όλο θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Θα πρέπει καταρχήν να αποδεχθεί ότι στατιστικά τα περιστατικά αυτά είναι περισσότερα από αυτά που βιώνουμε στον γενικό πληθυσμό.

Κι αυτό γιατί γενικά έχουμε περιστατικά θροεμβολικής νόσου στο γενικό πληθυσμό, ούτως ή άλλως. Πέρα όμως από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα όποια περιστατικά προκύψουν έχουν μία αιτιολογική σχέση που να προκύπτει από την χρήση των συγκεκριμένων εμβολίων.

Δεν αρκεί λοιπόν να συσχετίσουμε τέτοιου είδους περιστατικά. Πρέπει να αποδεχθεί και να δοθεί μια επιστημονική εξήγηση για τα αίτια αυτού του φαινομένου, εφόσον πραγματικά ισχύει.

Προς το παρόν πάντως η Ελλάδα δεν έχει καταγράψει τέτοιου είδους περιστατικά που να σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου, ενώ υπάρχει η ομόφωνη απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού για τη συνέχιση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Θα περιμένουμε φυσικά τις αποφάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα προχωρήσει σε ειδική σύσκεψη για το θέμα, αλλά και του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου της ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και τα 37 περιστατικά καταμετρούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ουσιαστικά ελάχιστες αναφορές μπροστά στο σύνολο του μαζικού πληθυσμού που έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα