Πάτρα: «Φούσκωσαν» τα χρέη! 130.000 ΑΦΜ εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Α’ Δ.Ο.Υ. – Συσσώρευση χρεών προς το δημόσιο λόγω πανδημίας

30.06.2021 / 8:39
eforia_xreh

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Στοιχεία που αποτυπώνουν τη δύσκολη οικονομική συνθήκη, την οποία επηρέασε εν πολλοίς και ο κορωνοϊός, μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα, για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Αχαΐα, έχει στη διάθεσή του ο «Νεολόγος» των Πατρών. Σε πανελλαδικό επίπεδο, παρά τις ρυθμίσεις που υλοποίησε και υλοποιεί το οικονομικό επιτελείο, καθίσταται αδύνατη η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ενώ αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές διογκώνουν το χρέος προς τον ελληνικό δημόσιο και τα χρήματα που χρωστούν φτάνουν στο 80% του συνόλου των οφειλών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Α’ ΔΥΟ Πατρών (περιοχές ευθύνης: Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ιθάκη), αυτή τη στιγμή 130.000 ΑΦΜ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατά κύριο λόγο από τη μη κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ καταγράφονται και χρέη σε τράπεζες, όταν είναι εγγυητής το ελληνικό δημόσιο. Όπως είναι αυτονόητο, η πλειοψηφία των οφειλετών βρίσκεται στην Αχαΐα, που υπολογίζονται στους 100.000.

Θα αυξηθεί ο αριθμός

Κατά τις εκτιμήσεις επιτελικών στελεχών της Α’ ΔΟΥ, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που θα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να φτάσουν συνολικά έως και τις 150.000, με τις αναρτήσεις του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Εισοδήματος. Κατά κύριο λόγο τα τωρινά χρέη που έχουν συσσωρευτεί αφορούν σε μη απόδοση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Πάντως, η Α’ ΔΟΥ Πατρών κατατάσσεται πολύ ψηλά στη λίστα εισροής χρημάτων πανελλαδικά, με σημαντικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια.

Τάση προς τα πάνω

Σε ότι αφορά στην Αχαΐα, παρά την πανελλαδική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με την προ καραντίνας περίοδο, παρατηρείται η ίδια εικόνα, κατά μέσο όρο, με μια μικρή τάση προς τα επάνω. Αυτό όμως που σημειώνεται και προκαλεί αίσθηση είναι το ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών χρωστά όσα το 20% των «μεγαλοκαρχαριών», των οφειλετών δηλαδή αυτών που ναι μεν επλήγησαν περαιτέρω από τον κορωνοϊό, όμως σε πάγια βάση δεν απέδιδαν στο κράτος τα χρήματα που χρωστούσαν.

Πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτουν ότι 8.517 οφειλέτες του δημοσίου, στη χώρα, εκ των οποίων τα 5.195 είναι νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη συνολικού ύψους 87,2 δισ. ευρώ  (109 δισ. είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος). Μάλιστα σε διάστημα ενός έτους το ποσό που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και απανωτών lockdown, η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Εφορίας «φούσκωσε» κατά 3,431 δις. Ευρώ, ενώ φορολογικές οφειλές των πληττόμενων περίπου 2 δις. ευρώ έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021.

Στα τέλη Απριλίου το κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έγραφε 109,1 δις. ευρώ με τους μεγαλοοφειλέτες, άνω του 1 εκατ. ευρώ να οφείλουν το 80% του συνολικού ποσού που χρωστούν τα 3.937.848 οφειλέτες.

Τα στοιχεία

Επιπροσθέτως, τα στοιχεία δείχνουν ακόμη:

– Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μικροοφειλετών με χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών.

– Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες.

Οι ρυθμίσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  σχεδιάζει να δώσει «ανάσες» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και από το 2022 θα βρεθούν απέναντι σε ένα νέο «βουνό» οφειλών και δόσεων.

Στις σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται μια συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτών που θα γεννηθούν φέτος, με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Με την αγορά να πιέζει για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των οφειλών καθώς η ειδική ρύθμιση των 24 -48 δόσεων δεν επαρκεί για να καλύψει τις πληγές που έχει ανοίξει η υγειονομική κρίση στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όπως:

– Ρύθμιση – πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Με τα σημερινά δεδομένα φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ενώ ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να καταβληθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

– Περισσότερες και μικρότερες δόσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Ένα σενάριο προβλέπει διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων και αύξηση των 48 μηνιαίων δόσεων σε 60 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα