Πάτρα – Φαρμακεία: Πάνω από 200, πρέπει να κλείσουν 30 για να ανοίξει ένα!

07.03.2021 / 20:02
Farmakeia

Του Διονύση Ζακυνθινού

Περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, κάποιος παρατηρητικός ενδεχομένως να εντυπωσιαστεί από τους αλλεπάλληλους φωτεινούς, πράσινους, σταυρούς που βλέπει στη σειρά. Πρόκειται για τα σήματα των υπό λειτουργία φαρμακείων.

Πολλοί οι σταυροί, πολλά και τα φαρμακεία, καθώς στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπερβαίνουν τα 200 (!), καθιστώντας επί της ουσίας περίπου απαγορευτική την έκδοση μιας νέας άδειας.

«Για να δοθεί μια νέα άδεια για φαρμακείο πρέπει να κλείσουν 30», λέει ενδεικτικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, προσθέτοντας: «Οι πολλοί σταυροί (δηλαδή τα φαρμακεία) που βλέπετε είναι από τη δεκαετία του 1990».

Ο κ. Σοφιανόπουλος επιβεβαιώνει τη διαπίστωση μας ότι στο κέντρο της Πάτρας είναι συσσωρευμένα αρκετά φαρμακεία, τονίζοντας ότι υπάρχουν και κάποια που λειτουργούν με δύο άδειες, σε μια μορφή συνεταιρισμών ορισμένων φαρμακοποιών. Είναι κι αυτή μια λύση.

 Οι οδοί που… φαρμακοκρατούνται είναι η Κορίνθου και η Κανακάρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στους υπόλοιπους κεντρικούς δρόμους τα φαρμακεία είναι πολύ λιγότερα.

Φραγμός στη λειτουργία επιπλέον φαρμακείων είναι το πληθυσμιακό κριτήριο που έχει τεθεί. Σύμφωνα μ’ αυτό, σε χίλιους κατοίκους πρέπει να αντιστοιχεί ένα φαρμακείο.

«Εάν φύγει αυτό το κριτήριο και παύει να ισχύει, και τα φαρμακεία που λειτουργούν σε γειτονικές περιοχές θα έλθουν κι αυτά στην Πάτρα», σημειώνει ο κ. Σοφιανόπουλος.

Κι όλα αυτά, ενώ  άλλαξε το καθεστώς της χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου και πλέον άδεια δύναται να χορηγηθεί και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα φαρμακοποιού. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, με απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, απορρίφθηκε η σχετική προσφυγή.  Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ, κρίθηκε ότι η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιό, ο οποίος υποχρεούται σε σύσταση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης [ΕΠΕ] για τον σκοπό αυτό, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, εφόσον επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου παραμένει φαρμακοποιός, που συμμετέχει υποχρεωτικά, με ποσοστό τουλάχιστον 33%, στην ΕΠΕ.

Πάντως, το αρχικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, μη φαρμακοποιούς, για την απόκτηση άδειας ήταν χαμηλό, κάτι που δείχνει ότι ο εν λόγω κλάδος δεν είναι και στις…. δόξες του.

Συσσωρευμένα προβλήματα

σε ένα δυσμενές περιβάλλον

Η αιτία είναι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, και τα οποία έχουν κάνει τη ζωή των φαρμακοποιών δύσκολη.

Από το ωράριο λειτουργίας μέχρι και την απελευθέρωση της πώλησης ορισμένων παραφαρμακευτικών προϊόντων, όπως τα συμπληρώματα διατροφής, που διατίθενται πλέον και από τα σούπερ μάρκετ, οι φαρμακοποιοί καλούνται να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές τοπίο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας, η ενδεδειγμένη επιλογή για τους πολίτες είναι να στρέφονται αποκλειστικά στα φαρμακεία και αν είναι δυνατόν να έχουν τουλάχιστον έναν φαρμακοποιό της προτίμησης τους, κτίζοντας έτσι και μια σχέση εμπιστοσύνης. «Εάν σας ξέρω προσωπικά και γνωρίζω ότι παίρνετε ένα φάρμακο συνταγογραφούμενο, θα σας το δώσω», καταλήγει ο κ. Σοφιανόπουλος.          

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα