Πάτρα-Εμβόλιο γρίπης: Έπεσε η κίνηση, αλλά σπεύσατε για καλό και για κακό

07.12.2020 / 9:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
emvolio

Η δεύτερη και πιθανότατα τελευταία δόση (με βάση τις έως τώρα εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας) των εμβολίων κατά της γρίπης έφτασε στα ράφια των φαρμακείων λίγο πριν από το τέλος του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για συνολικά 800.000 εμβόλια που έχουν διανεμηθεί σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Το ερώτημα είναι αν η ποσότητα των εμβολίων αυτών φτάνει για τις ανάγκες του φετινού κρίσιμου χειμώνα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Γιάννη Κατερίνη, η ζήτηση των εμβολίων σε αυτή την παρτίδα διανομής σημειώνει έως τώρα αισθητή πτώση, σε σύγκριση τουλάχιστον με τον πανικό που είχε σημειωθεί με την πρώτη παρτίδα.

«Υπάρχει μία πτώση στη ζήτηση, γεγονός που έχει ομαλοποιήσει την κατάσταση» τονίζει: «Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους που το είχαν ανάγκη ή που αγωνιούσαν πραγματικά για να εμβολιαστούν, βρήκαν τρόπο και πρόλαβαν και το έκαναν το περασμένο Οκτώβρη, εκεί που υπήρξε πράγματι ένας μικρός χαμός,  όμως ταυτόχρονα διοχετεύτηκε στην αγορά και μία μεγάλη ποσότητα εμβολίων».

Το σύνολο των εμβολίων κατά της γρίπης που είχαν παραγγελθεί από το υπουργείο Υγείας για τον φετινό χειμώνα και ρίχτηκαν στην αγορά έφτασε το 4,2 εκατομμύρια.

Εκτός αυτών υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός εμβολίων που έχει κρατήσει το υπουργείο ως προμήθεια για μετά το τέλος του 2020,  σαν ασφαλιστική δικλείδα, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να μπορέσει εύκολα να την καλύψει.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη χρονιά

«Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον φέτος ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά» τονίζει ο κ. Κατερίνης. «Ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητού  να εμβολιαστούν άτομα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον ή που έβλεπαν ακόμα και αρνητικά το όλο θέμα». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη παρτίδα εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων σε χρόνο αστραπή, ενώ οι λίστες αναμονής ξεκίνησαν να σχηματίζονται από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Μέσα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων που πράγματι εντάσσονται στις ομάδες προτεραιότητας (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα κτλ ), όμως, βρίσκονται και ασφαλισμένοι που δεν ήταν στις ομάδες αυτές.

«Υπάρχουν φίλτρα στις συνταγογραφήσεις που μας έρχονται από τους γιατρούς και έτσι βρίσκονται αυτοί οι τρόποι» σχολιάζει ο  κ. Κατερίνης. Το μεγάλο ενδιαφέρον πάντως για το αντιγριπικό εμβόλιο τη φετινή χρονιά έχει να κάνει κυρίως με την πανδημία.

Ο κόσμος θέλησε να προφυλαχτεί γρήγορα και άμεσα εμβολιαζόμενος για το ιό της γρίπης.

Όποιος θέλει να εμβολιαστεί ας σπεύσει

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η κατεύθυνση που έδωσε το υπουργείο.

Όσο για το πόσο θα παραμείνουν τα εμβόλια της δεύτερης αυτής παρτίδας στα ράφια των φαρμακείων και πόσο θα κρατήσει η επάρκεια αυτή τη φορά ο κ. Κατερίνης τονίζει: «Σας είπα ότι το ενδιαφέρον είναι λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη παρτίδα.

Όμως παραμένει έντονο. Αν κάποιος έρθει λίγο πριν ή μετά τις γιορτές δεν μπορώ να του εγγυηθώ ότι θα το βρει». Οπότε όποιος δεν το έχει κάνει και χρειάζεται πραγματικά να εμβολιαστεί καλό είναι να σπεύσει.  Θυμίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης αποδίδει και προφυλάσσει τον οργανισμό μετά από ένα δεκαπενθήμερο από τη στιγμή που έχει γίνει. 

Κ. Α.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα