Εμβολιασμός και παιδιά! Μαστοράκου, Νικολάου και Τζουβελέκης μας μιλούν για μεταλλάξεις, μεταδοτικότητα και την ανάγκη προστασίας των ηλικιών, κάτω των 18

07.06.2021 / 10:00
EMBOLIA

Οι μεταλλάξεις και η μεταδοτικότητα τους, ανεβάζουν το ποσοστό της ανοσίας που πρέπει να κτιστεί και το γεγονός ότι κάποιες από αυτές φαίνεται ότι έχουν μια μεγαλύτερη επιρροή στο να προσβάλλουν παιδιά, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που έχει λάβει υπόψη της η επιστημονική κοινότητα, σε ότι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό στις παιδικές ηλικίες. Ήδη στην Αμερική, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εμβολιασμός στα παιδιά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Μεταλλάξεις και θάνατοι παιδιών  

Μέχρι πρότινος η βασική κατεύθυνση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ήταν ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, η ινδική μετάλλαξη, όπως και δύο ακόμα μεταλλάξεις, η νοτιοαφρικάνικη και η βραζιλιάνικη, άφησαν πίσω τους, μεταξύ των θυμάτων τους και αρκετά παιδιά.

«Είναι δεδομένα που δεν θα μπορούσε να μην πάρει υπόψη της η επιστημονική κοινότητα» τονίζει για το θέμα μιλώντας στον «Νεολόγο» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Α. Μαστοράκου: Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις

Η χώρα μας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μια από αυτές τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγκρίνει τον εμβολιασμό στα παιδιά, αρχικά στην ηλικιακή κατηγορία των 12 και 15 ετών.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά είναι κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα και στην χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη προστασία και σε αυτές τις ηλικίες» τονίζει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει:

«Είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και η βρετανική μετάλλαξη που κυριαρχεί ειδικότερα στην περιοχή μας, εκτός από το ότι είχε προσβάλει πολλά παιδιά, είχε οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από αυτά, σε άσχημη κατάσταση στις κλινικές και στις ΜΕΘ».

Τα παραδείγματα στην Πάτρα και στα νοσοκομεία της είναι πρόσφατα  από την τρίμηνη έξαρση του ιού στην περιοχή μας (Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλης) , όταν τα κρούσματα συνολικά είχαν ξεπεράσει τις 7.000.

Τα συμπτώματα που αφήνει ο ιός

Όμως εκτός αυτού, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάζουν το κατά πόσο μπορεί να συνδέεται η εμφάνιση χρόνιων παθήσεων σε παιδιά που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Υπάρχουν έτσι στοιχεία από μελέτες  που συνδέουν τον ιό με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η μεταδοτικότητα υψώνει το ποσοστό της ανοσίας

Άλλωστε, η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, είναι δεδομένο ότι αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί και μέσα στον πληθυσμό αυτόν δεν μπορεί να μην είναι τα παιδιά.

«Πλέον οι εκτιμήσεις αυτές έχουν ανατραπεί λόγω των μεταλλάξεων και το ποσοστό για την επίτευξη του τείχους της ανοσίας, εκτιμάται ότι θα πρέπει να ξεπερνάει το 80%» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Ηλ. Νικολάου: Αργά ή γρήγορα τα εμβόλια θα γίνουν

Το ότι η εμβολιαστική διαδικασία στις παιδικές ηλικίες θα ξεκινήσει  σύντομα και στην χώρα μας καταλήγει και ο πατρινός παιδίατρος Ηλίας Νικολάου από τον οποίο ο «Νεολόγος» ζήτησε την άποψη του.

«Είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτή είναι η τάση που υπάρχει σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο. Ηδη έχει εγκριθεί άλλωστε από τον ΕΜΑ. Ο κορωνοϊός μπορεί και προσβάλει όλες τις ηλικίες, έστω και αν στα παιδιά το ποσοστό των ασθενών μπορεί να είναι λιγότερο. 

Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου το εμβόλιο κατά του ιού θα γίνει κάτι αντίστοιχο σαν αυτό της γρίπης. Ωστόσο θεωρώ ότι όπως και το εμβόλιο της γρίπης θα είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό».

Μικρή η διασπορά στα σχολεία

Πάντως, το θετικό είναι ότι η διασπορά στις σχολικές κοινότητες της Πάτρας, αυτή τη φορά, από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία εκ νέου, είναι μικρή.

«Είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων, με βάση τουλάχιστον την ενημέρωση που έχω από τα δικά μου παιδιά και τους γονείς τους»  τονίζει και προσθέτει:

 «Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι τα παιδιά προσέχουν και τηρούν τα μέτρα, περισσότερο  ακόμα και από τους μεγάλους».


Αρ. Τζουβελέκης: Ασφαλή τα εμβόλια στα παιδιά

Σίγουρος για την ασφάλεια των εμβολίων στις παιδικές ηλικίες εμφανίζεται ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ,  Αργύρης Τζουβελέκης.

«Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή για τα παιδιά, ειδικότερα τα εμβόλια mrna.  Δεν δημιουργούν θρομβώσεις, ούτε αλλεργίες.

 Άρα η εμβολιαστική διαδικασία από τη στιγμή που τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν δημιουργούν  προβλήματα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προχωρήσει και στην χώρα μας.

Είναι όπως και τα εμβόλια κατά της γρίπης και γενικότερα του προσχολικού ελέγχου που πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της προστασίας των παιδιών στα σχολεία.

Άλλωστε, ο εμβολιασμός των παιδιών θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται για το κτίσιμο του τείχους της ανοσίας, όπου χρειάζεται ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων από το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζουν οι παιδικές ηλικιακές κατηγορίες που αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως».

Κ.Α

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα