Πάτρα: Χαμένα 30 εκατομμύρια ευρώ-Το «φέσι» στο δήμο είχε σχέδιο και στρατηγική

25.02.2023 / 11:30
289623189_400309522137416_3266720355835005720_n

Ο Δήμος της Πάτρας είναι ένας από τους τρεις δήμους της χώρας οι οποίοι όπως προκύπτει  μετά από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων έχουν τις περισσότερες ανείσπρακτες οφειλές πολιτών.Το σημαντικότερο ωστόσο είναι, ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις οφειλές δεν θα εισπραχθούν ποτέ, και η Μαιζώνος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται  σιγά – σιγά με την ιδέα πως αυτά έχουν χαθεί. Πρόκειται για ποσά τα οποία δεν καταβλήθηκαν επί σειρά ετών  στα ταμεία του δήμου από οφειλέτες οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφεί ήταν ιδιοκτήτες μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ή παραμένουν ιδιοκτήτες αυτών μέσω παρένθετου προσώπου.

Το χρηματικό ποσό που θεωρείται από αδύνατον έως εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθεί ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ, με τους υπόχρεους να έχουν κινηθεί βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή τους.

Από τα 69 εκ. ευρώ που οφείλονται στο δήμο της Πάτρας, υπόχρεοι για τα 30 εκ. από αυτά είναι 244 ιδιώτες οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούνται εύποροι. Χαρακτηριστικό του τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν για να μην καταβάλουν τα χρήματα είναι το γεγονός, ότι όταν ο δήμος προχώρησε τις διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων ενεργοποιώντας τη δυνατότητα που έχει για κατάσχεση εις χείρας τρίτων, διαπίστωσε πως οι συγκεκριμένοι δεν είχαν τίποτα στο όνομά τους.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου κινήθηκε η διαδικασία για την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τα πράγματα περιπλέχτηκαν καθώς η πλειοψηφία είχε κάνει ήδη εικονική πτώχευση. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τις υπηρεσίες του δήμου και τη δημοτική Αρχή η διαπίστωση, πως στις λίγες περιπτώσεις που βρέθηκε περιουσία στο όνομα ατόμων που είναι στη συγκεκριμένη κατηγορίας οφειλετών, αυτή ήταν ήδη δεσμευμένη καθώς προηγούντο τράπεζες, ελληνικό δημόσιο, δανειστές και εργαζόμενοι ως προς την  εκποίηση του ακινήτου και την εξόφλησή τους.

Η συνταγή που έχουν ακολουθήσει όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 244 είναι απλή αλλά δοκιμασμένη, καθώς μέσα σε μία νύχτα έχουν κηρύξει πτώχευση – σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερες της μίας  – και συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους βάζοντας παρένθετα πρόσωπα και ανοίγοντας ΑΦΜ στο όνομά τους.

Τα υπόλοιπα 39 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές ατόμων που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική τάξη και ατόμων που διαπιστωμένα τα τελευταία χρόνια ζουν στα όρια της φτώχειας. Ο συνολικός αριθμός αυτών των οφειλετών αγγίζει τις 30.000. Από τον παραλληλισμό προκύπτει πως 244 πρόσωπα με σημαντικά εισοδήματα οφείλουν σχεδόν όσα οφείλουν 30.000 με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα.

Ο παράγοντας κρίση

Σημαντικό ρόλο προκειμένου τα «φέσια» προς το δήμο της Πάτρας να αυξηθούν κατακόρυφα και πολλά από αυτά να θεωρούνται ανείσπρακτα παίξει και η δεκαετής οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι την πενταετία 2008 – 2012 οι όφειλες προς το δήμο ανήλθαν στα 24 εκ. € και την αμέσως επόμενη διετία αυξήθηκαν άλλα 22 εκ. €.

Η Χαριστική βολή 

Τα χειρότερα ωστόσο για το δήμο της Πάτρας είναι μπροστά καθώς η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση και προβλέπει  τη διαγραφή παλιών χρεών και μείωση του χρόνου παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε μόνο 5 χρόνια  οδηγεί στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων.

Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες όφειλες, πρόστιμα από ακίνητα ,Τέλος Ακίνητης Περιουσίας , τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1.1.2018 και μετά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα