Πάτρα: Άνοιξε τις πύλες του το καταφύγιο για τα αδέσποτα στο Δρέπανο (φωτό)

11.10.2021 / 20:02
ΑΔΕΣΠΟΤΑ 1

Της Ελένης Μασσαρά

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαδικασιών και γραφειοκρατίας ο Δήμος Πατρέων ανοίγει, σήμερα και επίσημα, τις πύλες του Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός δικτύου υιοθεσιών προκειμένου τα αδέσποτα να βρίσκουν μια οικογένεια και για το υπόλοιπο της ζωής τους, να είναι σε μια κατάσταση ευζωίας και όχι πάλι εγκαταλειμμένα.

Ο χώρος

Πρόκειται για έναν χώρο όπου θα φιλοξενούνται και θα περιθάλπονται αδέσποτα ζώα, τα οποία είτε είναι τραυματισμένα, είτε βρίσκονται σε μια κατάσταση επικινδυνότητας (επιθετικά), οπότε και θα παραμένουν στο καταφύγιο και μέσα από την εκπαίδευση που θα τους παρέχεται, θα μπορούν να υιοθετηθούν. Στο καταφύγιο θα υπάρχουν ακόμη και ειδικοί χώροι για την τροφή των ζώων, την γυμναστική τους κ.ο.κ.

Ο σχεδιασμός

Ο χώρος αυτός αναμένεται να αξιοποιηθεί και δημοτικό κτηνιατρείο.  Μάλιστα, στα σχέδια του δήμου είναι και η μελλοντική επέκταση του καταφυγίου, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχετικές δράσεις. Σκοπός είναι η περίθαλψη, η στείρωση και όλες εκείνες απαραίτητες ιατρικές πράξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία των αδέσποτων ζώων της πόλης των Πατρών.

Για τη λειτουργία του χώρου αυτού ετοιμάζεται προκήρυξη του Δήμου  για την πρόσληψη κτηνιάτρου, κοινωνικού υπεύθυνου που θα εκτελεί εκείνος τις ιατρικές πράξεις. Ο χώρος πρόκειται να είναι επισκέψιμος για όλους τους πολίτες, ενώ και μέσα από την σελίδα του δήμου θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης και αναζήτησης αδέσποτων ζώων προς υιοθεσία.

Πάτρα: Άνοιξε τις πύλες του το καταφύγιο για τα αδέσποτα στο Δρέπανο (φωτό) 3

Η χρηματοδότηση

Υπεύθυνος για την οικονομική λειτουργία του καταφυγίου – πέντε εργαζόμενοι, έξοδα για τον εξοπλισμό σε τροφές, φάρμακα, μηχανήματα περισυλλογής ,κλούβες κ.τ.λ., – είναι κατ’ αποκλειστικότητα από τον Δήμο Πατρέων, χωρίς άλλη χρηματική επιχορήγηση.

Μέσα όμως από το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Άργος» προβλέπεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την αγορά εξοπλισμού, ενώ ετησίως θα δίνονται στους δήμους 15 εκατ. ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων.

 Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος: του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που περιλαμβάνει υπομητρώα, όπως την καταγραφή και παρακολούθηση ζώων συντροφιάς, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα σωματεία, τα οποία θα μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους, ενίσχυση με επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς και πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο δήμος της Πάτρας αναμένεται να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και να ενισχυθεί το οικονομικό πλαίσιο που είναι ήδη επιβαρυμένο για τις δυνατότητές του, ενώ περαιτέρω χρηματοδότηση, θα είναι πολύτιμη, ώστε να υλοποιηθούν και επιπρόσθετες δράσεις.

 Τα σεμινάρια επιμόρφωσης

Οι εργαζόμενοι στο καταφύγιο αποτελούν υπαλλήλους του Δήμου και μεταφέρθηκαν εκεί από άλλη υπηρεσία. Οι τρείς εκ των εργαζομένων παρακολούθησαν με έξοδα του Δήμου, ένα διήμερο σεμινάριο στην Αθήνα πριν από τέσσερεις μήνες, με θέμα την περισυλλογή και σωστή αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων όπου και πιστοποιήθηκαν.

Ο δάσκαλος του σεμιναρίου και εκπαιδευτής ζώων, Μιχάλης Κουφόπουλος τόνισε στον «Ν» πως στο σεμινάριο αυτό γίνεται  αναφορά για την συμπεριφορά που έχει το ζώο και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. «Υπάρχει το φυσιολογικό, το άγριο και το φοβικό. Ο  τρόπος  είναι διαφορετικός και οι γνώσεις είναι απαραίτητες, ώστε να μην καταπονηθούν τα ζώα είτε ψυχολογικά είτε σωματικά στην προσπάθεια περισυλλογής τους».

Η διαδικασία

Η διαδικασία περιλαμβάνει: Γίνεται η περισυλλογή των αδέσποτων, οι απαραίτητοι έλεγχοι για την κατάσταση της υγείας τους και στη συνέχεια εμβολιάζονται, τοποθετείται τσιπ πάνω τους, καταγράφονται στο αρχείο ως αδέσποτα του δήμου και είτε υιοθετούνται είτε επανεντάσσονται εκεί όπου βρίσκονταν. Με εξαίρεση τα κουτάβια που παραμένουν για υιοθεσία στο καταφύγιο και τα άγρια ζώα που παραμένουν εκεί για να εξημερωθούν και να μπορέσουν στο μέλλον να είναι ακίνδυνα να υιοθετηθούν.

Πάτρα: Άνοιξε τις πύλες του το καταφύγιο για τα αδέσποτα στο Δρέπανο (φωτό) 4

Ν. Τσιμογιάννης: «Όσο δεν υπάρχει παιδεία, γεννιούνται εκ νέου αδέσποτα»

Η έναρξη λειτουργίας του καταφυγίου, δεν σημαίνει ότι λύθηκε και το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Και αυτό γιατί όπως υπογραμμίζει μιλώντας στον «Ν» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πατρέων Νίκος Τσιμογιάννης, «όσος χώρος και να διατεθεί για καταφύγια και υπηρεσίες περίθαλψης, το πρόβλημα, βρίσκεται στις νέες εγκαταλείψεις ζώων στις γειτονιές, στους δρόμους και αλλού. Όσο δεν υπάρχει κατάλληλη παιδεία στην κοινωνία μας, συνεχώς θα γεννιούνται εκ νέου αδέσποτα. Ενδεικτικά, σε μια πόλη όπως η Πάτρα που τα τελευταία  τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει περί τις 600 στειρώσεις, δεν δύναται να αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο με την αύξηση αυτών», αναφέρει.

Δράσεις Σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τις κατασκηνώσεις του δήμου και τα σχολεία, έχουν ενημερωθεί και παρακολουθήσει δράσεις και επιμορφωτικές ημερίδες πάνω από 1500 παιδιά στην Πάτρα, για την αξία της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων αλλά και για την σωστή αντιμετώπιση τους. «Το αδύναμο νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσης αλλαγής» τονίζει ο κ.Τσιμογιάννης και καταλήγει: «Όσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα ζώα συντροφιάς, ως παράσιτα, για την κοινωνία το πρόβλημα θα παραμένει»

(από την εφημερίδα “Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα