Πάσχα στο χωριό: Αυτή είναι η «μεγάλη» μέρα των αποφάσεων

14.04.2021 / 7:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Painted Easter eggs are displayed during an open workshop at the Ethnographic Institute and Museum in Sofia April 15, 2011.    REUTERS/Oleg Popov (BULGARIA - Tags: SOCIETY RELIGION)

Η κυβέρνηση θέλει και όλα είναι πιθανά. Η κουβέντα για το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα έχει ανοίξει για τα καλά κι η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους λοιμωξιολόγους φαίνεται να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, όμως, οι ειδικοί εμφανίζονται -για την ώρα τουλάχιστον- πολύ διστακτικοί στο να τοποθετηθούν για το ζήτημα.

Τα σενάρια, βέβαια, για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκείνο το διάστημα δίνουν και παίρνουν και περιλαμβάνουν από μετακίνηση μετά από αρνητικό self test ή εμβολιασμό, μέχρι το να επιτραπεί η μετακίνηση μόνο στις περιοχές που δεν έχουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σενάρια όμως, που είναι αρκετά περίπλοκα και έχουν και τον κίνδυνο της ανισότητας ανάμεσα σε περιοχές και ταξιδιώτες «δύο ταχυτήτων» για το Πάσχα.

«Η εικόνα που έχουμε σήμερα, είναι μια εικόνα που θα τροποποιηθεί. Και θα τροποποιηθεί λόγω των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες» λέει στο newsit.gr, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.


Απάντηση για το Πάσχα… το Σάββατο του Λαζάρου
Ο ίδιος εξηγεί ότι την απάντηση για το τι μπορούμε να κάνουμε το Πάσχα, θα την έχουμε είτε το Σάββατο του Λαζάρου, είτε την Κυριακή των Βαΐων, το πολύ μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα. «Τότε θα φανεί τι θα έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα με σχολεία και λιανεμπόριο. Για κάθε δραστηριότητα που ξεκλειδώνει πρέπει να έχουμε δει ποιο είναι το αποτύπωμα της προηγούμενης. Το πιο βασικό είναι ότι επίσης για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν συνεχίζουμε να είμαστε στην έξαρση του τρίτου κύματος, αν είμαστε σε σταθεροποίηση ή σε κάμψη. Αύριο θα κάνουμε επαναξιολόγηση των στοιχείων».

«Τα πασχαλινά τραπέζια μας φοβίζουν»
Πολύ διστακτική με το άνοιγμα των μετακινήσεων ακούστηκε και η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Σωτηρία».

Όπως λέει η ίδια στο newsit.gr: «Τη βλέπω δύσκολη την μετακίνηση το Πάσχα. Κατ’ αρχάς, έχουμε ακόμη 15 ημέρες μπροστά μας για να δούμε τι θα έχει συμβεί με τα υπόλοιπα ανοίγματα και πόσο θα μπορούμε να ξανοιχτούμε

Είμαι θετική στο άνοιγμα καταστημάτων και μερικών ακόμα δραστηριοτήτων με προσεχτικά μέτρα, αλλά η εικόνα που πρέπει να έχει το κοινό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι «ξεχυθείτε». Δεν θέλουμε με τίποτα να επικρατήσει αυτή η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι τα φοβόμαστε πολύ τα πασχαλινά τραπέζια, που στην Ελλάδα ως επί το πλείστον είναι μεγάλα».

Σύμφωνα πάντως και με την κυρία Γκάγκα, η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι της μετακίνησης προς την εξοχή, θα είναι, αν έρθει, μια λύση της πολύ τελευταίας στιγμής και μόνο αν η εικόνα σε εκείνη τη φάση είναι καλή ή τουλάχιστον πτωτική.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα