Πασαλιμάνι: Τι ανέδειξε η τραγωδία με θύμα τον νεαρό αστυνομικό

17.04.2024 / 7:08
pasalimani-astynomikos-arthrou

Τη μάχη του μεροκάματου, παράλληλα με τη μάχη ενάντια στο έγκλημα δίνουν οι αστυνομικοί, αφού οι χαμηλοί μισθοί οδηγοί πολλούς από αυτούς να αναζητούν συμπληρωματικό μεροκάματο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες αστυνομικοί λόγω των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο η τραγωδία που έγινε σήμερα στον Πειραιά όταν ένας νεαρός αστυνομικός, που ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό έχασε τη ζωή του έπειτα από κατάρρευση κτιρίου.

Ο 31χρονος ειδικός φρουρός Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, με καταγωγή από το Ελεύθερο Γρεβενών, μπήκε στο σώμα της αστυνομίας ως ειδικός φρουρός το 2019, υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής και ήταν στο φορτηγό που καταπλακώθηκε από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση στο κτίριο της οδού Νεωρίων.

Συνάδελφοί του μιλούν για ένα καλό και ευγενικό παιδί το οποίο αναγκάστηκε να βρει και δεύτερη εργασία προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημα του και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Όπως ανέφεραν μάλιστα στο protothema.gr συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. η περίπτωση του νεαρού δεν είναι η μοναδική, αλλά η συνήθης, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς αναγκάζονται να βρουν και άλλου μεροκάματο λόγω των μισθών πείνας που λαμβάνουν.

«Ελάχιστοι αυτοί που δεν αναγκάζονται να δουλέψουν για να επιβιώσουν»

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών – ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας σημείωσε συγκεκριμένα πως το ερώτημα δεν είναι πόσοι αστυνομικοί κάνουν μαύρη εργασία, αλλά πόσοι δεν κάνουν.

«Είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν αναγκάζονται να δουλέψουν δεύτερη εργασία στην Αττική για να επιβιώσουν. Αυτό είναι παράνομο και παράτυπο. Δεν προβλέπεται για τον αστυνομικό. Όμως η ηγεσία κάνει τον τυφλό και τον κουφό και άτυπα το επιτρέπει γιατί την εξυπηρετεί μαζί με την Πολιτεία, εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμους μισθούς για τον Έλληνα αστυνομικό, να παίρνει χρήματα από τη δεύτερη εργασία.

Δυστυχώς οι απαιτήσεις για τον Έλληνα αστυνομικό και από την Πολιτεία και από την κοινωνία είναι να στέκεται αντίστοιχος του αστυνομικού του FBI, οι μισθοί του όμως είναι μισθοί Ψωροκώσταινας. Ασφάλεια πολιτών δεν μπορεί να προκύψει με τέτοια δεδομένα, διότι ένας κακομοίρης αστυνομικός δεν μπορεί να παράξει αξιόπιστη και πραγματική αστυνόμευση.

Δυστυχώς ένα τραγικό συμβάν πότισε με πόνο την αστυνομική οικογένειά και την οικογένεια του συναδέλφου αλλά είναι και το μεγάλο λάκτισμα για την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της απέναντι στον Έλληνα αστυνομικό και στον Έλληνα πολίτη, να μην τον εκβιάζει, να μην τον εξαναγκάζει να ζει το μεροκάματο του τρόμου, το μεροκάματο του θανάτου. Σαν ομοσπονδία έχουμε κάνει εκατοντάδες σχετικές καταγγελίες για το θέμα αυτό και τελικά επιβεβαιωνόμαστε» τόνισε.

«Παίρνουν μισθούς πείνας και αναγκάζονται να βρουν και αλλού δουλειά»

Την ίδια εικόνα περιέγραψε και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, κ. Γιώργος Καλλιακμάνης, υπογραμμίζοντας πως το 30% περίπου των αστυνομικών αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερες δουλειές για να επιβιώσουν.

«Δουλεύουν σε οικοδομές, σαν ελαιοχρωματιστές, ντελίβερι, σε περίπτερα, σε ταξί, σε οποιαδήποτε δουλειά για να βγάλουν το ψωμί τους. Σύμφωνα με τους τύπους της ελληνικής αστυνομίας, για να δουλέψεις πρέπει να πάρεις άδεια από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει γιατί ακόμα και για αυτές τις δουλειές που δεν έχουν επιπτώσεις στα καθήκοντα που ασκούν οι αστυνομικοί, δεν δίνεται άδεια υπό τον φόβο τραυματισμών κα.

Όμως οι αστυνομικοί προκειμένου να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να δουλεύουν. Ο Έλληνας αστυνομικός είναι περήφανος. Όμως η Πολιτεία φρόντισε να τον έχει με μισθούς πείνας έτσι ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Οι αστυνομικοί δουλεύουν βάναυσα ωράρια, αναγκάζονται όμως να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Τους άφησε με μισθούς πείνας και του κορόιδευε ότι κάποια στιγμή θα τους έδινε επίδομα επικινδυνότητας ή αύξηση μισθών. Κάτι που δεν έγινε ποτέ» κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.

Το χρονικό της τραγωδίας στο Πασαλιμάνι

Στη μάχη για το μεροκάματο έχασε τη ζωή του ο 31χρονος ειδικός φρουρός Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος. Ο νεαρός αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό, είναι ο νεκρός από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι το πρωί της Τρίτης.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, που μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στην Αθήνα. Για το δυστύχημα έχει συλληφθεί ο εργολάβος που είχε την ευθύνη των εργασιών στο κτίριο που κατέρρευσε. Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, προσπαθούσε πάντα να βοηθά την οικογένειά του οικονομικά και να είναι ανεξάρτητος. Παλαιότερα, εργαζόταν ως ντελιβεράς, και είχε τροχαίο ατύχημα ενώ εργαζόταν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα