Παπαευαγγελου: : «Αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση στη πανδημία»

16.12.2021 / 18:36
papaevaggelou-magiorkinis-main

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 16/12, γίνεται η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, με έμφαση και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως: “Συνεχίζεται μία αποκλιμάκωση με μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα. Σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”. Και συνέχισε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως την περασμένη εβδομάδα είχαμε 9.000 κρούσματα σε παιδιά, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν 11.000, συνεπώς υπάρχει μείωση. Τέλος έκανε σύσταση στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους self test ακόμα και στην περίοδο των γιορτών, καθώς συχνά είναι ασυμπτωματικά.

ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: «Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ»
Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών. Κεντρικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό των πολιτών που θα έχει κάνει την τρίτη δόση”.

“Δεν έχουμε συζητήσει τίποτα για νέα μέτρα. Είναι επιθυμητό ο καθένας από εμάς να πράξει τα δέοντα”, απάντησε η κα Παπαευαγγέλου σε σχετική ερώτηση.

Σε ερώτηση για τη μελέτη Τσιόδρα, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: “ Για την έκθεση των Τσιόδρα – Λύτρα, η κ. Γκάγκα είπε: «Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Διακομιδές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός, αρκεί να έχει δει πώς γίνεται. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».

“Ο μέσος χρόνος για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ είναι μία ημέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν και θα μείνουν εκτός ΜΕΘ για 5 – 6 μέρες”, πρόσθεσε.

Για τη νέα ταξιδιωτική οδηγία, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα για τις γιορτές, με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα