Πανεπιστήμια: Το σχέδιο για τη φύλαξή τους

10.12.2020 / 8:38
oikonomiko-p-2-thumb-large-600x375

Τα πρότυπα φρούρησης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τη Σκότλαντ Γιαρντ αλλά και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Καναδά με τουλάχιστον 1.000 άοπλους αστυνομικούς θα ακολουθήσει η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» της ΕΛ.ΑΣ. που αναμένεται να δώσει το «παρών» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εντός των ΑΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Οι αστυνομικοί εντός των πανεπιστημίων θα φέρουν μόνο ράβδους (γκλοπ), χειροπέδες, ενώ θα έχουν ειδική εκπαίδευση ώστε να προχωρούν σε προανακρίσεις για διάφορα αδικήματα που ενδέχεται να τελούνται εκεί.

Σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ. Ομως, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του σχεδίου που εκπόνησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τα οποία παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» εκτός των ιδρυμάτων θα υπάρχει παρουσία – τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα – αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν επίθεση.

Κι αυτό με τον φόβο ότι τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα οι αντιδράσεις στην παρουσία των ενστόλων εντός των ΑΕΙ θα είναι ισχυρές με την ενεργοποίηση αντιεξουσιαστών και τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων. Αυτό διότι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν εντός των πανεπιστημίων ή θα παραμένουν στο «τμήμα» μπορεί να αποτελέσουν εύκολους στόχους – καθότι άοπλοι – σε περίπτωση επιθέσεων από αγνώστους.

Δύναμη ασφαλείας
Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ καταστρώθηκε ύστερα από τη σχετική εξαγγελία προ μερικών εβδομάδων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτό, οι αστυνομικοί που θα έχουν ειδική στολή θα δώσουν αρχικά «παρών» στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στην ΑΣΟΕΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Αν επιτύχει το εγχείρημα υπολογίζεται ότι θα ακολουθήσει επέκταση του μέτρου και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Η δύναμη ασφαλείας εντός – αρχικά – των μεγάλων ΑΕΙ θα υπάγεται ιεραρχικά και από πλευράς πειθαρχικού ελέγχου στην ΕΛ.ΑΣ., όμως θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με τις πανεπιστημιακές αρχές, με τη διαρκή αλληλοενημέρωση να θεωρείται δεδομένη.

Την φρουρά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα στελεχώσουν νέα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (αρκετά εκ των οποίων γυναίκες) που θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, με ειδικές οδηγίες για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς καθώς και τον τρόπο που θα πραγματοποιούν προανακρίσεις. Επιπλέον, όπως προκύπτει από το σχέδιο, οι αστυνομικοί θα υπηρετούν στις υπηρεσίες των ΑΕΙ για περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το αρχικό καθηκοντολόγιο, θα επεμβαίνουν σε αδικήματα «αυτόφωρου» χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.λπ., ενώ αν τους δοθούν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές από άγνωστα άτομα, θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς, αποτρεπτικούς ελέγχους. Ακόμη, σε ανοικτούς χώρους – όπως στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου – θα γίνονται και περιπολίες των ενστόλων. Σε κάθε πανεπιστήμιο θα επιλεγεί ένας χώρος όπου θα στεγάζεται το «πανεπιστημιακό αστυνομικό τμήμα» χωρίς ούτε εκεί να υπάρχει οπλισμός. Σε κάθε ομάδα ασφαλείας διοικητής θα είναι αξιωματικός με τον βαθμό του αστυνόμου ή του υπαστυνόμου, ο οποίος θα είναι σε συνεχή επαφή, αν χρειαστεί, με το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., το κοντινότερο ΑΤ αλλά και τις δυνάμεις που θα βρίσκονται σε επιφυλακή εκτός του χώρου των πανεπιστημίων.

Κάμερες
Ομως, μία επιπλέον κύρια μεταβολή στην ακαδημαϊκή καθημερινότητα θα είναι η τοποθέτηση καμερών – σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας – σε χώρους όπου υπάρχει άδεια και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με βάση και τη σχετική νομοθεσία. Στο κέντρο ελέγχου των καμερών θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία και με τους φύλακες των πανεπιστημίων.

Κι αυτό προκειμένου να προφυλαχθούν πανεπιστημιακοί χώροι με ευαίσθητο ή ακριβό εξοπλισμό που κατά το παρελθόν έχουν μπει στο στόχαστρο αγνώστων και διαρρηκτών αλλά και για να διευκολύνονται έρευνες σε περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον καθηγητών και φοιτητών.

Οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι προ της εγκαθίδρυσης της ΕΛ.ΑΣ. εντός των ΑΕΙ θα υπάρχει συνεχής διάλογος με πανεπιστημιακούς φορείς και συλλόγους φοιτητών (ήδη έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις) προκειμένου να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για τον ρόλο τους εκεί αλλά και να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα