Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας – «3.500 ψυχολόγοι δίπλα στα παιδιά», λέει η Ζέτα Μακρή

06.03.2024 / 8:22
via-sxoleia

Με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά στη βίας στο σχολείο, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδια για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, Ζέττα Μ. Μακρή, μιλώντας στο protothema, αναφέρεται εκτενώς στις δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη τετραετία και πάνω στις οποίες οικοδομείται η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε θέσει τη σοβαρότητα του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής του στο σχολικό περιβάλλον στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘΑ ξεκινώντας από την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας», δηλώνει η κ.Μακρή, για να προσθέσει: «Αυτές οι δεσμεύσεις αποτυπώθηκαν, στο ακέραιο, από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ψήφιση, στις 8 Μαρτίου 2023, του νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «”Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή”: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία».

Σε ό,τι αφορά τους λόγους, που οδήγησαν στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η ίδια έχει να πει πως «στην πραγματικότητα, ερχόμαστε να απαντήσουμε σε μία μεγάλη ανάγκη. Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, είναι ενδεικτικά: μεγάλο ποσοστό των θυμάτων σιωπά αφού ελάχιστο ποσοστό θυμάτων εκφοβισμού απευθύνονται σε ενήλικες ενώ περίπου το 97% των παιδιών εκτιμάται ότι φοβούνται να αναφέρουν περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς».
«Ανατρέχοντας σε στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόνο το 35% των παιδιών που έπεσαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκαν για βοήθεια σε κάποιον ενήλικα και τέτοια μετρήσιμα δεδομένα κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάληψη δράσης από την πλευρά της Πολιτείας για να σπάσει η σιωπή», υπογραμμίζει η υφυπουργός.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας (bullying) στο σχολικό περιβάλλον, η κ.Μακρή αναφέρει στο protothema τα εξής: «Σήμερα, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας, σας διαβεβαιώνω ότι η αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό περιβάλλον είναι απόλυτη προτεραιότητα του ΥΠΑΙΘΑ. Το, ήδη, υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της ενδοσχολικής βίας, θα ενισχυθεί από μία καμπάνια εθνικής εμβέλειας κατά της βίας με σύμπραξη όλων των συναρμόδιων υπουργείων, που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή σχετικά με την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων που συστήθηκε μετά από απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Με την εξασφάλιση της δυνατότητας των μαθητών και των γονέων τους να υποβάλουν αναφορές για τα περιστατικά, που τους απασχολούν να αποτελεί βασική μέριμνα της προσπάθειας, σύμφωνα με την ίδια, «θα λειτουργήσει η πλατφόρμα stopbullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν επώνυμες, σε αυτήν τη φάση, αναφορές οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο για την καταγραφή αναφορών και τη διαχείριση περιστατικών σε κάθε σχολική μονάδα της χώρας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα