Πανδημία – Τι ανατρέπει τα δεδομένα – Τα δύο βασικά σενάρια για τα μέτρα

23.01.2022 / 9:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fa 7

Μπορεί η πανδημία για λίγα 24ωρα να περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την νέα απειλή η οποία ονομάζεται Όμικρον 2. Αν έχουν πάρει ένα μάθημα κυβέρνηση και ειδικοί από την πανδημία, είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να προγραμματίσεις το μέλλον, ούτε καν το άμεσο.

Κι αυτό γιατί, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών οι θάνατοι από κορονοϊό εκτινάχθηκαν, μια νέα υποπαραλλαγή, η Όμικρον 2, πέρασε και τα σύνορα της Ελλάδας και ενώ ήμασταν έτοιμοι να δούμε μια έστω μικρή χαλάρωση των μέτρων όλα πήγαν πίσω.

Ο συναγερμός ήχησε και πάλι στην επιστημονική κοινότητα που ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο εχθρό και μάλιστα την ώρα που δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει πλήρως την Όμικρον, η οποία είναι και η κυρίαρχη μετάλλαξη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Η δυσκολία με την Όμικρον 2, την οποία και ονομάζουν stealth, είναι ότι δεν μπορεί να ανιχνευθεί τόσο εύκολα όσα οι προηγούμενες. Με απλά λόγια δεν ανιχνεύεται με τον γρήγορο τρόπο στα μοριακά τεστ αλλά χρειάζεται να γίνει αλληλούχιση για να εντοπιστεί το στέλεχος.

Σε ένα που συμφωνούν σχεδόν όλοι οι ειδικοί είναι ότι τα εμβόλια δείχνουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που παρά τα χιλιάδες κρούσματα έχουμε ήπιες νοσηλείες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους και επίσης όσοι χάνονται καθημερινά στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν συμβεί και κάτι άλλο αναπάντεχο τότε οι ειδικοί στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης θα εξετάσουν αν τα μέτρα πρέπει να χαλαρώσουν. Αν θα επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και λίγοι περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα.

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι να μην αλλάξει τίποτα και να μας βρει και ο Φεβρουάριος με μέτρα που όλοι πίστευαν ότι θα ήταν προσωρινά και εκτός από την ψυχολογία, έχουν πλήξει και την ήδη λαβωμένη οικονομία.

H εβδομάδα την οποία θα διανύσουμε είναι επίσης καθοριστική, καθώς στο τελείωμά της θα βρει σχεδόν 900.000 ανθρώπους να μένουν χωρίς θωράκιση και χωρίς τα προνόμια που είχαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Θα είναι εκείνοι που 7 μήνες μετά την δεύτερη δόση δεν έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για την 3η.

Newsbeast.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα