Παναχαϊκή: Χρόνια με αγωνία και ματαιωμένες ελπίδες

18.11.2023 / 14:00
15

ΤΩΝ ΑΛΕΞΗ ΔΙΓΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑΝΣΥΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Η Παναχαϊκή είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδος, καθώς ιδρύθηκε το 1891.Μία ομάδα με λαμπρή ιστορία με ένδοξο παρελθόν, μια ομάδα με χιλιάδες φιλάθλους που όμως την τελευταία εικοσαετία είναι μακριά από το πρωτάθλημα της Super league. Η κοκκινόμαυρη ομάδα μετρά 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με την πρώτη της παρουσία την περίοδο 1953-54.

Την περίοδο 2002-2003 αγωνίστηκε για τελευταία χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής αφού στο τέλος της περιόδου υποβιβάστηκε με απολογισμό σε 30 αγωνιστικές 1 νίκη 6 ισοπαλίες και 23 ήττες. Από εκείνη την ημέρα του υποβιβασμού ξεκινά η μαύρη εικοσαετία όπου κυριαρχεί περισσότερο το δικαστικό ρεπορτάζ παρά το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας.

Η αποβολή για χρέη το 2003 και ο δικαστικός αγώνας

Το 2003 είναι η χρονιά που σημαδεύεται από την αποβολή της Παναχαϊκής από το πρωτάθλημα που αγωνιζόταν όχι για αγωνιστικούς αλλά για οικονομικούς λόγους αφού τιμωρείται για χρέη και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής την 9η αγωνιστική.

Η διοικούσα επιτροπή ξεκινάει δικαστικό αγώνα για την δικαίωση της ομάδας που έφτασε στα πολιτικά δικαστήρια. Η αίτηση ανακοπής κατά της απόφασης αποβολής της ομάδας από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο και ο γολγοθάς έγινε ακόμα πιο ανηφορικός για την Πατρινή ομάδα.

Η πρόταση του Στάθη Μουτζουρούλια και η συγχώνευση με τον Πατραϊκό το 2004

Το καλοκαίρι του 2004 ο Στάθης Μουτζουρούλιας καταθέτει επίσημη πρόταση στην Παναχαϊκή για συγχώνευση με τον Πατραϊκό  Η γενική συνέλευση της Παναχαϊκής κάνει δεκτή την πρόταση του για συγχώνευση αφού ο Πατραϊκός είχε καθαρό Μητρώο Α.Φ.Μ. χωρίς χρέη.

Η Παναχαϊκή από την Δ’ Εθνική που ήταν να αγωνιστεί με την συγχώνευση συμμετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με πρόεδρο τον Στάθη Μουτζουρούλια που στο τέλος του πρωταθλήματος δηλώνει οικονομική αδυναμία να συνεχίσει και την επόμενη περίοδο.

Η έλευση του Ελληνοαυστραλού κροίσου Κώστα Μακρή

Με προσωπικές ενέργειες του τότε Δημάρχου του Δήμου Πατρέων Ευάγγελου Φλωράτου, το καλοκαίρι του 2005 φέρνει διοικητική αλλαγή στη ΠΑΕ Παναχαϊκή με τον Ελληνοαυστραλό κροίσο Κώστα Μακρή να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας.

Ο ερχομός του πιο πλούσιου Έλληνα επιχειρηματία στην Αυστραλία φέρνει θύελλα ενθουσιασμού στους χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας, όμως η πορεία είναι εντελώς διαφορετική. Τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα ενώ από το Γενάρη του 2006 αρχίζουν οικονομικά θέματα, τα όνειρα για άνοδο έχουν εξανεμιστεί και η παραμονή στην κατηγορία κρέμεται σε μία κλωστή.

Υποβιβασμός για πρώτη φορά στην Γ’ Εθνική

Ο επίλογος στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006 ήταν θλιβερός για την Παναχαϊκή. Η 14η Μαΐου του 2006 έχει γραφτεί με μελανά γράμματα στην ένδοξη ιστορία της Πατρινής ομάδας αφού για πρώτη φορά υποβιβάστηκε στην Γ’ Εθνική.

Η Παναχαϊκή γνώρισε πικρή ήττα με σκορ 3-1 από τον Θρασύβουλο στα νταμάρια της Φυλής και συγχρόνως υποβιβάστηκε.

Οι οιωνοί στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν καλοί αφού 3.500 Πατρινοί φίλαθλοι κατέκλυσαν τις εξέδρες στα νταμάρια της Φυλής αλλά το τέλος του αγώνα ήταν πικρό και συνάμα αιματηρό που έκαναν ακόμα πιο θλιβερό εκείνο το μαύρο απόγευμα.

Ο ερχομός του Άγγελου Ποστέκογλου στην τεχνική ηγεσία

Μετά τον υποβιβασμό της το 2006 στην Γ’ Εθνική η Παναχαϊκή για δύο σερί σεζόν παραμένει στην ίδια κατηγορία.

Το καλοκαίρι του 2008 ο Κώστας Μακρής αποφασίζει να φέρει στην τεχνική ηγεσία της Παναχαϊκής προπονητή τον Ελληνοαυστραλό Άγγελο Ποστέκογλου. Από τις πρώτες μέρες δουλειάς του κερδίζει τις εντυπώσεις και η διοίκηση εναποθέτει τις ελπίδες για άνοδο στην δική του παρουσία.

Η συμφωνία με τον Αλέξη Κούγια για συνιδιοκτησία

Τον Δεκέμβριο του 2008 ο Κώστας Μακρής ανακοινώνει μια απόφαση που προκαλεί τεράστια αίσθηση στην κοινωνία της Πάτρας αφού αποφάσισε να παραχωρήσει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ στον Αλέξη Κούγια. Η Πατρινή ΠΑΕ είχε πλέον δύο ιδιοκτήτες αλλά από νωρίς όμως φάνηκαν τα προβλήματα στην επικοινωνία και την σχέση των δυο ανδρών.  Ο Αλέξης Κούγιας δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τον προπονητή Άγγελο Ποστέκογλου που αναγκάστηκε να δηλώσει την αποχώρηση του από την τεχνική ηγεσία με το τέλος του αγώνα με το Αιγάλεω. αφού όπως ανακοίνωσε έγινε παρέμβαση στο έργο του από τον μεγαλομέτοχο.

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο παιχνίδι με την Ρόδο

Η Παναχαϊκή μπορεί να είχε διοικητικούς κλονισμούς αλλά την περίοδο 2008-2009 διεκδίκησε μέχρι την 31η αγωνιστική την άνοδο και την επιστροφή της στην Β’ Εθνική. Στις 5 Απριλίου 2009 φιλοξένησε στην Αγυιά την Ρόδο σε μια αναμέτρηση την παρακολούθησαν 12.500 φίλαθλοι της Παναχαϊκής όπου δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα, πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα σε αγώνα Γ’ Εθνικής.

Η λευκή ισοπαλία όμως δεν ικανοποίησε την Παναχαϊκή που είχε δοκάρι με τον Καμπαγιέρο στην τελευταία φάση του αγώνα αφού εξανεμίστηκαν οι ελπίδες της για άνοδο άλλη μία φορά.

Ο Αλέξης Κούγιας γίνεται μεγαλομέτοχος τον Μάιο του 2009 

Τον Μάιο του 2009 ο Αλέξης Κούγιας γίνεται μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ Παναχαϊκή αφού συμφώνησε με τον Κώστα Μακρή να πάρει και το υπόλοιπο 45% του μετοχικού κεφαλαίου, όμως γρήγορα ο κόσμος της Πάτρας αντέδρασε στις επιλογές του Αλέξη Κούγια όπου βγήκε στους δρόμους της Πάτρας ζητώντας την αποχώρηση του από την Παναχαϊκή.

Παρά το εμπρηστικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και των φιλάθλων στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου η Παναχαϊκή κερδίζει το εισιτήριο ανόδου και μετά από πέντε συνεχόμενα πέτρινα χρόνια στην Γ’ Εθνική επιστρέφει στην Β’ Εθνική.

Το τέλος του Αλέξη Κούγια και ο νέος υποβιβασμός

Ο Αλέξης Κούγιας τον Γενάρη του 2015 βάζει πωλητήριο στην ΠΑΕ Παναχαϊκή. Πράγματι τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Νίκος Παπαδάκης αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ορίζοντας την σύζυγο του ως πρόεδρο και τον Ποτή Τσιριμπή υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Η χρονιά εξελίσσεται ως ένα μαρτύριο για την Πατρινή ομάδα. Απλήρωτοι παίκτες, χρέη και προσφυγές κυριαρχούν στο ρεπορτάζ της ομάδας. Γρήγορες αποχωρήσεις παικτών και η Παναχαϊκή υποβιβάζεται για έκτη χρονιά στην ιστορία της και θα βρεθεί στα χωράφια της Γ’ Εθνικής.

Η Παναχαϊκή συμμαχία αναλαμβάνει το καλοκαίρι του 2016

Το καλοκαίρι του 2016 όλα δείχνουν ότι έρχεται η αναγέννηση της Παναχαϊκής, καθώς 12 καταξιωμένοι επιχειρηματίες της αναλαμβάνουν τα ηνία της ομάδας. Η Παναχαϊκή Συμμαχία αποκτά την διοίκηση και επιλέγει τον Κώστα Κατσουράνη για την θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος είναι ο εκλεκτός για τον πάγκο της ομάδας, η Παναχαϊκή κερδίζει την πρώτη θέση στον όμιλο της με διαφορά και επιστρέφει ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό της στη Σουπερ Λιγκ 2.

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία τον Ιανουάριο του 2018

Η Παναχαϊκή συμμαχία μεγαλώνει αφού και άλλοι επιχειρηματίες μπαίνουν στην διοίκηση. Το ξεκίνημα της ομάδας στη Σουπερ Λιγκ 2 είναι εξαιρετικό. Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει την Παναχαϊκή στην δεύτερη θέση σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Άρη και πέντε βαθμούς μπροστά από τον τρίτο της βαθμολογίας Όφη. Όλοι πιστεύουν στο όνειρο της ανόδου αλλά οι κακές και λανθασμένες επιλογές στην μεταγραφική περίοδο αποδείχθηκαν μοιραίες για την Παναχαϊκή.

Στις 18 Μαρτίου η Παναχαϊκή υποδέχθηκε τον Άρη στη φλογισμένη και κατάμεστη Αγυιά καθώς 8.500 Πατρινοί φίλαθλοι είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά το γηπέδου. Το φινάλε όμως του αγώνα ήταν πικρό αφού ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος 1-1 ενώ το Σάββατο 31 Μαρτίου η Παναχαϊκή υποδέχθηκε τον ΟΦΗ σε ένα ματς όπου έσβησαν οριστικά τα όνειρα για άνοδο μπροστά σε 6.500 κόσμο αφού ηττήθηκε με σκορ 3-0.

Η σωτήρια λύση του Δημήτρη Δρόσου

 Το καλοκαίρι του 2018 η διάσπαση της Παναχαϊκής συμμαχίας ήταν δεδομένη. Είχαν απομείνει λίγοι Σύμμαχοι και η πρόταση του Πατρινού επιχειρηματία Δημήτρη Δρόσου στο τέλος του χρόνου να αναλάβει το management της ομάδας αποδείχθηκε σωτήρια λύση.

Παραλαμβάνει μία ομάδα που βουλιάζει οικονομικά. Δαπάνησε πολλά χρήματα για την ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019 προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία τον καταξιωμένο προπονητή Σάκη Τσιώλη. Η ομάδα εξασφάλισε την είσοδο της στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ 2 και ήταν η μοναδική χρονιά που κατάφερε η Παναχαϊκή να πάρει αδειοδότηση για Σουπερ Λιγκ.

Ο Σάκης Καλογερόπουλος αναλαμβάνει την ΠΑΕ

Ο Σάκης Καλογερόπουλος το Ιούνιο του 2019 γίνεται αφεντικό στην ΠΑΕ Παναχαϊκή. Οι Σύμμαχοι που είχαν απομείνει στην διοίκηση αποφάσισαν να παραδώσουν τις μετοχές τους στον ομογενή Σουηδό επιχειρηματία.

Η ομάδα πηγαίνει για προετοιμασία στην Ολλανδία, όμως τα οικονομικά προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους, ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς γνωστοποιεί ότι αδυνατεί να συνεχίσει ως μεγαλομέτοχος βάζοντας πωλητήριο στην ΠΑΕ.

Ο Γιώργος Μπάρλος στο τιμόνι

 Ο Πατρινός επιχειρηματίας Γιώργος Μπάρλος γίνεται νέο αφεντικό της ΠΑΕ τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά στις 13 Μαρτίου το πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ 2 διακόπτεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν επαναρχίζει το πρωτάθλημα και στις 22 Ιουνίου η διοργανώτρια αρχή επικυρώνει τον βαθμολογικό πίνακα μέχρι την παύση του πρωταθλήματος και η Παναχαϊκή μετά από 20 αγωνιστικές τερματίζει στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ηχηρές μεταγραφές και η μάχη για την παραμονή στο φινάλε

Ο Γιώργος Μπάρλος προχωρά σε ηχηρές μεταγραφές και σε συμφωνία για την χρήση του γηπέδου Οβρυάς για αθλητικό κέντρο της Παναχαϊκής. Δίνει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο και φέρνει παίκτες με εμπειρία ακόμα και στην Σουπερ Λιγκ όπως οι: Αραβίδης, Ζοάο, Πλιάτσικας, Λαρέα, Αποστολόπουλος αλλά και παίκτες που έχουν διαπρέψει στο πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ 2.

Η εικόνα της ομάδας είναι προβληματική στα φιλικά παιχνίδια, οι αντιδράσεις του κόσμου μεγάλες και ο Γιώργος Μπάρλος γρήγορα αποφασίζει την αλλαγή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου με αντικαταστάτη τον Νίκο Παπαδόπουλο.

Ο πικρός υποβιβασμός και ο ερχομός του Πέτρου Σταθάκη

Στις 30 Ιουλίου 2021 γράφτηκε μία ακόμα μελανή σελίδα στην ιστορία της Παναχαϊκής. Ο Γιώργος Μπάρλος δεν κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των 150.000 ευρώ για πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής για το πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ 2 και η Παναχαϊκή υποβιβάστηκε για μία ακόμα φορά στην Γ‘ Εθνική Ο Πέτρος Σταθάκης εμφανίζεται στο προσκήνιο μαζί με ομάδα φίλων Αμερικανών επιχειρηματιών και καταθέτουν πρόταση στη διοίκηση της ερασιτεχνικής να αναλάβουν το management της ομάδας. Η πρόταση γίνεται αποδεκτή με την κατάθεση εγγυητικής 80.000 ευρώ και αναλαμβάνουν την διοίκηση της ομάδας.

Η άνοδος στην Σουπερ Λιγκ 2

Η Παναχαϊκή ξεκινά ως φαβορί στον όμιλο της στην Γ’ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 αλλά μετά την ισοπαλία με τον Ναυπακτιακό Αστέρα στην Αγυιά η οργισμένη αντίδραση των φιλάθλων φέρνει την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας με τον Ζέλικο Κάλαϊτζιτς να αποτελεί παρελθόν και τον Σούλη Παπαδόπουλο να είναι ο νέος προπονητής της Παναχαϊκής.

Η κοκκινόμαυρη ομάδα καλύπτει την βαθμολογική διαφορά και αήττητη επ’ ημερών Σούλη Παπαδόπουλου στην τεχνική ηγεσία τερματίζει στην 1η θέση στον όμιλο της και πηγαίνει στα play off ανόδου.

Από το ξεκίνημα των play off δείχνει ότι είναι η καλύτερη ομάδα, με την νίκη επι του ΠΑΟ Ρουφ εξασφαλίζει και μαθηματικά την άνοδο της και την επιστροφή της στην Σουπερ Λιγκ 2 ως πρώτη και καλύτερη.

2022-2023: Η χρονιά των προσφυγών και της αποχής

Η επιστροφή της Παναχαϊκής στην Σούπερ Λιγκ 2 ξεκινά με χαμηλούς τόνους αφού γίνονται λίγες και καλές μεταγραφές. Η πορεία της στον πρώτο γύρο είναι πολύ καλή αλλά η συνέχεια γίνεται δύσκολη αφού η ΠΑΕ καλείται να τακτοποιήσει παλιές προσφυγές την ώρα που έχουν αρχίσει οι οφειλές στο υπάρχον ρόστερ. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι παίκτες ξεκινούν αποχή από τις προπονήσεις αφού τους οφείλονται μισθοί μηνών.

Η ΠΑΕ με τον νομικό της εκπρόσωπο της Αργύρη Λίβα, τακτοποιούν τις παλιές προσφυγές αλλά ένας νέος κύκλος προσφυγών ανοίγει αφού οι παίκτες της φετινής ομάδας κινούνται δικαστικά για τα οφειλόμενα τους χρήματα.

Χωρίς νίκη σε 7 αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα

Ο κύκλος της μαύρης εικοσαετίας για την Παναχαϊκή φαίνεται ότι θα μεγαλώσει. Τραγικά λάθη, έχουν μικρύνει την Παναχαϊκή, και ο κόσμος της Πάτρας δικαιολογημένα έχει γυρίσει την πλάτη του.

2 βαθμοί σε 7 αγώνες είναι πολύ μικρή βαθμολογική συγκομιδή για την Παναχαϊκή που έχει ανηφορικό δρόμο να διαβεί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα