«Παγώνει» η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, στον «αέρα» η μείωση του ΕΝΦΙΑ

05.03.2021 / 11:30
Enfia-1

Στο αέρα βρίσκεται το εγχείρημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, συμπαρασύροντας με αυτό τον τρόπο και την πρόθεση της κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Η επέλαση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές που εισηγούνται οι εκτιμητές ακινήτων, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το χρόνο εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.

Με τα έως τώρα στοιχεία που το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεση του, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, φουσκώνοντας έτσι τα συνολικά φορολογικά βάρη εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Όπώς εδώ και μέρες έχουν γράψει τα Dnews το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν επιτρέπουν μεγάλες αλλαγές, ειδικά από τη στιγμή που το νέο σύστημα θα φέρει τα πάνω κάτω στον υπολογισμό του φόρου σε τουλάχιστον 3.000 περιοχές.
Το νέο σύστημα θα φέρει μείωση του βάρους στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε δεκάδες περιοχές, δημιουργώντας ανακούφιση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, οι αλλαγές θα προκαλέσουν και αυξήσεις σε αρκετές περιοχές που οι αντικειμενικές είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές.

Ως εκ τούτου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος και φέτος και εφαρμογή των νέων τιμών από το 2022 προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση εν μέσω πανδημίας.

Όπως περιγράφεται και στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η χώρα έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές και να προχωρήσει στις αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ εντός του 2021. Ωστόσο, στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία να «παγώσει» μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από την πανδημία.

Ήδη επτά φορείς της αγοράς με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο απευθύνουν έκκληση προκειμένου μην προχωρήσει μέσα στην πανδημία σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι φορείς θεωρούν ότι το «πάγωμα» της προσαρμογής των αντικειμενικών θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «Η κτηματαγορά βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην Golden Visa αλλά και στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να την χρηματοδοτήσει. Ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Εξάλλου η παλαιότητα και οι νέες προδιαγραφές για ενεργειακές και λειτουργικές παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια τα απαξιώνουν πλήρως, κάτι που δεν καταγράφεται στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών» επισημαίνουν στην επιστολή οι πρόεδροι των ΠΟΜΙΔΑ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΑΤΕ, ΟΜΑΣΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων.

Προς το παρόν, όπως εξήγησε η άσκηση των αντικειμενικών του 2021 συνδέεται με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιες περιοχές και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε άλλες περιοχές με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Το βέβαιο είναι ότι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθορίσουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αποκαλύπτει ότι έχει «κλειδώσει» για τον Μάρτιο η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα