Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι επιδημίες ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα

19.01.2021 / 18:12
pagkosmio-oikonomiko-forum

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έδειξε ότι οι επιδημίες από μολυσματικές ασθένειες και οι κρίσεις που αφορoύν τα μέσα επιβίωσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αναμένεται να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον κόσμο τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ετήσια έκθεση του WEF για τους κινδύνους δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν τα τουλάχιστον 650 μέλη του Φόρουμ, που προέρχονται από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και τον πανεπιστημιακό χώρο.

Το WEF ανέφερε ακόμη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποτυχίες της κυβερνοασφάλειας αποτελούν επίσης βασικούς κινδύνους. Η έκθεση συντάχθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες Zurich και Marsh & McLennan και τον νοτιοκορεατικό όμιλο SK Group.

«Η πανδημία επιτάχυνε τάσεις που έρχονταν από καιρό»
Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες στα μέσα επιβίωσης πολλών ανθρώπων, καθώς τα παγκόσμια lockdown έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων. Έχει επίσης διογκώσει ζητήματα όπως οι αυξανόμενες ανισότητες αναφορικά με την πρόσβαση στην τεχνολογία και η απειλή κοινωνικών αναταραχών.

«Η πανδημία έχει επιταχύνει τάσεις που έρχονταν εδώ και καιρό», δήλωσε η Καρολίνα Κλιντ, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων για την ηπειρωτική Ευρώπη στην ασφαλιστική εταιρία Marsh.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεσοπρόθεσμες ανησυχίες περιλαμβάνουν τις φούσκες σε περιουσιακά στοιχεία και τις κρίσεις χρέους, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες ανησυχίες είναι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και η κατάρρευση κρατών.

Αναμένεται αύξηση στην απασχόληση
«Καθώς κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνίες αρχίζουν να βγαίνουν από την πανδημία, πρέπει τώρα επειγόντως να διαμορφώσουν νέα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα που βελτιώνουν τη συλλογική μας αντοχή και ικανότητα να απαντήσουμε σε σοκ, ενώ μειώνουν την ανισότητα, βελτιώνουν την υγεία και προστατεύουν τον πλανήτη», ανέφερε η Σααντία Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Πέτερ Γκίγκερ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κινδύνων στην Zurich Insurance, διατηρεί την αισιοδοξία του για την ανοικοδόμηση μετά την πανδημία: «Η ιστορία της Οικονομίας υποδηλώνει ότι κάθε μεγάλη δομική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων τα θέματα στην ατζέντα του Νταβός, αντί να πραγματοποιήσουν τη συνηθισμένη διάσκεψη του Ιανουαρίου στην Ελβετία, ενώ θα έχουν συνεδρίαση με φυσική παρουσία στη Σιγκαπούρη τον Μάιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα