Πάτρα: Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη- Μαρία Τριπολιτσιώτη: Να γίνουμε όσο πιο πολλοί μπορούμε

14.06.2021 / 9:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
maria_tripolitsioti_aimodosia

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αχαΐας «Ο Αιμοδότης» για 30 χρόνια στο χώρο της Εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, κατόρθωσε και πέτυχε στο να έχει σήμερα ο Νομός Αχαΐας 70% εθελοντικό μη αμειβόμενο αίμα. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα ο Σύλλογος πραγματοποιεί αιμοληψίες από 5 μ.μ. μέχρι 9.30 μ.μ. στα γραφεία του καθ’ όλο το έτος, πάντα με σύνθημα: «Δεν σου ζητάμε κάτι που δεν μπορείς να δώσεις. Σου ζητάμε με το αίμα σου τον συνάνθρωπό σου να σώσεις». Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Τριπολιτσιώτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, μας μιλάει ως και η ίδια εθελόντρια αιμοδότης και μας τονίζει την σημασία του να προσφέρεις ζωή.

Πώς και γιατί ξεκινήσατε να δίνετε αίμα;

Ξεκίνησα ορμώμενη από το χώρο της δουλειάς μου όπου ως νοσηλεύτρια αντιμετώπιζα καθημερινά πολυμεταγγιζόμενους που είχαν ανάγκη από αίμα και αυτή ήταν αποκλειστικά η θεραπεία τους και ως εκ τούτου η ευαισθησία ορθώνεται στο εσωτερικό της ψυχής του καθενός.

Πόσο σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά του αίματος;

Η εθελοντική προσφορά αίματος είναι πολύ πιο σημαντική από την ονομαστική, διότι ο τακτικός εθελοντής αιμοδότης έχει συνειδητοποιήσει το νόημα της προσφοράς προς τον άγνωστο πάσχοντα και δίνει συνέχεια χωρίς να σταματά αυτή τη προσπάθεια σε αντίθεση με την ονομαστική αιμοδοσία που γίνεται για ίδιο όφελος και μόνο όταν χρειάζεται ο συγγενής μας η ο φίλος μας.

Θεωρείτε πως ο κόσμος είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος όσον αφορά την αιμοδοσία;

Θεωρώ πως πρέπει να γίνεται αέναη προσπάθεια από τη Πολιτεία μαζί με τους εθελοντές, με διάφορες δράσεις, που θα ευαισθητοποιήσουν το κόσμο ώστε να γίνουν εθελοντές γιατί είμαστε πίσω σε αυτή τη λογική και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το δικό σας μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα αιμοδότη

Το μήνυμα μου ως πρόεδρος του «Αιμοδότη» είναι να γίνουμε όσο πιο πολλοί μπορούμε εθελοντές και βέβαια, χωρίς καμία αμοιβή για να προάγουμε πρώτα την επάρκεια αίματος στη πατρίδα μας και δεύτερον γιατί δε γνωρίζουμε τη στιγμή που θα το χρειαστούμε οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα