Ουκρανία: «Η ΔΟΕ υποστηρίζει τον πόλεμο…»

30.01.2023 / 17:30
paris2024

Οι σκέψεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών στις διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς όμως να εκπροσωπούν επισήμως τις χώρες τους έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ουκρανίας.

«Η ΔΟΕ υποστηρίζει τον πόλεμο, τη δολοφονία και την καταστροφή. Η ΔΟΕ παρακολουθεί με χαρά τη Ρωσία να καταστρέφει την Ουκρανία και στη συνέχεια προσφέρει στη Ρωσία μια πλατφόρμα για την προώθηση της γενοκτονίας των Ουκρανών», έγραψε σε νέα ανάτρησή του στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος τoυ προέδρου της χώρας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

«Είναι προφανές ότι τα χρήματα που αγοράζουν την Ολυμπιακή υποκρισία δεν μυρίζουν ουκρανικό αίμα. Δεν είναι αλήθεια, κύριε Μπαχ; ( σ.σ: Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ)».

Η ΔΟΕ, η οποία είχε «συστήσει» στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 στις διεθνείς ομοσπονδίες να αποκλείσουν τους Ρώσους και τους Λευκορώσους από τις διοργανώσεις τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, δεν έχει αποφασίσει ακόμη τίποτα και αφήνει σε κάθε ομοσπονδία το έργο της επανένταξής τους.

Όμως, την περασμένη Τετάρτη, μετά από μια σειρά κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεων πρότεινε έναν οδικό χάρτη για την οργάνωση της επιστροφής των «εξορισθέντων αθλητών» υπό ουδέτερη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν «ενεργά υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία». «Κανένας αθλητής δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τους αγώνες με βάση το διαβατήριό του», επιβεβαίωσε η ΔΟΕ.

Από την πλευρά των διεθνών ομοσπονδιών, οι μόνες που είναι εξουσιοδοτημένες να αποφασίζουν ποιος θα συμμετέχει στους αγώνες τους, η γυμναστική και το τζούντο -δύο μεγάλα ολυμπιακά αθλήματα- χαιρέτησαν την Παρασκευή την αρχή της «μη διάκρισης» των αθλητών και της «ανεξαρτησίας» του αθλητισμού στην πρόσωπο της Πολιτικής.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού επιτραπούν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες. Αλλά ο αθλητισμός είναι να κάνει το αδύνατο δυνατό», πρόσθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία απείλησε την Πέμπτη να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ενώ επίσης η βρετανική κυβέρνηση και η  Ολυμπιακή Επιτροπή της Δανίας αντιτίθενται στη ρωσική συμμετοχή.

Ειδικά αφού οι προτάσεις της ΔΟΕ την Τετάρτη αποτελούσαν ξεκάθαρη απόρριψη των καταγγελιών της Ουκρανίας, η οποία σκόπευε να αποκλείσει εκ των προτέρων τους Ρώσους και τους Λευκορώσους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες-2024, χωρίς να περιμένουν την εξέλιξη της σύγκρουσης.

Εξαγριωμένος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την Παρασκευή την «υποκρισία» της ΔΟΕ και κάλεσε τον Τόμας Μπαχ να επισκεφθεί το Μπαχμούτ, ένα από τα πιο καυτά σημεία του πολέμου με τη Ρωσία.

Την Κυριακή, στην καθημερινή του ομιλία, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ότι έγραψε νέα επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για αυτό το θέμα. «Ο Ολυμπισμός και τα τρομοκρατικά κράτη δεν πρέπει να διασταυρωθούν», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Σήμερα το πρωί , ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι 45 από τα 71 ρωσικά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, που κέρδισαν ως ουδέτεροι αφού η χώρα αποκλείστηκε για οργανωμένο ντόπινγκ, είχαν κερδίσει αθλητές που είναι μέλη της ΤΣΣΚΑ, της ομάδας του Ρωσικού Στρατού που «διαπράττει φρικαλεότητες, σκοτώνει, βιάζει και λεηλατεί. Αυτούς θέλει να βάλει κάτω από λευκή σημαία η αδαής ΔΟΕ για να τους επιτρέψει να αγωνιστούν», ανέφερε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα