Ώρα να πείσει ο Ανδρουλάκης, πρωτιά για ΝΔ, γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ

28.05.2022 / 10:15
1400

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

 «Η δημοκρατική παράταξη ανοίγει μια νέα σελίδα, νικηφόρα, στον τόπο μας. Να ανατείλει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα μας», τόνισε κατά τη διάρκεια των ομιλιών του, στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος, ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης.  Κάλεσε, δε, «αυτούς που, λόγω πολύ λανθασμένων πολιτικών ή συμπεριφορών, απομακρύνθηκαν» – όπως είπε, κάνοντας αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική κατάρρευση – «όλοι μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον».«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και να τονίσω ότι σε αυτή την νέα εποχή δεν μπορούν να γίνουν αξιακές εκπτώσεις. Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, με μόνο στόχο την καρέκλα και μόνη πυξίδα την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την παράταξη ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εννοώντας κυρίως όσα στελέχη του κόμματος προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα γενιά έχει πάρει και τα ηνία του κόμματος μετά την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής, η οποία αναμένεται να εκλέξει γραμματέα τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, στις αρχές Ιουνίου. Στη Χαρ. Τρικούπη είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς, πέραν της αναμενόμενης άνετης επικράτησης και της ισχυρής πλειοψηφίας, υπήρξε ανανέωση σε μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων, με τη γενιά των 40άρηδων αλλά και εκπροσώπηση όλων των τάσεων.Η Πάτρα και η Αχαΐα εκπροσωπούνται από τους: Άρη Καρβούνη, Άρη Γκατζόγια, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Μανώλη Βουγιουκαλάκη, Θανάση Πετρόπουλος, Γαβρίλη Χαραζίδη, Αγγέλα Τριανταφύλλου, Γεράσιμο Φεσσιάν και Τόνια Παπαλεξάτου.

Από την κλίμα στην ουσία

Μετά το συνέδριο, στο οποίο κυριάρχησε το μείγμα της ένωσης παλιάς και νέας γενιάς και την επικαιροποίηση της ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας του ΠΑΣΟΚ, η οποία προέκυψε και από τις βασικές διεκδικήσεις βάσης και κοινωνίας, η Χαριλάου Τρικούπη θα απευθυνθεί ξανά στους πολίτες, επικοινωνώντας τις θέσεις του κόμματος. Ανοίγει, έτσι, νέος κύκλος περιοδειών, με διάλογο σε θεματικές ενότητες και ομιλίες, παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Μετά τη συμμετοχή στις διπλές εσωκομματικές διαδικασίες, την ενότητα που διαφαίνεται πως υπάρχει και τη δημοσκοπική «άνθιση», η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιστοιχήσει τη δυναμική αυτή και το αισιόδοξο κλίμα επαναφοράς, με την ενδυνάμωση της βάσης και άρα την αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος. Ο δρόμος βέβαια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανταπεξέλθει στην πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να πείσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, αφενός ότι άλλαξε και αφετέρου πως έχει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για τη χώρα. Άρα, τελειώνει η περίοδος χάριτος για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ και πλέον θα φανεί το πώς και αν πείθει την κοινωνία. Το αν μπορεί να περάσει δηλαδή  από το κλίμα στην ουσία.

Οι αναλύσεις

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, από εδώ και στο εξής, μετά δηλαδή από τις εσωτερικές διαδικασίες στα μεγαλύτερα κόμματα, με τα συνέδρια και τις εκλογές οργάνων, θα μπορούμε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την πολιτική δυναμική και την απήχηση των σχηματισμών. Επιπροσθέτως, ρόλο θα παίξουν οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα σύγχρονα προβλήματα του τόπου, όπως η οικονομία και η ενεργειακή κρίση, αλλά και το πλαίσιο των προτάσεων και των διεκδικήσεων της αντιπολίτευσης. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενέργεια «γύρισαν» εν πολλοίς το κλίμα για την κυβέρνηση, η οποία διανύει μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο –και- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολιτικά κρίσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά φαίνεται να μην μπορεί να λάβει από τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος και να ορθώσει έναν πειστικότερο λόγο από τη ΝΔ, με την πρώτη να προηγείται με σαφή διαφορά στις μετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει παγιωθεί σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό της τάξης του 13%-14% αλλά έχει μείνει εκεί. Όπως και να’ χει, η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει διδάξει πως το πολιτικό σκηνικό στη χώρα αλλάζει, με πρώτο παράγοντα που επηρεάζει την κατάσταση την οικονομία.

ΣΥΡΙΖΑ

«Γκρίνια» από τους παλιούς

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η γκρίνια που καταγράφεται μετά την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής, την ώρα που δεν ανακοινώθηκαν ούτε οι σταυροί προτίμησης, είναι ευρεία, αν και δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στην ηγεσία. Στελέχη του κόμματος θεωρούν πως «πετάχτηκαν εκτός» αν και πήραν περισσότερες ψήφους από τα στελέχη της Συμμαχίας (λόγω ποσόστωσης), για τα οποία υπήρξε ευνοϊκότερη διαχείριση από την ηγεσία. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι το «κράτος των Αθηνών» έβαλε «σε δεύτερη μοίρα αυτούς που κράτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα και φύλαξαν Θερμοπύλες για να είναι σήμερα μεγάλος». Κατά ηγετικά πρόσωπα στην Κουμουνδούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώθηκε από τις εκλογές και επικρατεί κλίμα ενότητας, με στόχο την πολιτική αλλαγή».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αποχωρήσεις από τη ΔΕΕΠ Αχαΐας

Μπορεί κεντρικά στο κυβερνών κόμμα να μην καταγράφεται κάποιο νέο πρόβλημα, με την ηγεσία του κόμματος και τον Παύλο Μαρινάκη να ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών σε όλη τη χώρα, στην Αχαΐα όμως έχει προκληθεί ένας μίνι «πονοκέφαλος» μετά την αποχώρηση δύο τομεαρχών από τη Νομαρχιακή Οργάνωση. Στελέχη προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν τα αίτια των αποχωρήσεων αφού δεν είναι καιρός, έστω κι αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας – την ώρα που η ΝΔ έχει το μομέντουμ και μπορεί να τερματίσει ακόμη και πρώτη στο νομό, εάν ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ και χάσει δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ-  για γκρίνιες και αντιπαραθέσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα