Ώρα κατώτατου μισθού – Την Δευτέρα στο Yπουργικό η εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη

24.07.2021 / 16:41
ΜΙΣΘΟΣ

Όλα δείχνουν «πάγωμα» ή πολύ μικρή αύξηση στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους

Ώρα «κατώτατου μισθού» αναμένεται να σημάνει την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η σχετική εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη. Ετσι, ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία η οποία φέτος διεξήχθη μετά από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο υπουργός Εργασίας, έχοντας λάβει υπόψη του τις προτάσεις όλων των επιστημονικών φορέων, αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο «πάγωμα» και στην πολύ μικρή αύξηση για τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Χατζηδάκης προς το παρόν περιορίζεται να δηλώσει ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε το 2020 ούτε σε μια έστω «ψυχολογική» παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, είναι πιθανό αυτό να συμβεί τώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια πολύ μικρή αύξηση, όχι πάνω από 2%, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τίποτα περισσότερο, με στόχο την «ψυχολογική» κυρίως τόνωση της αγοράς.

Μάλιστα, η όποια παρέμβαση γίνει, θα ισχύει από την 1.1.2022 και όχι νωρίτερα. Στην τελική απόφαση, θα προσμετρηθεί κατά βάση το γεγονός ότι το 2020 η οικονομία, λόγω πανδημίας, κατέγραψε ύφεση 8,2%.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά μιλούν για αντιστροφή της τάσης και για ανάπτυξη, που μπορεί να ανέλθει έως και το 4,2%, αλλά με την πανδημία να συνεχίζει να καλπάζει, το τοπίο παραμένει ρευστό. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δεδομένη μάχη επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξουν την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι στα 650 ευρώ μικτές αποδοχές. Η τελευταία αύξηση συντελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε καταργήθηκε και ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ που είχε θεσμοθετηθεί για νέους έως 25 ετών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα