Ολύμπιον: Τα κοινωνικά οφέλη της αποκατάστασης

20.07.2021 / 8:00
LOGO3

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η Αποκατάσταση αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τη δεκαετία του 1940 λόγω του μεγάλου αριθμού στρατιωτών με βαριές αναπηρίες και στοχεύει:

A. Στην ενίσχυση και αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με σωματικές βλάβες ή αναπηρίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα νεύρα, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μυς και τους τένοντες.

Β. Στη μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας των ασθενών στις καθημερινές δραστηριότητες, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και στην κοινωνική τους επανένταξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  τονίζει τη σημασία και τα οφέλη  της αποκατάστασης:

Η αποκατάσταση είναι μια επένδυση, με οφέλη κόστους τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινωνία. Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δαπανηρής νοσηλείας, στη μείωση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο, στην αποφυγή επιπλοκών και στη μείωση των ποσοστών αναπηρίας. Η αποκατάσταση επιτρέπει επίσης στα άτομα  να παραμένουν ανεξάρτητα στο σπίτι τους και να ελαχιστοποιούν την ανάγκη για οικονομική υποστήριξη ή φροντιστή.

Η νοσηλεία στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ, έχει ως σκοπό την βελτίωση στην κίνηση, τη βάδιση, την ισορροπία και την αυτοεξυπηρέτηση των ασθενών με  κινητικά και γνωσιακά ελλείμματα, ενώ παράλληλα φροντίζει για την ομαλή επανένταξή αυτών στο οικογενειακό αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ολύμπιον: Τα κοινωνικά οφέλη της αποκατάστασης 4

Κατά την διάρκεια νοσηλείας των ασθενών στα ΚΑΑ, προσφέρονται υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με άρτιο εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό, θεραπευτικό και διοικητικό προσωπικό, μέσα από ένα συνδυαστικό πρόγραμμα Αποκατάστασης το οποίο περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, υδροθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη, μοναδικό για τον κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ιατρικές του ανάγκες.

Δικαίωμα στο πρόγραμμα αποκατάστασης έχουν όλοι οι ασθενείς ακόμα και αυτοί που διαμένουν μόνοι τους χωρίς άμεσο οικογενειακό περιβάλλον είτε κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη και κλειστές κοινωνίες στις οποίες δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε υγειονομικές δομές ή η πρόσβαση σ’ αυτές απαιτεί συγκεκριμένα μεταφορικά μέσα και δρομολόγια όπως το καράβι ή το λεωφορείο. Ειδικά σ’ αυτές τις περιπτώσεις η νοσηλεία στο ΚΑΑ, συμβάλλει στην ομαλή επαναφορά των ανθρώπων αυτών στις καθημερινές τους δραστηριότητές, με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών στο ΚΑΑ, πραγματοποιούνται εκτιμήσεις της γνωστικής και της συναισθηματικής τους λειτουργίας και ανάλογα με τις ανάγκες τους παρέχονται ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης στους ίδιους αλλά και στους οικείους τους, οι οποίοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο στην ενθάρρυνση για τη συνέχεια της κοινωνικής τους ζωής.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος και να υπάρχει ουσιαστική επανένταξη των ασθενών στο κοινωνικό σύνολο, πραγματοποιούνται καθημερινά συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης οι οποίες περιλαμβάνουν ως βασική εκπαίδευση, την διαχείριση των συναισθημάτων του άγχους και της κατάθλιψης, τα οποία είναι συχνά επακόλουθα των παθήσεων για τις οποίες νοσηλεύονται οι ασθενείς στο ΚΑΑ, και μπορούν να επηρεάσουν την ενεργό συμμετοχή τους στην θεραπεία και κατ’ επέκταση στην κοινωνική τους ζωή.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για κινητοποίηση, συνδυαστικά με την αύξηση της επίγνωσης και της αυτορύθμισης της συμπεριφοράς τους ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η εκάστοτε νόσος και μακροπρόθεσμα να πραγματοποιηθεί ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα και την κοινωνική  επανένταξη.

Ακολουθώντας τις παραπάνω διαδικασίες, ο ασθενής, ανάλογα και με την νόσο του, παρουσιάζει  σταδιακή βελτίωση και ανάκαμψη.  Στο διάστημα της νοσηλείας του ασθενή,  υπάρχει η δυνατότητα στο άμεσο  οικογενειακό του περιβάλλον να μεριμνήσει για να γίνουν οι απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις ώστε μετά το πέρας της νοσηλείας του στο ΚΑΑ, να μπορεί να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον και να συμβιώνει με άλλα άτομα έχοντας αποκτήσει πλήρη ή μερική αυτονομία.

Η τόνωση της αυτοεκτίμησης, η στοχευμένη εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητες του κάθε ασθενή αλλά και η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος ώστε να μάθουν και οι δύο πλευρές να ζουν με τη νέα κατάσταση και να τη διαχειρίζονται, είναι βασικές προτεραιότητες για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Στα  Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ  ο ασθενής και το περιβάλλον του εκπαιδεύονται με στόχο την ομαλή επανένταξη του ασθενή στην καθημερινότητα.

Ολύμπιον: Τα κοινωνικά οφέλη της αποκατάστασης 5

Ολύμπιον: Τα κοινωνικά οφέλη της αποκατάστασης 6

Τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ είναι συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος ασθενής, έχει δικαίωμα στην αποκατάσταση και  μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες των Κέντρων, είτε ως νοσηλευόμενος είτε ως εξωτερικός ασθενής.

ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  ΟΛΥΜΠΙΟΝ

ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΎΝΟΛΟ

ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΙΑΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

www.olympion-rehab.com

rehab@olympion-group.com

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα