Οι προκλήσεις της νέας εποχής για τον Ερύμανθο! : Τι περιλαμβάνει το “συμβόλαιο” ανάπτυξης μεταξύ των δημοτών και της δημοτικής Αρχής

02.01.2021 / 8:55
collage

Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα των νέων προκλήσεων και προοπτικών που διανοίγονται για τον Δήμο Ερυμάνθου είναι η στρατηγική πολιτική που εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή. Ένα «συμβόλαιο» ανάπτυξης μεταξύ των δημοτών και της δημοτικής Αρχής, που περιλαμβάνει πολλά και ουσιαστικά βήματα με σκοπό να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Ένα οραματικό σχέδιο που εμπλέκει τον Δήμο, τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς.

Το σχέδιο αυτό, εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: Στο οικιστικό περιβάλλον με την ανάδειξη φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης μέσω και του πρωτογενούς τομέα και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Παρά τις δραματικές αλλαγές που συντελέστηκαν και στην περιοχή του Ερυμάνθου λόγω του κορωνοϊού η υλοποίηση του σχεδίου δεν ανεκόπη. Αντίθετα, η εξέλιξη είναι συνεχής και στηρίζεται σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο που αποσκοπεί στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Αναλυτικά το σχέδιο αφορά:

Α. Ο πρωτογενής τομέας ενώ αποτελεί κυρίαρχο πυλώνα της ελληνικής, αλλά και της τοπικής οικονομίας διαχρονικά αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και εξέλιξή του. Ο Δήμος σε μία προσπάθεια έμπρακτης στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων έχει δρομολογήσει σειρά παρεμβάσεων κυρίως, στον τομέα των υποδομών. Ήδη εξελίσσονται έργα οδοποιίας σε αρκετές Κοινότητες (Λεόντιο –  Βετέικα, Λακκώματα – Μίχα), ενώ σύντομα εισέρχονται στη φάση της υλοποίησης παρεμβάσεις σε τέσσερις ακόμη οδικούς άξονες (Μπαλκαμέικα- Γάλαρο, Κάκιζα – Κριθαράκια, Φαρές- Αστέρι, Σκιαδά). Την ίδια ώρα καταβάλλεται μία μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου και προωθείται η κατάθεση φακέλων για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασής του μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, έχουν ωριμάσει και έχουν υποβληθεί προτάσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για τη συντήρηση και κατασκευή 15 χιλιομέτρων τσιμενταυλάκων, προκειμένου 17 Κοινότητες του Δήμου Ερυμάνθου να αποκτήσουν και να ενισχύσουν λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο. Τέλος, στον τομέα των υποδομών έχει κατατεθεί πρόταση για την εκπόνηση μελετών που αφορούν στην κατασκευή  δύο νέων λιμνοδεξαμενών άρδευσης.

Στο σημερινό όμως ανταγωνιστικό περιβάλλον ο Δήμος οφείλει να ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής να παράγουν προϊόντα με «ταυτότητα», τα οποία θα αποτελέσουν σήμα κατατεθέν στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται εκτός των άλλων και η ενίσχυση και διεύρυνση της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας, η οποία το 2020 δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας, ωστόσο θα επιστρέψει το 2021, κορωνοϊού επιτρέποντος, με ακόμη πιο ισχυρό αποτύπωμα.

Β. Περιβαλλοντικό και τουριστικό αποτύπωμα. Ο Δήμος Ερυμάνθου διαθέτει πλούσιο ορεινό όγκο, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί κινητήρια δύναμη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την αναδείξουν σε παραθεριστικό και εκδρομικό προορισμό με πολλαπλά οφέλη. Ήδη εντάχθηκε σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η ανάδειξη ορειβατικών μονοπατιών στα Φαράγγια του Τεθρέα, του Κουμπερίου και στο Σκιαδοβούνι.

  • Ανάπτυξη – ανάδειξη Δασικής Αναψυχής του Φαραγγίου Κουμπερίου,
  • Ανάπτυξη – ανάδειξη Δασικής Αναψυχής του Φαραγγίου Τεθρέας
  • Ανάδειξη Δασικής Αναψυχής και Ανεμοπτερισμού στο Σκιαδοβούνι Τριταίας.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΕΘΡΕΑ

Το φαράγγι του ποταμού Τεθρέα «χώνεται» σαν βέλος στην καρδιά των ψηλών κορυφών του Ερύμανθου. Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπου ο πεζοπόρος θα ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές του βουνού, θα απολαύσει τη φυσική σκιά των ορθοπλαγιών του, θα αισθανθεί την αύρα των κρυστάλλινων νερών που πέφτουν με μανία από ψηλά. Ο ποταμός Τεθρέας ή Τυθεύς ή Τευθέας – γνωστό σήμερα με το όνομα Παραπείρος – πηγάζει από τις ανατολικές παρυφές του Ερύμανθου και εκβάλλει στον Πείρο ποταμό κοντά στο χωριό Αγ. Στέφανος. Έχει μήκος 28,5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το όνομα το πήρε από την αρχαία πόλη Τευθέα που ήταν κτισμένη κοντά στις ακτές του ποταμού. Ονομάζεται και Χαϊκαλαίικο, επειδή περνάει εγγύς του χωριού Χαϊκάλι, αλλά και σε μικρότερο βαθμό αποκαλείται και Μπούρμπουλας. Επίσης παλαιότερα ήταν γνωστό και ως Τόσκεσι, όπως και το χωριό Τόσκες που βρίσκεται κοντά στον ποταμό.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΜΠΕΡΙΟΥ

Το έργο καλύπτει μέρος των βόρειο-δυτικών κλιτών του Ερυμάνθου και βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000. Αφορά στη δημιουργία / βελτίωση πεζοπορικών διαδρομών και μονοπατιών συνολικού μήκους 30χλμ. περίπου, καθώς και στην κατασκευή έργων δασικής αναψυχής (κιόσκια, τραπεζοκαθίσματα κλπ). Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο θα τονίζονται τα κυρίαρχα στοιχεία του τοπίου, διαφυλάσσεται η βιοποικιλότητα, η πολιτιστική παράδοση της περιοχής και ταυτόχρονα παρέχεται στον επισκέπτη δημιουργική δραστηριοποίηση και αναζωογόνηση.

ΤΟ ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ

Το Σκιαδοβούνι δεν είναι δασώδες και υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως χώροι απογείωσης για ανεμοπτερισμό με υψόμετρο 1.100-1.400μ. Η περιοχή έχει κριθεί κατάλληλη για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ενώ υπάρχει δυνατότητα οργάνωσης μεγάλης εμβέλειας αγώνων.

Επίσης, διασφαλίστηκε  χρηματοδότηση για τον ορισμό Τεχνικού συμβούλου που θα υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο για την τουριστική αξιοποίηση των φραγμάτων Πείρου – Παραπείρου και Ντασκά. Ακόμη η Περιφέρεια «άναψε» το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του πατρικού των Παπανδρέου στο Καλέντζι και την μετατροπή του σε Μουσείο.

Στο σχέδιο όμως περιλαμβάνεται και η προώθηση της επαναλειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων στην Τσαπουρνιά.

Γ. Προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής. Ο Δήμος διαθέτει σπουδαία μνημεία, τα οποία θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και εν προκειμένου του θρησκευτικού τουρισμού, με απώτερο στόχο να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιήγησης που θα δώσει πνοή και ώθηση στην περιοχή. Ήδη υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την βελτίωση των οδών πρόσβασης προς τις Ιερές Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών και Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα, προωθείται η βελτίωση της πρόσβασης και προς την Ι.Μ. Χρυσοποδαρίτισσας, ανάδειξη του σημείου που συνελήφθη ο Απόστολος Ανδρέας στο Λεόντιο, κ.ά.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα