Οι γυναίκες μιλούν: Ο «Ν» των Πατρών κάλεσε διακεκριμένες Πατρινές να καταθέσουν τις απόψεις τους

11.03.2023 / 10:15
women-7755902

Της Καλυψούς Κανελλοπούλου

Kalipsokan11@gmail.com

Ημέρα της Γυναίκας: Κάποιοι θα πουν πως δεν χρειάζεται, ενώ άλλοι θα θεωρήσουν τη θέσπιση μιας τέτοιας ημέρας άκρως υποκριτική. Οι πρώτοι γιατί πιστεύουν ότι πλέον ζούμε σε έναν κόσμο που διέπεται από ισότητα των φύλων, ότι η τοξική πατριαρχία έχει εκλείψει και πως οι αγώνες που έπρεπε να γίνουν από τις γυναίκες, επετέλεσαν τον σκοπό τους στην εξασφάλιση δικαιώματος ψήφου και εκπαίδευσης. Οι δεύτεροι από την πλευρά τους θα χαρακτηρίσουν ως πράξη υποκρισίας τον εορτασμό της γυναικείας φύσης, σε έναν κόσμο που είναι δυστυχώς- ακόμη- στη βάση του μισογυνιστικός.

Αν λάβουμε υπόψη την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, η σύνταξη με τους δεύτερους μοιάζει επιβεβλημένη. Αν όμως θέλουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να βρούμε γυναίκες-πρότυπα από τα οποία αξίζει να εμπνέεται κανείς για να εξελιχθεί σαν άνθρωπος, είτε άντρας είτε γυναίκα, είμαστε τυχεροί, μιας και ζούμε σε μια πόλη που βρίθει από ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες που διαπρέπουν στον αθλητισμό, τα κοινά, τα πολιτιστικά και ακαδημαϊκά δρώμενα, μητέρες και ενεργοί πολίτες. Χαρακτήρες πολυσχιδείς και πολυπράγμονες, με σθένος ψυχής και μοναδικές αρετές, εγγενώς συνδεδεμένες με τη μοναδική γυναικεία μας φύση.

Τελικά χρειάζεται η Ημέρα της Γυναίκας ή πρόκειται για έναν παρωχημένο θεσμό ενός εναπομείναντος φεμινιστικού μανιφέστου; Ας μιλήσουν οι αριθμοί. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί βία σε κάποια στιγμή της ζωής της, ενώ σε κάποιες χώρες το ποσοστό αγγίζει το 70%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύμφωνα με την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού και μία στις 5 έχει υποστεί σωματική ή/ και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο. Στην Ελλάδα, 1 στις 4 γυναίκες άνω των 15, έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο ή από άλλο πρόσωπο.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, απευθύνθηκε σε καταξιωμένες στον τομέα τους γυναίκες και τους ζήτησε το μήνυμα τους, για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Οι κυρίες Αναστασία Μανωλοπούλου, Ματίνα Κούγελου, Αγγελική Μακρή, Αγγελική Μακρή, Κατερίνα Σολωμού και Χριστίνα Αλεξοπούλου, μας μίλησαν για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες:

Οι γυναίκες μιλούν: Ο «Ν» των Πατρών κάλεσε διακεκριμένες Πατρινές να καταθέσουν τις απόψεις τους 6

Αναστασία Μανωλοπούλου, Πρόεδρος Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και Περιχώρων

«Γιατί η γυναίκα μπορεί…. Καλύτερα!

Κόρη, αδελφή, σύντροφος, σύζυγος , μητέρα.

Προστάτιδα του παιδιού της, manager του σπιτιού της, αφεντικό του εαυτού της.

Παλεύει με τα θεριά, μάχεται τις αρρώστιες, κοιτά στα μάτια τον θάνατο.

Δεν θα δεις τις πληγές της, τις καλύπτει.

Δεν θα ακούσεις τον αναστεναγμό της, τον πνίγει.

Δεν θα νιώσεις τον πόνο της, τον κρύβει.

Εκεί που νιώθει πως καταρρέει, στέκεται στα πόδια της και προχωρά.

Γιατί η γυναίκα μπορεί. Μια γυναίκα όλα τα μπορεί.

Είναι στο DNA της. Είναι στην κατασκευή της αλλά και στα μετέπειτα στοιχεία που διαμορφώνουν αλλά και αποτελούν τον βίο της.

Και όσες ΝΟΜΙΖΟΥΝ! ότι εξαρτώνται (ψυχολογικά, πρακτικά, οικονομικά ή όπως) υπομένοντας όσα δεν θα ήθελαν πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν.

Μπορούν να σπάσουν τα δεσμά τους και να ζήσουν όπως αυτές ονειρεύονται.

Γιατί η γυναίκα μπορεί. Μια γυναίκα όλα τα μπορεί

Θέλω την γυναίκα στην κεντρική εξουσία.

Θέλω την γυναίκα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Θέλω την γυναίκα στις κορυφές της δημόσιας διοίκησης.

Θέλω την γυναίκα στον επιχειρηματικό στίβο.

Θέλω την γυναίκα πρωταγωνίστρια γιατί αυτό της αξίζει.

Γιατί η γυναίκα μπορεί. Και πίστεψε με, μπορεί καλύτερα!»

Οι γυναίκες μιλούν: Ο «Ν» των Πατρών κάλεσε διακεκριμένες Πατρινές να καταθέσουν τις απόψεις τους 7

Ματίνα Κούγελου, Αιμοτολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Κέντρο Αίματος ΠΓΝΠ

«Στην ανδροκρατούμενη κοινωνία που ζούμε, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν τουλάχιστον διπλάσια προσπάθεια για να θεωρούνται επιτυχημένες σε οποιονδήποτε τομέα, όταν ο αντρικός πληθυσμός είναι πρώτος χωρίς να πρέπει να αποδείξει τίποτα. Η ίδια η κοινωνία μας θεωρεί πως για να πετύχει μια γυναίκα, θα πρέπει , ή να έχει χρησιμοποιήσει κάποιο πολιτικό μέσο, ή να υποστηρίζεται από άτομα με διαφόρων ειδών ανταλλάγματα. Όμως, έχουμε αποδείξει περίτρανα, ότι μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα επιτυχημένες σε πολλούς τομείς (οικογένεια, σπουδές, επαγγελματικό τομέα, κοινωνική προσφορά, συμμετοχή στα κοινά).

Με πίστη, αυτοπεποίθηση, θέληση, υπομονή και επιμονή, μπορούμε να πετύχουμε από τον πιο μικρό, μέχρι τον μεγαλύτερο στόχο που μπορούμε να βάλουμε.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα βασικό συστατικό: η αγάπη!

Ανήκοντας στην οικογένεια των Α.Μ.Ε.Α, θα ήθελα τέλος να προσθέσω, πως η προσπάθεια είναι σαφώς περισσότερη ακόμα και για τα απλά καθημερινά πράγματα.

Στη ζωή μου μέχρι τώρα, όσους στόχους και αν έβαλα, με πολύ αγώνα, τους πέτυχα. Αυτό που θέλω, είναι να έχουμε υγεία σωματική και ψυχική ηρεμία. Δεν κάνω όνειρα. Προσπαθώ να δημιουργώ αναμνήσεις.

Και μια συμβουλή: Να παλεύεις με την ψυχή σου, να παθιάζεσαι με τη δουλειά σου, να ζεις την κάθε σου στιγμή. Μη σταματάς να γελάς ακόμα και στα δύσκολα. Να σκορπίζετε τα σ’ αγαπώ σας.Γιατί, δεύτερη ζωή, δεν έχει!»

Οι γυναίκες μιλούν: Ο «Ν» των Πατρών κάλεσε διακεκριμένες Πατρινές να καταθέσουν τις απόψεις τους 8

Αγγελική Μακρή, πρωταθλήτρια της Ολυμπιάδας Πατρών

«Ημέρα της Γυναίκας 2023! Φαίνεται πολύ μακρινό το 1857 στη Νέα Υόρκη που για πρώτη φορά σήκωσαν το κεφάλι να διαμαρτυρηθούν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμα και σήμερα, δεν τα κερδίσαμε όλα αυτά που μας ανήκουν!

Υπάρχουν χώρες που η γυναίκα κρύβεται πίσω από τη μαύρη μπούργκα σαν καταραμένη.

Δεν πάει σχολείο. Δεν εργάζεται.

Δεν κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς τη συνοδεία του άντρα. Δεν μπορεί να επιλέξει τον σύζυγο της και πολλές φορές παντρεύεται από 12 χρονών παιδάκι έναν ηλικιωμένο άντρα για να ξεπληρώσει τα χρέη της οικογένειας της.

Πουλιέται σαν αντικείμενο και γίνεται αιώνια σκλάβα στα χαρέμια του Εμίρη ή σε οίκους ανοχής μέσα από το Human Trafficking. Και αν τα παραπάνω γίνονται σε ορισμένες χώρες, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι και στις χώρες που συνταγματικά έχουν οι γυναίκες κερδίσει την Ισότητα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπάρχουν ακόμα Ανισότητες!

Αναφορικά παραθέτουμε τις επαγγελματικές αμοιβές, την εξέλιξη καριέρας, την σωματική και την σεξουαλική κακοποίηση. Ακόμα και σήμερα οι γυναίκες που είναι κόρες, αδερφές, σύζυγοι, μητέρες και ταυτόχρονα εργαζόμενες αγωνίζονται για την πραγματική Ισότητα. Θέλουμε την Ισότητα και την Δικαιοσύνη πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών και των γραφείων. Ο αθλητισμός ήταν, είναι και θα είναι ταυτισμένος με την απελευθέρωση των γυναικών».

Οι γυναίκες μιλούν: Ο «Ν» των Πατρών κάλεσε διακεκριμένες Πατρινές να καταθέσουν τις απόψεις τους 9

Κατερίνα Σολωμού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πολιτευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα τιμής για τους αγώνες όλων των γυναικών που πάλεψαν δεκαετίες πριν από εμάς για το ιερό δικαίωμα της ψήφου, για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσαι. Σήμερα οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, άνδρες και γυναίκες, για να καταρρίψουμε τα κατεστημένα και τα στερεότυπα που ακόμη ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία.

Να σπάσουμε τις γυάλινες οροφές και να δώσουμε το παράδειγμα, η καθεμιά και ο καθένας προσωπικά, ότι η ίση αμοιβή στην εργασία, τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες είναι αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να περάσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι η κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες είναι καταδικαστέα και αδικαιολόγητη και η Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει τις δομές της, για την αντιμετώπιση αυτών των θλιβερών φαινομένων.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε και να δίνουμε στις γυναίκες τις ευκαιρίες που τους αξίζουν. Και στην προσπάθειά τους να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, ας είμαστε δίπλα τους και όχι μπροστά τους.

Ωστόσο, τούτες ημέρες της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, δεν πρέπει να λησμονούνε τις μάνες που έχασαν τα παιδιά τους, τις γυναίκες που στερήθηκαν τους συντρόφους τους.

Και οι μανάδες που αυτές τις μέρες αποχαιρετούν τα παιδιά τους είναι βαθιά μέσα στις καρδιές μας για το μαρτύριο που περνούν».

Οι γυναίκες μιλούν: Ο «Ν» των Πατρών κάλεσε διακεκριμένες Πατρινές να καταθέσουν τις απόψεις τους 10

Χριστίνα Αλεξοπούλου, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας – Πολιτικός Μηχανικός

«Κάθε μέρα είναι Ημέρα της Γυναίκας. Για εμάς τις γυναίκες μητέρες, συζύγους, κόρες και εργαζόμενες κάθε μέρα είναι μια γιορτή για τη ζωή. Με ισχυρή αυτοπεποίθηση στη δουλειά, στις επιστήμες, στην πολιτική, στην τέχνη και στον πολιτισμό διακρινόμαστε καθημερινά παντού. Σπάζοντας τα στερεότυπα, είμαστε σε έναν καθημερινό αγώνα για τη διαρκή ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων, που αποτελεί ισχυρό πυρήνα ενδυνάμωσης της δημοκρατίας και του αλληλοσεβασμού. Ο δικός μας γυναικείος δυναμισμός είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με περισσότερο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος των γυναικών με την αυξανόμενη συμμετοχή τους, στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, αλλά και στους θεσμούς της πολιτείας και της δημόσιας διοίκησης. Η γυναικεία αυτοπεποίθηση είναι οδηγός για το μέλλον που διεκδικούμε και αξίζουμε. Δυστυχώς όμως σήμερα, πενθούμε όλοι. Τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας το μυαλό και η ψυχή μας είναι στις μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Συμμετέχουμε στο δράμα τους και φωνάζουμε μαζί τους δυνατά “Ποτέ ξανά σε καμιά γυναίκα, σε καμιά μάνα τέτοιος πόνος”».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα