Οι δρόμοι του κρασιού – Μια επίσκεψη στο Κτήμα Παρπαρούση στα Μποζαϊτικα που ξυπνά αναμνήσεις

27.09.2021 / 11:34
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
winery

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΣΤΑ

Η Αχαΐα, πρέπει να τιμήσει ιδιαίτερα την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση με περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία, καθώς αποτελούν  τουριστικό προορισμό

Είναι κάποιες φορές που όταν επισκέπτομαι έναν τόπο, μου έρχονται μνήμες και εικόνες από κάτι που έχω αγαπήσει στο παρελθόν. Εικόνες που μου έχουν εντυπωθεί για την ομορφιά τους, την αγνότητα και την ατμόσφαιρα. Τέτοιες εικόνες είναι από την ταινία «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι που προβλήθηκε στου κινηματογράφους το 1976.

Έντονα πολιτικοποιημένη ταινία που αναφερόταν στην ιστορία δύο οικογενειών στο ξεκίνημα του προηγούμενου αιώνα, με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως οι πρωταγωνιστές Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Στην ηλικία των 22 ετών, έντονα πολιτικοποιημένοι, μας είχε επηρεάσει η ταινία που πραγματευόταν την ιστορία μιας χώρας, της Ιταλίας, όμως εκείνο που μου είχε μείνει ήταν τα υπέροχα σκηνικά και ειδικά οι εικόνες από το αγρόκτημα.

Στο κτήμα Παρπαρούση

Εικόνες που μου ήλθαν κατευθείαν μπροστά μου, όταν μία καυτή μέρα του Αυγούστου, βρέθηκα για συνοδεία μιας Αθηναίας φίλης που μου το ζήτησε, στο κτήμα του Θανάση Παρπαρούση, στα Μποζαίτικα, όπου μας υποδέχθηκε η φίλη Εριφύλη, σπουδαία γνώστης στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Η Πάτρα έβραζε με τον καύσωνα που μας επισκέφτηκε βίαια αλλά κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την αβοκάντια με τα δροσερά φύλλα και τα ελαφρύ βοριαδάκι να περνά ανάμεσα από τα αναρριχώμενα φυτά που έχουν κατακτήσει τα κτίρια του κτήματος, βρεθήκαμε σε μια μικρή όαση….

Και απολαύσαμε το κέρασμα, ένα δροσερό ποτήρι με Μοσχάτο Ρίου και βέβαια την παρέα της Εριφύλης. Ένα κτήμα που αγκαλιάζονται οι πορτοκαλιές, με τους φοίνικες, τα πεύκα, τα κυπαρίσσια σε μια πανδαισία βλάστησης με τα παλιά κτίρια χαμένα μέσα στο αναρριχώμενες πρασινάδες. Και φωνές κάθε τόσο σκίζουν την απόλυτη ηρεμία, φωνές από τα παγώνια που κάνουν παρέα στον επισκέπτη σκάβοντας το χώμα η κουρνιάζοντας πάνω στα δέντρα. Πως είναι δυνατόν αυτές οι εικόνες να μη με φέρουν σε σκηνικά της ταινίας με τίτλο «1900» που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα στον χρόνο. Μια οικογένεια που τιμά την παράδοση με την παρουσία της την πόλη μας και έχει τιμηθεί άπειρες φορές με διαφόρους τρόπους.

Αχαΐα, ο μεγαλύτερος αμπελώνας

Η Αχαΐα είναι ο μεγαλύτερος αμπελώνας της χώρας μας, με αμπέλια που δροσίζονται από την νυχτερινή και πρωινή αχλή του Πατραϊκού και του Κορινθιακού κόλπου. Ένα οικοσύστημα μοναδικό που έχει προκαλέσει και αναδείξει οινοποιούς, όπως η οικογένεια Παρπαρούση.

Τα κρασιά Παρπαρούση έχουν συμμετάσχει σε επίσημες εκδηλώσεις, επίσημα δείπνα, κυβερνητικές δεξιώσεις κ.λ.π. όπως στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν του Καρόλου και της Καμίλα που έκλεισε με το γλυκό κρασί Μοσχάτος Ρίου Παρπαρούση.

Και μετά ήλθε η ώρα της επιλογής. Εγώ, σταθερός στο απόσταγμα που δεν συγκρίνεται με ότι έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα και μετά το «Πνεύμα» με σταφύλι σιδερίτη που παραπέμπει σε grappa. Η φίλη βέβαια λάτρης στα «Δώρα Διονύσου» και στο «Ασύρτικο».

Η Αχαΐα τίμησε δεόντως την αμπελοκαλλιέργεια, καθώς όπως αναφέρεται στα «Αχαϊκά» του Παυσανία, υπήρχε ιερό με άγαλμα του Διονύσου του Μεσατέα, στην Μεσάτιδα. Έμβλημα του θεού ήταν ένα ραβδί στολισμένο με φύλλα κισσού και αμπελόφυλλα, ο θύρσος, ενώ στο κεφάλι του έφερε στεφάνι από φύλλα και καρπούς αμπέλου.

Σήμερα στην Αχαΐα δραστηριοποιούνται πολλά οινοποιεία που παράγουν εξαιρετικά κρασιά. Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα του αμπελώνα της Αχαΐας και η θέση της στον οινικό χάρτη της Ελλάδας αρκεί να αναφερθούν οι οίνοι ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της περιοχής, όπως ΠΟΠ Πάτρα (οίνος λευκός ξηρός), ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών και ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών.

Τα επισκέψιμα οινοποιία

Δυστυχώς όμως λίγα από αυτά είναι επισκέψιμα, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Μακεδονία που οι δρόμοι του κρασιού σε οδηγούν σε εξαιρετικά οινοποιεία και υπέροχους αμπελώνες. Αυτά τα λίγα επισκέψιμα είναι όμως πολύ αξιόλογα με κορυφαία βέβαια την «Αχάια Κλάους» που αποτελεί ένα θαυμάσιο προορισμό για επίσκεψη στην Βίλα Κωνστάντζα, το βαρελοποιείο, το μουσείο και βέβαια την κάβα Δανιηλίδα. Και νομίζω πως δεν θα πρέπει να υπάρχει Πατρινός που να μην έχει επισκεφθεί το οινόκαστρο με την πλούσια ιστορία.

Στην Αιγιάλεια έχουμε το οινοποιείο Ρούβαλη στον Σελινούντα με επισκέψιμο υποδειγματικό οινοποιείο. Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Υψόμετρο, βράχια, μικροί επιλεγμένοι αμπελώνες, πεζούλες-μπαλκόνια που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, διαμορφώνουν τον ιδανικό τόπο της ορεινής «ηρωικής αμπελουργίας», σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου, την Αιγιάλεια.

Η Αχαιών Οινοποιητική της οικογένειας Κατσικώστα είναι επίσης επισκέψιμη στις πλαγιές Αιγιάλειας. Αναφέρει δε σχετικά: «Η Αιγιάλεια, ένα αμπελο-οινικό οικοσύστημα 10.000 στρεμμάτων, συνδυάζει μοναδικά την βορεινή έκθεση με το μεγάλο υψόμετρο των αμπελώνων της».

Ο «ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ» στο Άνω Διακοπτό συμπληρώνει την επίσκεψη στα οινοποιεία της Δυτικής Αιγιάλειας, με ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Merlot. Η Cavino, στο Αίγιο, είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοποιίες της Ελλάδας. Αξίζει μία επίσκεψη καθώς η Cavino – Κτήμα Μέγα Σπήλαιο μπορεί να καταπλήξει τον οινόφιλο επισκέπτη με τις όμορφες «αντιφάσεις» της, αποτελώντας μία περίπτωση ανάλογη μιας οινικής φίρμας όπως η Torres (στο ελληνικό βεληνεκές).

Ερχόμενοι προς την Πάτρα οι «Αμπελώνες Ρίρα» (όνομα από παλιά ονομασία της περιοχής) έχουν έκταση 250 στρεμμάτων, βρίσκονται στις πλαγιές της Αιγιαλείας και έχουν θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Στην Δυτική Αχαΐα έχουμε τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου στο Βασιλικό Φαρών Ερυμάνθου Και το Santor wines στο Σανταμέρι Ωλενίας, που προσφέρονται για επίσκεψη. Η Αχαΐα, πρέπει να τιμήσει ιδιαίτερα την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση με περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία, καθώς οι δρόμοι του κρασιού, εκτός των άλλων είναι και ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα