Ο Τσίπρας καλεί το πρωθυπουργό στη Βουλή, ζητώντας του εξηγήσεις για τα «φέσια» της ΝΔ

13.06.2021 / 22:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
tsipras-mitsotakis-22

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Να αποδομήσει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ενδυναμώσει το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για μια σειρά από θέμα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, τα οικονομικά μέτρα στήριξης και τα εργασιακά θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει το κύριο βάρος και έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αποδόμησης του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι από το ισχυρό χαρτί σταδιακά θα γίνεται ο πλέον ευάλωτος, με στόχο την κατάρρευση και της δημοσκοπικής του εικόνας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για πλήρη και…ολοκληρωτικό πολιτικό πόλεμο με την κυβέρνηση που θα αρχίσει να πιέζεται, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, παρά πολύ από τις αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων λόγω των οικονομικών δεδομένων αλλά και από τους εργαζόμενους εξαιτίας των εργασιακών αλλαγών. Παράλληλα, θα αξιοποιήσει στο έπακρο αποκαλύψεις και θα επιχειρήσει να στριμώξει πολιτικά  τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δικές τους ευθύνες σε όλα τα επίπεδα ώστε να προκαλέσει φθορά στο πολιτικό του κεφάλαιο. 

Ο Τσίπρας φέρνει τον Μητσοτάκη στη Βουλή για τα φέσια της ΝΔ

Μετά από την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να προσέλθει στην ώρα του Πρωθυπουργού και να απαντήσει στην τρεις φορές κατατεθειμένη επίκαιρη για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω πανδημίας και τον αποκλεισμό σχεδόν 30.000 μαθητών από τα ΑΕΙ, ως πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη για την εκτόξευση των χρεών της ΝΔ στα τέσσερα χρόνια προεδρίας του.

Συγκεκριμένα, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, προκύπτει από τους ισολογισμούς της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες. Μέσα σε 4 χρόνια προεδρίας του τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 343 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν το 1/3 των συνολικών χρεών της ΝΔ το έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε 4 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ σε 42 χρόνια! Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, «μπαταχτσής» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αποδεικνύεται ανίκανος να διαχειριστεί όχι μόνο τα οικονομικά της χώρας αλλά και του ίδιου του κόμματός του, αφού απέτυχε σε όσα έλεγε το πρώτο έτος ανάληψης της Προεδρίας της ΝΔ για εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ. Και έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, που όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όχι μόνο ρύθμισε το χρέος, όχι μόνο δημιούργησε με χρηστή διαχείριση το μαξιλάρι 37 δις. ευρώ που έσωσε τη χώρα από τη χρεωκοπία στην πανδημία, αλλά δεν χρωστάει στις τράπεζες ούτε μισό ευρώ, αφού από το καλοκαίρι του 2020 ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του δανεισμού του, καταβάλλοντας και το τελευταίο ευρώ τραπεζικού δανεισμού.

Καλείται για εξηγήσεις

Τα ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έχει κάνει ρύθμιση των χρεών της ΝΔ και αποπληρώνονται, είναι τα εξής:

1. Η αύξηση των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες κατά σχεδόν 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και συγκεκριμένα κατά 34 εκατ. ευρώ το 2020 οφείλεται σε νέα δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή σε αδυναμία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών;

2. Αν ισχύει το δεύτερο, πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη, δεδομένου ότι πλέον το χρέος είναι τόσο μεγάλο που κάθε χρόνο θα διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο από τα τοκοχρεολύσια;

3. Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τις δανειακές συμβάσεις και τις ρυθμίσεις αυτών που έχει συνάψει με τις τράπεζες, για να μάθουν οι πολίτες πότε ακριβώς θα αποπληρωθούν τα χρέη της ΝΔ, ώστε να μην επιβαρύνουν τους ίδιους τους φορολογούμενους; Τι έχει να κρύψει;

Ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας

Από την Κουμουνδούρου πέραν αυτών τονίζουν, ότι προκύπτει ένα σαφές βαθιά πολιτικό ερώτημα που έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας: Με δάνεια 342 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, τα οποία είναι γραμμένα στο χιόνι και αντί να αποπληρώνονται αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ για ποιον νομοθετεί; Για τα συμφέροντα των πολιτών ή για τα συμφέροντα των πιστωτών της, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν απαιτητές τις υποχρεώσεις της ΝΔ;

Πήγες της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι την απάντηση δίνει η ΝΔ με τις πολιτικές της που επιβεβαιώνουν πως μοναδικό της μέλημα είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε ένα πλέγμα βαθιάς διαπλοκής, πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με τις τράπεζες:

Την ίδια ώρα που χρωστά 342 εκατ. ευρώ θέτει πλέον σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό κώδικα, που καταργεί για πρώτη φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε αθρόες πτωχεύσεις όχι μόνο επαγγελματιών, εργαζομένων και εμπόρων, αλλά ακόμα και φυσικών προσώπων, βγάζοντας στο σφυρί το σύνολο της περιουσίας τους προς όφελος των τραπεζών.

Νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για θαλασσοδάνεια, καθώς πλέον για να παρέμβει εισαγγελέας δεν μπορεί να το πράξει αυταπάγγελτα αλλά πρέπει οι ίδιοι οι τραπεζίτες να υποβάλλουν έγκληση στους… εαυτούς τους.

Ακόμα και με το εργασιακό νομοσχέδιο εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, καθώς πάγια πρακτική τους είναι η μη καταβολή υπερωριών στους τραπεζικούς υπαλλήλους (συστημική τράπεζα πλήρωσε το 2018 1,6 εκατ. ευρώ πρόστιμο από έλεγχο του ΣΕΠΕ για δεδουλευμένα), οι οποίες πλέον θα είναι απλήρωτες και θα «αμείβονται» με… ρεπό.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα