Ο Θοδωρής Προκοπίου φοράει τη φουστανέλα του «Θεόφιλου» και δηλώνει: «Είναι ένας ήρωας πάντα επίκαιρος»

19.11.2021 / 16:22
PROKOPIOU1

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ
eleana.magdalinou@gmail.com

Μ’ έναν μονόλογο που θα είναι επίκαιρος και σήμερα και του χρόνου και για πάντα επιστρέφει στην Πάτρα ο Θοδωρής Προκοπίου. Ο ηθοποιός που πρωτοσυνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το 1994, θα «ανέβει» και πάλι αυτό το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου «Απόλλων» με τον μονόλογο «Θεόφιλος».
Επί σκηνής, ξεδιπλώνεται η ζωή του λαϊκού μας ζωγράφου, από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για την “ζωγραφιά” θα φτάσει μέχρι το Βόλο και το Πήλιο για να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του. Ο ανεκπλήρωτός του έρωτας για την Αθηνά και η καθημερινότητά του. Μια καθημερινότητα που είχε απόρριψη, χλευασμό, φτώχεια. Κυκλοφορούσε πάντα με την παραδοσιακή φουστανέλα, ήταν κοντούλης και τραυλός και η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη, λόγω του τρόπου που τον αντιμετώπιζε ο κόσμος.


«Για μένα είναι ήρωας»
«Για μένα ο Θεόφιλος είναι ήρωας. Εκτός από τα παραπάνω, υπέστη μπούλινγκ, γιατί ήταν κοντούλης και τραυλός. Τον χλεύαζαν, τον κοροϊδευαν, χαρακτηριστικά να αναφέρω ένα περιστατικό όπου κάποιος του έκανε πλάκα μπροστά σε άλλους και τον πέταξε από τη σκάλα όπου ζωγράφιζε. Ζούσε καθημερινά όλα αυτά, όμως πότε δεν αντέδρασε άσχημα, δεν τσακώθηκε με κανέναν. Συνέχιζε μόνο να ζωγραφίζει και να δημιουργεί εξαιρετικά έργα. Είναι ένας μονόλογος 55 λεπτών που δεν κουράζει καθόλου και ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, είναι ότι μπορούν να τον παρακολουθήσουν και παιδιά και μαθητές, καθώς είναι μια παράσταση που έχει λάβει άδεια και από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως χαρακτηριστικά μου είπε και μία εκπαιδευτικός, είναι μια διδακτική παράσταση, χωρίς να γίνεται διδακτική. Ο θεατής αποκομίζει ιστορία και για τους μεγαλύτερους, σε ηλικία, θεατές που έχουν ζήσει κάποιες καταστάσεις, από αυτές που ξεδιπλώνονται επί σκηνής, η συγκίνηση είναι μεγάλη. Είναι σαν να τους «ξύνεις» μια πληγή, όμορφη όμως, που αιμορραγεί» δηλώνει στον «Ν» ο πρωταγωνιστής αυτού του συγκλονιστικού μονολόγου Θοδωρής Προκοπίου.
Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση για τον Θεόφιλο, η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα που θα αναγνωριστούν μετά θάνατον.


Η επιστροφή στην Πάτρα

Με αφορμή την κουβέντα μας για τον «Θεόφιλο», ο Θοδωρής Προκοπίου εξέφρασε την χαρά και την τιμή του, που επιστρέφει στην Πάτρα, με αυτό τον μονόλογο, ενώ θυμήθηκε και την σχέση του με την πόλη, την γνωριμία του με το ΔΗΠΕΘΕ που ξεκινάει το 1994, τη συνεργασία του με τον Περικλή Βασιλόπουλο, τον Νίκο Αρμάο κ.ά., αλλά και την κάθοδό του στην πόλη, αυτή τη φορά στο «Επίκεντρο» με την παράσταση για τον Στέλιο Καζατζίδη, «Όταν συνάντησα τον Στέλιο…».
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: «Οι αναμνήσεις μου με γυρνούν στο 1994 όταν ήρθα στην Πάτρα για την «Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου και ακολούθησαν το «Κάτω από το Γαλατοδάσος» (ραδιοφωνικό θέατρο) σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, η «Ελίζα» της Ξένιας Καλογερόπουλου το 2017. Ήταν πολύ όμορφα χρόνια».
Οι συντελεστές
Οι συντελεστές του «Θεόφιλου» είναι οι: Σκηνοθεσία :Νίκος Βερλέκης, Σκηνικά – Κοστούμια :Ανθή Σοφοκλέους, Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Τσβετομίρ Τσάνκοβ και την αφίσα έχει επιμεληθεί μια πατρινή, η Ρένα Καλογερή.
Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 21:30-Αμιγής παράσταση
Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 20:00-Μικτή παράσταση
Τιμές εισιτηρίων: 8 και 10 ευρώ στο www.ticketservices.gr και στο ταμείο του «Απόλλων», μόνο όμως με μετρητά.

Ο Θοδωρής Προκοπίου φοράει τη φουστανέλα του «Θεόφιλου» και δηλώνει: «Είναι ένας ήρωας πάντα επίκαιρος» 2

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΒΑΡΔΙΑΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡΚΑ»
Θ. Προκοπίου: «Η θεά τύχη με βοήθησε και συμμετείχα σε αυτή την σειρά»

Όσοι παρακολουθήσαμε φέτος στην ΕΡΤ, τη μεταφορά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Βαρδιάνος στα Σπόρκα» στη μικρή οθόνη, σίγουρα θυμόμαστε τον Γιάννη Μπρίκο που υποδύθηκε ο Θοδωρής Προκοπίου. Μιλώντας για το ρόλο αυτό μας είπε: «Είναι τιμή μου που συμμετείχα σ’ αυτή τη σειρά. Πιστεύω ότι η τηλεόραση πρέπει να έχει εκπαιδευτικό ρόλο και ακριβώς αυτό «υπηρετεί» η σειρά «Βαρδιάνος στα Σπόρκα». Πρέπει πιστεύω να σταματήσουν οι «μπούρδες» στην τηλεόραση. Πόση γοητεία μπορεί να κρύβει μια σεξοκωμωδία σ’ έναν καναπέ;
Επιστρέφοντας λοιπόν στο «Βαρδιάνο στα Σπόρκα» είχα την χαρά και συμμετείχα σ’ ένα ρόλο «κλειδί», όπως θα τον χαρακτήριζα, αφού είναι ο άνθρωπος που «οδηγεί» την Σκεύω στο γιο της. Μια σειρά με τόσα κοινά με το σήμερα και τα όσα ζούμε με την πανδημία. Ένα κείμενο γραμμένο πριν 120 και πλέον χρόνια που αναφέρεται στην πανδημία της χολέρας που έπληξε την Ευρώπη το 1865, τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που έλαβε τότε η ελληνική κυβέρνηση και μέσα στα άσχημα που συμβαίνουν, ο έρωτας ποτέ απών, ευτυχώς για μένα. Για την συνεργασία του με τον σκηνοθέτη του «Βαρδιάνου στα Σπόρκα» Μανούσο Μανουσάκη εκφράζεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια: «Ένας άνθρωπος που μας «έδινε» συνεχώς. Έφευγες από τα γυρίσματα ανάλαφρος και γοητευμένος. Η θεά τύχη με βοήθησε και συμμετείχα σε αυτή την σειρά».

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα