Ο Πατραϊκός στο “μικροσκόπιο” των ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών – Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη

01.01.2023 / 12:00
patras-1747355

Μια μελέτη που ακόμα είναι σε ένα διερευνητικό στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η μελέτη αυτή αφορά την περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, δηλαδή αυτή που εκτείνεται από το Ρίο – Αντίρριο έως και τον Άραξο.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η μελέτη διεξάγεται στο πλαίσιο της έρευνας για την σεισμικότητα της θαλάσσιας περιοχής, με τους επιστήμονες να διερευνούν το επίπεδο των σεισμικών δικτύων και των ρηγμάτων που υπάρχουν, άρα και τους σεισμούς που μπορούν να αποδώσουν.

«Πρόκειται για μια έρευνα που αφορά μια περιοχή όπως ο Πατραϊκός κόλπος που είναι αλήθεια ότι έως τώρα δεν είχε μελετηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους επιστήμονες, τουλάχιστον με την απαιτούμενη λεπτομέρεια που χρειάζεται μια σεισμογενής περιοχή. Είναι μια περιοχή που γεννά συχνά σεισμούς και η μελέτη έχει σαν στόχο της να μας οδηγήσει σε ορισμένα συμπεράσματα πάνω στα οποία θα πρέπει να δουλέψουμε στη συνέχεια.

Είναι μια μελέτη που έχει ένα καθαρά ερευνητικό επίπεδο, τουλάχιστον για την ώρα και βρίσκεται σε εξέλιξη» τονίζει ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. Ωστόσο, μέσα από τις πρώτες ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί μέσα από την μελέτη των ρηγμάτων που υπάρχουν στον βυθό του Πατραϊκού, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες.

Ο Πατραϊκός στο "μικροσκόπιο" των ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών - Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη 2

«Έχουμε συλλέξει ορισμένα στοιχεία που σίγουρα θα μας βοηθήσουν στο να γνωρίσουμε καλύτερα τον Πατραϊκό και να είμαστε προετοιμασμένοι αναλόγως.

 Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για παράδειγμα, είναι η συγκέντρωση μιας μεγαλύτερης σεισμικότητας στην βορειοδυτική πλευρά του Πατραϊκού, κάτι αντίστοιχο με τη μετασεισμική ακολουθία που είχε φέρει στην ίδια περιοχή ο σεισμός του ’93 στην Πάτρα και η οποία είχε ανησυχήσει τότε τους επιστήμονες και τους σεισμολόγους.

Επαναλαμβάνω όμως ότι, τα όποια στοιχεία προκύψουν από την μελέτη είναι για την ώρα μη εφαρμόσιμα στην πράξη, κάτι που σημαίνει ότι αφορούν ένα καθαρά επιστημονικό και θεωρητικό επίπεδο που έχει να κάνει με τις έρευνες των επιστημόνων και όχι με τα μέτρα για παράδειγμα που θα μπορούσε να πάρει η πολιτεία ή το κράτος».

Ο «γνωστός» Κορινθιακός κόλπος

Ο Πατραϊκός είναι μια περιοχή που μπαίνει με την κάθε λεπτομέρεια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, σεισμολόγων και γεωλόγων, βρισκόμενος όμως δίπλα από έναν άλλο κόλπο, τον Κορινθιακό που έχει μία ακόμα μεγαλύτερη σεισμικότητα.

«Η διαφορά του Κορινθιακού με τον Πατραϊκό είναι ότι τον πρώτο πλέον οι επιστήμονες τον γνωρίζουν αρκετά καλά. Είναι μια θαλάσσια περιοχή, σεισμογενής, με ακόμα πιο έντονη σεισμικότητα και για αυτό άλλωστε έχουν γίνει αρκετές μελέτες, γνωρίζοντας πλέον με πολλές λεπτομέρειες τα ρήγματα που έχει στο υπέδαφος του και τους σεισμούς που μπορούν να αποδώσουν αυτά. Ο Πατραϊκός έχει μια πιο ήπια σεισμικότητα όμως θα πρέπει να διερευνηθεί και αυτός σε μεγαλύτερο βάθος επιστημονικά και με περισσότερη λεπτομέρεια».

Δεκάδες τα ρήγματα

Στην περιοχή της αχαϊκής πρωτεύουσας, ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες μικρά ή και μεγαλύτερα ρήγματα που αποδίδουν συχνά μικρού μεγέθους σεισμούς και τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έτσι ώστε να γνωρίζουν την εξέλιξη τους παρακολουθώντας ταυτόχρονα την σεισμική τους ακολουθία.

Τα μεγαλύτερα ρήγματα από τα δεκάδες που υπάρχουν περιφερειακά της Πάτρας ή εντός αυτής είναι το ρήγμα της Αγίας Τριάδας, το ρήγμα του Σαραβαλίου, το ρήγμα στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, τα μικρά ή και μεγαλύτερα ρήγματα στην περιοχή του Ρίου – Αντιρρίου και αυτά που βρίσκονται σε μία ακτίνα μεταξύ του Αγίου Βασιλείου, των Αραχωβιτίκων και του Ψαθοπύργου που σχετίζονται με τον Κορινθιακό κόλπο.

«Δεν είναι μόνο η Πάτρα ή η Αχαΐα που το υπέδαφος τους έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Ρήγματα υπάρχουν παντού σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας που μπορούν να γεννήσουν μικρούς ή και μεγαλύτερους σεισμούς.

Άλλωστε ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και αυτό είναι πλέον κάτι που γνωρίζουμε και θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ως πολίτες και ως κράτος για τα ανάλογα μέτρα στο να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες» τονίζει ο καθηγητής.

Οι ζώνες και τα ετοιμόρροπα κτίρια

Έχουμε πάρει όμως τα απαιτούμενα μέτρα; Έχουμε προσαρμοστεί;

«Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα που θέλει σκέψη» απαντά ο κ. Σώκος και συνεχίζει τον συλλογισμό του με τα εξής: «Έχουμε κάνει είναι η αλήθεια τα τελευταία χρόνια κάποια βήματα προόδου ως προς τις αντισεισμικές ζώνες.

Όμως πώς μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή όταν βλέπουμε στις ειδήσεις ρεπορτάζ για ανθρώπους που πεθαίνουν επειδή την ώρα του σεισμού βρίσκονται μέσα σε ετοιμόρροπα κτίρια; Αναφέρουμε στο τραγικό συμβάν με τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Κρήτη με τον σεισμό το Αρκαλοχώρι και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ή ακόμα πιο πίσω στον θάνατο δύο νέων παιδιών με τον σεισμό της Σάμου.

Τέτοια κτίρια υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα βλέπουμε και στην Πάτρα, κτίρια που αποτελούν παγίδες θανάτου, έτοιμα να γκρεμιστούν όχι μόνο με έναν σεισμό, αλλά ακόμα και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με τους δυνατούς ανέμους και τις καταιγίδες, με δεδομένο τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε αρκετά συχνά να συμβαίνουν και στην χώρα μας. Είναι ένα ζήτημα αυτό που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να φροντίσει να επιλύσει η πολιτεία προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα