Ο… κακός μας ο καιρός : Γιατί πλέον «βαφτίζονται» τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

13.11.2022 / 13:30
kakokairia

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση «χτυπούν» έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την Ελλάδα, προκαλώντας πολλές φορές εκτεταμένες καταστροφές και δυστυχώς βλέπουμε λόγω θεομηνιών να χάνονται  και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν καταγραφεί 540 έντονα καιρικά επεισόδια στη χώρα μας.

Το «112» ήχησε και πάλι πριν από μερικές ημέρες με αφορμή την κακοκαιρία «EVA» που θα «χτυπούσε» και την Αχαΐα σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Η κακοκαιρία «EVA» πέρασε και από την Αχαΐα  όπως είχε προβλεφθεί, ευτυχώς όμως, με λιγότερο έντονα φαινόμενα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και αφού η κακοκαιρία πέρασε χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα αρκετοί έτρεξαν να κρίνουν το γεγονός του ότι παρουσιάστηκε ως κάποια ισχυρή κακοκαιρία ενώ τελικά δεν ήταν έτσι. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν δεν υπήρχαν οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων τί θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Άλλωστε μπροστά μας, έχουμε έναν χειμώνα ο οποίος προβλέπεται δύσκολος από πολλές απόψεις και δεν αποκλείεται αυτό να συνοδευτεί και από τον… κακό μας τον καιρό. Και είναι σίγουροι ότι το «112» θα ηχήσει πολλές φορές μέσα στους επόμενους μήνες σε πολλές «γωνιές» της χώρας μας.

Γιατί δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες

Από την αρχή του 2017, αποφασίστηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών, η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (το 2017).  Όταν όμως τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές.

Μερικά από ονόματα που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα:

Αριάδνη – Βίκτωρ

Γαλάτεια – Δαίδαλος

Ευρυδίκη – Ζήνων

Ηλέκτρα – Θησέας

Ιοκάστη – Κρέοντας

Λητώ – Μίνωας

Νεφέλη – Ξενοφών

Ορέστης – Πηνελόπη

Ραφαήλ – Σοφία

Τηλέμαχος – Υπατία

Φοίβος – Χιόνη

Ωκεανίς – Αντίνοος

Βικτώρια – Γηρυόνης

Διδώ – Ετεοκλής

Ζηνοβία – Ηφαιστίων

Θάλεια – Ιανός

Κίρκη – Λέανδρος

Μήδεια – Αθηνά

Μπάλλος – Κάρμελ

Διομήδης – Ελπίδα

Μπιάνκα – Φίλιππος

EVA

Οι κακοκαιρίες που «αναμένονται»

Πρόσφατα η ΕΜΥ ανακοίνωσε ότι η ομάδα της ανατολικής Μεσογείου θα χρησιμοποιήσει κατά σειρά τα παρακάτω ονόματα για τις κακοκαιρίες για την περίοδο 2022 – 2023.

Για την Ελλάδα λοιπόν τα ονόματα για τις κακοκαιρίες είναι: Βαρβάρα, Ηλίας, Ελένη, Κύρος, Ναϊάς, Θάλεια, Ζωή.

Συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικοινωνεί σε εβδομαδιαία βάση με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους ή όχι. Η τριμερής συνεργασία των μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών που αποτελείται συνολικά από 31 Μέλη.

Ο συναγερμός του 112

Ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991 και από το 1998 η  Ευρωπαϊκή ένωση υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να παρέχουν κλήση του «112» από σταθερό λη κινητό τηλέφωνο  και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεφωνική χρέωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από οποιοδήποτε χώρα της ευρύτερης Ευρώπης καλούν τον πανευρωπαϊκό αριθμό «112» προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να ζητήσουν βοήθεια. Για τα GSM δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός «112» είναι κοινός σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως Ευρωπαική Ημέρα 112, καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2). Στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2019 ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές λειτουργίες του, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 κατέστησαν δυνατές και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία οι δυνατότητες του 112.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα