Ο Άγγελος Τσιγκρής: Στη Βουλή φέρνει το θέμα στήριξης των επιχειρήσεων στα Καλάβρυτα

20.01.2021 / 13:51
image

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, με την οποία ζητά τη στήριξη του χειμερινού τουρισμού και των πληττόμενων επιχειρήσεων των Καλαβρύτων. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Τα Καλάβρυτα και άλλοι ορεινοί προορισμοί της χώρας μας, που διαθέτουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, βασίζουν -κατά κανόνα- την οικονομική τους δραστηριότητα στον χειμερινό τουρισμό. 

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου τους καταγράφεται τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αυξημένη τουριστική κίνηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, προσεγγίζουν τις 600 και οι βασικότεροι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) υπάγονται στο λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου. 

Οι επιχειρήσεις με τον παραπάνω ΚΑΔ -που υπερβαίνουν το 60% του συνόλου- εμφανίζονται ως λειτουργικές, ενώ στην πραγματικότητα ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατακόρυφα λόγω της μηδενικής τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρεθεί των μέτρων ενίσχυσης (επιστρεπτέα και μη επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση 800 ευρώ, κλπ). 

Παράλληλα, οι εν λόγω επιχειρηματίες καλούνται να καταβάλλουν κανονικά τις  ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να εξαιρεθούν και από τo νέο πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία “e-shop”,  αφού δεν πληρούν την -τυπική πλην απαραίτητη- προϋπόθεση αναστολής λειτουργίας από  την 4η Μαρτίου 2020. 

Τέλος, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται είδη σκι και τουριστικά προϊόντα ως δεύτερο ΚΑΔ». 

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό: α) την ένταξη των πληττόμενων επιχειρήσεων των Καλαβρύτων στα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και β) τη στήριξη του χειμερινού τουρισμού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα