Ντόμινο αντιδράσεων και εξελίξεων μετά την αποκάλυψη της Σ. Μπεκατώρου: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ομοσπονδίας ο πρόεδρος του ΙΟΠ

16.01.2021 / 13:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Mpekatorou-949x509

Ενώ πληθαίνουν οι επικρίσεις προς την Ομοσπονδία για το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε επί του θέματος, ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου έστειλε επιστολή παραίτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό»», σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν ήταν μέλος στο ΔΣ της ΕΙΟ την περίοδο που η χρυσή ολυμπιονίκης υπέστη σεξουαλική κακοποίηση σύμφωνα με την καταγγελία της.

Μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα βιασμού από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) όταν ήταν 22 ετών, η ΕΙΟ εξέδωσε την επίμαχη ανακοίνωση ζητώντας από την Ολυμπιονίκη «να γίνει πιο συγκεκριμένη», «εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει». Μια εξοργιστική απάντηση 16.1.2021 Μια εξοργιστική απάντηση Το ύφος στην επιστολή της Ομοσπονδίας έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής στην δημόσια σφαίρα.

Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε σήμερα γενναία χαρακτήρισε τη στάση της Σοφίας Μπεκατώρου λέγοντας ότι η χρυσή Ολυμπιονίκης αποτελεί «παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν». «Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας» τόνισε.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου με την παραίτησή του θέλει να υπερασπιστεί «το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος», ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες «ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του κ. Παπαδημητρίου:

Κύριε Πρόεδρε, ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό». Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε. Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα