“Νοικοκυρεύονται” οι λαϊκές αγορές της Πάτρας – Οι βασικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους

24.01.2021 / 11:10
1200 (1)

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Πάτρας είναι έτοιμο, περιμένοντας πλέον την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα φέρουν την υλοποίηση του στην πράξη.

Ο καθορισμός ενός νέου τρόπου λειτουργίας των λαϊκών κρίθηκε αναγκαίος, ύστερα από τα δεκάδες παράπονα που έκαναν συμπολίτες, αλλά και τα κρούσματα αυθαιρεσίας που έφταναν τα όρια της παραβατικότητας,  δείχνοντας ότι το όλο θέμα είχε φτάσει σε ένα τέλμα.

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ότι  το 60% με 65% των πωλητών που συμμετείχαν στις λαϊκές ήταν παράνομοι και οι νόμιμοι αποτελούσαν τη μειοψηφία.

Ήδη, εδώ και ορισμένους μήνες, η κατάσταση στις λαϊκές αγορές, ύστερα από προσπάθειες του Δήμου Πατρέων έχει αλλάξει, δεν επικρατεί πλέον εκείνο το χάος που υπήρχε.

Το διάστημα της πανδημίας όπου θα έπρεπε οι επαγγελματίες να τηρούν συγκεκριμένες αποστάσεις και μέτρα για να μην κλείσουν, έκανε τελικά καλό (δεν έκλεισε καμία λαϊκή της Πάτρας), δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο και στα στελέχη του Δήμου Πατρέων να φτάσουν σε ένα κανονιστικό λειτουργίας που να κρατάει τις αναγκαίες ισορροπίες.

Τι αλλάζει στις λαϊκές

Οι βασικές αλλαγές και οι κύριοι κανόνες που περιλαμβάνονται στο νέο  πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών έχουν ως εξής: 

-Οι πάγκοι των λαϊκών αγορών θα βρίσκονται σε δύο σημεία, αριστερά και δεξιά. Ο χώρος ανάμεσα θα είναι ελεύθερος, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και να μπορούν να περνούν για περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

-Τα πεζοδρόμια των περιοχών που γίνονταν οι λαϊκές αγορές ξέραμε έως τώρα ότι ήταν συνήθως κατειλημμένα από τα διάφορα είδη ή αντικείμενα των πωλητών. Πλέον αυτό απαγορεύεται αυστηρά. Τα πεζοδρόμια θα είναι ελεύθερα για να μπορούν να περνούν οι διαβάτες και οι πεζοί.

– Η κάθε λαϊκή αγορά θα έχει συγκεκριμένα όρια, ενώ πλέον εκτός αυτής δεν θα επιτρέπεται καμία μορφή πώλησης. Στις εισόδους και στις εξόδους των λαϊκών θα υπάρχει μία ταμπέλα με το τοπογραφικό διάγραμμα της κάθε αγοράς. Στο τοπογραφικό αυτό θα αναφέρεται και το σημείο τοποθέτησης των χημικών τουαλετών που ήδη υπάρχουν σε κάθε λαϊκή.

– Θα υπάρχει πλέον ένας διαχωρισμός κατηγοριών σε κάθε λαϊκή. Τα βιομηχανικά είδη για παράδειγμα θα πωλούνται σε συγκεκριμένο μέρος της αγοράς , το ίδιο θα ισχύει για τα αγροτικά είδη και προϊόντα γεωργίας, όπως επίσης και για τους πάγκους με τα αλιεύματα. Η κάθε επαγγελματική κατηγορία έτσι θα έχει την δική της περιοχή,  κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους αγρότες, στους παραγωγούς, στους εμπόρους, τους ιχθυοπώληδες κτλ.

– Ο διαχωρισμός της κάθε λαϊκής θα είναι και αισθητικός, δηλαδή η κάθε κατηγορία θα έχει τους δικούς της πάγκους που θα είναι ομοιόμορφοι και αν είναι δυνατόν στα ίδιο χρώμα, έχοντας παράλληλα αντίστοιχα σκέπαστρα. Είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα και σίγουρα θα προσφέρει μία άλλη αισθητική και μια καλύτερη εικόνα στις υπαίθριες αγορές.

– Οι πάγκοι των πωλητών θα έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και οι αποστάσεις μεταξύ τους, σε συνθήκες μη πανδημίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερες των δύο μέτρων. Εξάλλου, ο κάθε πάγκος θα πρέπει να έχει μία απόσταση από το αντίστοιχο πεζοδρόμιο μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου. Οι θέσεις των πωλητών δεν θα παρεμποδίζουν εισόδους κατοικιών και καταστημάτων, αλλά και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, ενώ ελεύθερες θα είναι οι διασταυρώσεις των οδών.

– Οι θέσεις σε κάθε λαϊκή θα είναι αριθμημένες, με την αντίστοιχη διαγράμμιση για κάθε πάγκο. Έτσι, ένας πωλητής θα έχει μία προκαθορισμένη θέση για την λαϊκή που συμμετέχει. Ο καθορισμός των θέσεων για τη κάθε λαϊκή θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή που ανήκει στην περιφέρεια και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων της κάθε περιφερειακής ενότητας και εκπρόσωποι των επαγγελματικών σωματείων. Τα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων αποφασίζονται με βάση τον νόμο 4497/17.

– Ο κάθε πωλητής θα έχει ένα ταμπελάκι στον πάγκο του που θα αναγράφει το όνομα του και τον αριθμό της άδειας λειτουργίας του. Κατά αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οι παράνομοι από τη συμμετοχή τους στις λαϊκές και θα ευνοούνται οι νόμιμοι πωλητές που ήταν και οι μεγάλη αδικημένοι μέχρι τώρα.

Μπαίνουν επόπτες

Το πλαίσιο αυτό δείχνει ότι οι λαϊκές αγορές συστηματοποιούνται και παύεται πλέον η αυτοδιαχείριση ή ο εθιμικός τρόπος λειτουργίας που τις χαρακτήριζε. Ο Δήμος Πατρέων σκοπεύει να βάλει σε κάθε λαϊκή από έναν επόπτη ο ρόλος του οποίου θα είναι να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προσαρμογή των πωλητών στα νέα δεδομένα, ενώ οι επόπτες αυτοί θα αλλάζουν σε συχνά χρονικά διαστήματα (κάθε έξι μήνες) για ευνόητους λόγους.

Εκτός όμως των εποπτών, την τήρηση του νέου πλαισίου θα ελέγχουν οι αρμόδιοι φορείς και τα αντίστοιχα όργανα του κράτους.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των λαϊκών αγορών δεν μειώνονται με βάση το νέο αυτό κανονιστικό και συνεχίζουν να είναι 24.  

Εξάλλου, τα τέλη παραμένουν ίδια (2 με 3 ευρώ για τη κάθε λαϊκή), με τη μόνη διαφορά ότι πρόθεση του δήμου είναι να πληρώνονται αυτά σε ημερήσια βάση, κάτι που θα διευκολύνει τόσο τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και τους πωλητές.  

Τέλος, όσοι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών που έχουν ένα καταστατικό το οποίο δεν ισχύει θα πρέπει να φροντίσουν να το ανανεώσουν έγκαιρα, προκειμένου να συμμετάσχουν τα μέλη τους νομίμως στο νέο χαρακτήρα των υπαίθριων αγορών.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Καθημερινά 15 εργαζόμενοι του Δήμου στις λαϊκές

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας μιλώντας στον «Νεολόγο», ανέφερε τα εξής:

«Ως Δήμος θεωρούμε ότι έχουμε ήδη βελτιώσει την εικόνα των λαϊκών σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε καθημερινή βάση έχουμε τουλάχιστον 15 υπαλλήλους που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό, είτε στον εποπτικό τομέα, είτε στην καθαριότητα.

Το νέο σχεδιαστικό πλαίσιο των λαϊκών πιστεύω θα λειτουργήσει προς όφελος όλων και θα δώσει μια οριστική λύση στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί». 

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα