Νικολέτα Χιώνη: «Η θέληση είναι δύναμη» – Η βαρηκοϊα δεν στάθηκε εμπόδιο – Η πατρινή αθλήτρια κατέκτησε την 2η θέση στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κωφών

12.09.2021 / 9:09
NIKOLETA 2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
katerinatsoukala4@gmail.com

Όταν αγαπάς κάτι πολύ και το παλεύεις με όλη σου την ψυχή, εκεί έρχεται η διάκριση και το μετάλλιο. Η πατρινή αθλήτρια Νικολέτα Χιώνη, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες για τον Ελληνικό Αθλητισμό Κωφών, αφού με επίδοση στα 3.30 μέτρα, κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κωφών, που διεξήχθη στο Lublin της Πολωνίας.

Ταξίδεψε με την βαλίτσα της γεμάτη όνειρα και στόχους και έχοντας δίπλα της τον προπονητή της Παναγιώτη Μαυρουδάκη, τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ Ανδρέα Ρήγα και τον Σύλλογο της Αίολος Πατρών, παρόλες τις δυσκολίες, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά επέστρεψε, έχοντας στις αποσκευές της μια μεγάλη διάκριση, η οποία θα την φέρει αντιμέτωπη μ’ ένα όνειρό της, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών το 2022, που θα πραγματοποιηθούν στη Βραζιλία.

Πολυπράγμων, γεμάτη ενέργεια και πάθος, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, ιδιοκτήτρια του ΚΔΑΠ «Μαγεμένο δάσος», αθλήτρια από μικρή ηλικία, ξεκινώντας από το πόλο. Στα 20 χρόνια της εμφάνισε βαρηκοΐα, γεγονός το οποίο δεν άφησε να επηρεάσει τη ζωή της, με αποτέλεσμα στα 28 της, μετά από πολλά χρόνια αποχής από τον χώρο του αθλητισμού, να επιστρέψει δυναμικά στο στίβο και συγκεκριμένα στο άλμα επί κοντώ.

Η Νικολέτα Χιώνη μας μιλάει για την εμπειρία της στο Παγκόσμιο, το ασημένιο μετάλλιο, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, ενώ τονίζει πως η θέληση είναι δύναμη και πως ο αθλητισμός μειώνει την απομόνωση και βοηθάει τα παιδιά ΑΜεΑ στο να νιώσουν αποδεκτά από την κοινωνία.

Δεύτερη θέση στο 5ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου κωφών που διεξήχθη στο Lublin της Πολωνίας. Ποια τα συναισθήματα σου;

Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, το πως ξεκίνησα με το που έφτασα δεν το φανταζόμουν ποτέ. Ωστόσο δεν σταμάτησα ποτέ να το πιστεύω. Ήταν μια φοβερή εμπειρία, πήρα πάρα πολλά, πέρα από το μετάλλιο. Για μια ακόμη φορά αγωνίστηκα με την ψυχή μου, γιατί δεν ήταν καθόλου ευκολά τα πράγματα, λόγω αναβολών κούρασης και καιρικών συνθήκων. Όμως τελικά τα κατάφερα.

Ποιος είναι αυτός που σε ώθησε να ασχοληθείς με το άλμα επί κοντώ;

Ο προπονητής μου Παναγιώτης Μαυρουδάκης με ώθησε στο άθλημα και βάλαμε ένα στοίχημα για τον αν θα καταφέρω σε τέτοια ηλικία να πηδάω, λόγω βαθμού δυσκολίας του αγωνίσματος και λόγω του ότι όλοι ξεκινούν σε πολύ μικρή ηλικία. Όμως το πιστέψαμε εξ αρχής και το κάναμε. Δεν ξεκινήσαμε με σκοπό τους αγώνες Κωφών, αυτό προέκυψε πέρυσι που λόγω το προβλήματος μου, μας ζήτησαν να μπω στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ).

Επόμενος στόχος; Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών 2022 στη Βραζιλία;

Ο στόχος μου ήταν εξ αρχής οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία, αν έπαιρνα φυσικά την πρόκριση από το Παγκόσμιο. Τώρα που τα κατάφερα, απαιτείται πολύ και συγκροτημένη δουλειά, ενώ χρειάζεται και βοήθεια πλέον για την αγορά εξοπλισμού κάτι που ως τώρα δεν είχα. Στοχεύω φυσικά σε ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα.

Ποια η αντιμετώπιση σε αθλητές ΑΜΕΑ και κωφούς;

Η αντιμετώπιση που λαμβάνω είναι πολύ θετική. Είναι εντυπωσιακό το πως το αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι που δεν βρίσκονται καν στο χώρο. Λαμβάνω την αγάπη τους, τη θετική τους ενέργεια και αυτό μου δίνει δύναμη να μπορώ να συνεχίζω.

Νικολέτα Χιώνη: «Η θέληση είναι δύναμη» - Η βαρηκοϊα δεν στάθηκε εμπόδιο - Η πατρινή αθλήτρια κατέκτησε την 2η θέση στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κωφών 2

Ποιες οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει;

Η αλήθεια είναι ότι έχω βρει τα πάντα δύσκολα και όλες οι συνθήκες ήταν εναντίον μου στην αρχή. Ξεκίνησα σε μεγάλη ηλικία, έχοντας μια δυσκολία με την ακοή μου, δεν είχα και ακόμα δεν έχω εξοπλισμό για το συγκεκριμένο άθλημα. Τον τελευταίο χρόνο είχα να αντιμετωπίσω και ένα σοβαρό τραυματισμό που δεν μου επέτρεπε να προπονούμαι και που δεν ήξερα αν θα μπορέσω να συνεχίσω. Όμως με πίστη και θέληση, το πάλεψα και μέσα σε πολύ λίγους μήνες δύσκολης προετοιμασίας με πόνους έκανα 3 επιτυχημένους αγώνες και στον τέταρτο και τον πιο σημαντικό (Παγκόσμιο) επέστρεψα πίσω με το ασημένιο μετάλλιο. Παρόλες τις δυσκολίες δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω, αν και όλοι πίστευαν το αντίθετο για μένα.

Τι θα συμβούλευες ένα παιδί ΑΜΕΑ, που έχει κλίση προς τον αθλητισμό;

Η θέληση είναι δύναμη. Οτιδήποτε θελήσει κάποιος μπορεί να το καταφέρει. Τα παιδιά Αμεα πρέπει να εντάσσονται στον αθλητισμό, όπως ακριβώς και όλα τα υπόλοιπα παιδιά, πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και να τα ωθούμε σε αυτό, γιατί μέσω του αθλητισμού αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό τους. Ο αθλητισμός μειώνει την απομόνωση και βοηθάει τα παιδιά ΑΜεΑ στο να νιώσουν αποδεκτά από την κοινωνία. Τόσο τα ψυχολογικά, όσο τα κοινωνικά οφέλη που προσφέρει είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάπλαση του χαρακτήρα τους και την προσαρμογή τους στην κοινωνία.

Ποια τα όνειρα σου για το αύριο; Τι θα ήθελες να αλλάξεις;

Το άμεσο όνειρό μου είναι ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αρχικά στον εαυτό μου, θα ήταν πως θα ξεκινούσα σε πολύ μικρότερη ηλικία το άλμα επί κοντώ. Γενικότερα, θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος και να βρίσκονται εύκολα χορηγοί, οι οποίοι να μπορούν να βοηθούν και να στηρίζουν τις προσπάθειες των αθλητών.

(Από το ένθετο «Κόσμος» – Νεολόγος Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα