“Νέκρωσε” το κέντρο – Δεν κυκλοφορεί “ψυχή” τα βράδια στην Πάτρα, σε απόγνωση η εστίαση

18.01.2022 / 22:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ESTIASH

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Ερημιά στην Πάτρα, με το αποτύπωμα της πανδημίας, να καταγράφεται, για ακόμη μια φορά, με μελανά χρώματα για τον κλάδο της εστίασης και αναψυχής.  Τις νυχτερινές ώρες εκεί που άλλοτε η πόλη έσφυζε από ζωή, με τους πολίτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους, το ποτό τους, το φαγητό τους σε κάποιο κατάστημα, το τελευταίο διάστημα η εικόνα έχει αλλάξει.

Κυκλοφορώντας κάποιος μετά τις 22:00 το βράδυ διαπιστώνει εύκολα πώς ελάχιστοι είναι οι πολίτες που κυκλοφορούν σε σχέση με το παρελθόν. Η αύξηση των κρουσμάτων, το ωράριο, οι περιορισμοί, ο φόβος ελέω πανδημίας δημιουργούν τελείως διαφορετικά δεδομένα.  Οι εκτιμήσεις θέλουν την κίνηση στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας να παρουσιάζουν πτώση άνω του 50 τις εκατό. Πολλά καταστήματα δεν ανοίγουν καν όπως για παράδειγμα μεζεδοπωλεία που λειτουργούσαν με την συνοδεία μουσικής.

Γ. Σπυρόπουλος: «Επικρατεί στην Πάτρα βουβαμάρα»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας Γιάννης Σπυρόπουλος μιλά στο «Ν» και μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί. Εκφράζει φόβους πώς αρκετές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν αν δεν υπάρξουν άμεσα αντίμετρα και στήριξη αφού πολλοί επιχειρηματίες απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς και μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

«Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί δείχνει πόσο η εστίαση επηρεάζει και βοηθά και την ψυχολογία του κόσμου. Αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι πλέον στα μαγαζιά δεν υπάρχει μουσική, που παίζει μεγάλο ρόλο στη διάθεση που δημιουργεί στους πελάτες.

Ο κόσμος είτε προτιμάει να μην βγει, γιατί πλέον προσφέρουμε άλλο αντικείμενο, είτε βγαίνει νωρίτερα, λειτουργεί αλυσιδωτά όλο αυτό με αποτέλεσμα να υπάρχει στην πόλη «νεκραμάρα», βουβαμάρα. Υπάρχουν γειτονιές εντελώς κλειστές, όπως για παράδειγμα η Ηφαίστου. Πολλοί επιλέγουν να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματα. Μουσικά μεζεδοπωλεία, που το ύφος τους είναι να έχουν μουσική, να τα επισκέπτονται οι πολίτες θέλοντας να απολαύσουν το φαγητό τους συνοδεία μουσικής, γιατί να ανοίξουν; Παράλληλα μένουν εκτός των μέτρων στήριξης.

Για κάποια μαγαζιά είναι οριστικό lockdown, δεν μπορούν χωρίς μουσική και χωρίς όρθιους να λειτουργήσουν. Για μια μερίδα είναι μικρότερο το πρόβλημα κυρίως τις καφετέριες, τα καφενεία, τα take away. Η ψυχολογία, ο φόβος, τα μέτρα, τα κρούσματα που είναι πολλά είναι δεδομένο ότι κρατάνε τον κόσμο μέσα στα σπίτια τους.

Πολλά καταστήματα θεωρώ πώς δεν θα μπορέσουν να επανακάμψουν αν κρατήσει πολύ αυτή η κατάσταση. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ενέργεια η οικονομική ζημιά είναι τεράστια, αλλά και η ακρίβεια που υπάρχει στις πρώτες ύλες. Αυτό παράλληλα θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, και μην ξεχνάμε  στην εστίαση απασχολείται ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της περιοχής».

Η διασπορά και τα μέτρα αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις

Η σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενισχύει το κλίμα έντασης μεταξύ των πολιτών. Πολίτες που διαφωνούν με τα μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, πολίτες που έχουν επιλέξει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα. Αρκετά είναι τα επεισόδια που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Πάτρα. Η αύξηση μάλιστα των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης όμικρον και ο φόβος της διασποράς φαίνεται πως δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Η μη χρήση μάσκας δημιουργεί… εντάσεις

Στην πλατεία Γεωργίου σε κατάστημα και μάλιστα υγειονομικού ενδιαφέροντος πολίτης επέλεξε να μπει χωρίς τη χρήση μάσκας όπως ορίζεται και βρέθηκε αντιμέτωπος με τα «πυρά» άλλου συμπολίτη. Μάλιστα ο ίδιος «εξερράγη» και κατά των υπαλλήλων που εργάζονται στο συγκεκριμένο κατάστημα, διότι επέτρεψαν την είσοδο στο συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος δεν εφάρμοζε τα όσα ορίζονται από την νομοθεσία με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ιδιαιτέρως τώρα που η όμικρον σαρώνει τη χώρα έχοντας τρομερή μεταδοτικότητα. Αποτέλεσμα της όλης έντασης οι δύο πλευρές να εξυβρίζονται μπροστά στα μάτια αρκετών πολιτών που παρακολουθούσαν έκπληκτοι τα όσα συνέβαιναν. Η κάθε πλευρά υποστήριζε τα δικά της. Το περιστατικό έλαβε τέλος με απειλές και εκατέρωθεν αποτύπωση φωτογραφικών στιγμιότυπων: Η  μεν μια πλευρά έχοντας τραβήξει οπτικό υλικό από τον παραβάτη εντός τους καταστήματος και η άλλη έχοντας τραβήξει φωτογραφικό υλικό από τον πολίτη που του επιτέθηκε φραστικά.

Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια

Η αναμονή στη στάση του λεωφορείου σε συνδυασμό με την μη χρήση μάσκας από πολίτη παρ’ ολίγο να φέρει στα χέρια δύο άνδρες. Το περιστατικό συνέβη στην Γούναρη όπου ένας άνδρας περίπου 60 ετών έκανε παρατήρηση σε έναν άνδρα νεότερης ηλικίας γιατί δεν φορούσε μάσκα. Αρχικά του ζήτησε να φορέσει τη μάσκα του και κατά την αναμονή, ενώ του επεσήμανε πώς δεν πρόκειται να τον αφήσει να μπει στο λεωφορείο αν δεν τη βάλει. Η μία κουβέντα έφερε την άλλη ενώ υπήρξε παράλληλα κίνηση του ενός προς το μέρος του άλλου. Η παρέμβαση άλλων πολιτών που έγιναν μάρτυρες του περιστατικού έριξε τους «τόνους». Αξίζει να αναφερθεί πώς ο νεαρός εν συνεχεία φόρεσε μάσκα και συγκεκριμένα λίγο πριν επιβιβαστεί το λεωφορείο.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχει κληθεί να παρέμβει και η Ελληνική Αστυνομία, πρόκειται για περιστατικά με πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα, διαφωνούν και αρνούνται να τηρήσουν την χρήση μάσκας.  Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ψυχραιμότεροι που παρεμβαίνουν ρίχνουν τους τόνους.

Σε δύσκολη θέση οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπηρεσίες


Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τώρα έρχονται και οι υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες αφού καταγράφονται αρκετά περιστατικά με πολίτες που αρνούνται να φορέσουν την μάσκα τους και τους υπαλλήλους να αναγκάζονται να καλέσουν την αστυνομία για να λάβει τέλος το όποιο συμβάν.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα