Μύθοι για τις διατροφικές διαταραχές που σε απομακρύνουν από την ανάκαμψη

30.09.2024 / 9:06
e4776d75bf41491c826d808b99fb9ecf

Το φαγητό είναι κυριολεκτικά απαραίτητο για την επιβίωσή μας! Μέσα στην ημέρα, η κατανάλωση τροφής είναι πρωταρχική μας έννοια για να συνεχίσουμε την δουλειά ή οποιαδήποτε απλή δραστηριότητα.

Για μερικούς ανθρώπους το φαγητό είναι απόλαυση και δύναμη, ενώ για άλλους είναι πηγή άγχους και προβληματισμού. Σύμφωνα με την κλινική Chelsea Psychology, υπολογίζεται ότι μεταξύ 50 και 70% των γυναικών αντιμετωπίζουν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες ως αποτέλεσμα μιας ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό.

Τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής έχουν γίνει τόσο συνηθισμένα και οικεία στην κοινωνία που μπορεί να αδυνατείς να ξεχωρίσεις εάν εσύ ή κάποιος αγαπημένος σου πάσχει. Η χρήση του φαγητού ως ένας τρόπος αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων, αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων λόγω φαγητού (για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία, την ηθική ή τη θρησκεία) και η πίστη ότι υπάρχουν “καλά” και “κακά” τρόφιμα μπορεί όλα να υποδηλώνουν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι συνήθειες μπορούν να αρχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή σου.

Διαταραγμένη διατροφή και διατροφικές διαταραχές είναι το ίδιο

Οι περισσότεροι συγχέουν την διαταραγμένη διατροφή με τις διατροφικές διαταραχές, κάτι που είναι λανθασμένο. Η διατροφική διαταραχή είναι μια ιατρικά αναγνωρισμένη πάθηση ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με το Eating Disorders Victoria, μία διατροφική διαταραχή υπάρχει όταν ένα άτομο βιώνει “διαταραχές στις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις στάσεις απέναντι στο φαγητό”. Αυτό συχνά οδηγεί σε εμμονή με το φαγητό, την άσκηση και την εικόνα του σώματος. Οι διατροφικές διαταραχές ταξινομούνται συνήθως σε έξι κατηγορίες, όπως εξηγείται από την Ένωση Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής: νευρική ανορεξία, διαταραχή υπερφαγίας, άλλες καθορισμένες διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής (OSFED), διαταραχή αποφυγής περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID), διαταραχή μηρυκασμού και απροσδιόριστη διαταραχή σίτισης ή πρόσληψης τροφής (UFED).

Από την άλλη πλευρά, μία διαταραγμένη διατροφή είναι ασυνήθιστα πλάνα διατροφής. Η ενοχή ή η ντροπή για την κατανάλωση φαγητού, οι αυστηροί κανόνες και το έντονο τσιμπολόγημα είναι δείγματα μιας διαταραγμένης διατροφής.

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις την διαταραγμένη διατροφή σου

Μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν την διαταραγμένες διατροφικές σου συνήθειες, καθώς δεν κρίνονται ως διατροφική διαταραχή και η κοινωνία δεν τις αναγνωρίζει ως ανορεξία ή βουλιμία.

Μία διαταραγμένη διατροφή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε διατροφική διαταραχή. Επιπλέον, ενώ η διαταραγμένη διατροφή τείνει να μην είναι τόσο σοβαρή όσο μια διατροφική διαταραχή, μπορεί να εμποδίσει ένα άτομο να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές.

Έχεις την ευθύνη για τη διατροφή σου

Φαινομενικά, ένας ενήλικας έχει τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του, επομένως και την ευθύνη. Η εμφάνιση διαταραγμένων διατροφικών συνηθειών ή/ και διατροφικής διαταραχής έχει τις ρίζες του σε πολύ παλιότερες στιγμές της ζωής σου.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για τις διατροφικές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιθανόν σε οδήγησαν εκεί. Τα “λάθος” μηνύματα της κοινωνίας σχετικά με την εικόνα του σώματος έως ορισμένα τρόφιμα που σου θυμίζουν τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν σου, μπορεί να είναι απίστευτα εύκολο και φυσικό να υιοθετήσεις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Θύμισε στον εαυτό σου ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς και μη ζεις με ενοχές.

Είναι εύκολο να αναγνωρίσεις τα πρώτα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής

Όταν ακολουθείς τα στερεότυπα που έχουν παρουσιαστεί για το πώς μοιάζει ένας άνθρωπος με διατροφική διαταραχή/ διαταραγμένη διατροφή, είναι πολύ πιθανόν να κρατάς τον εαυτό σου μακρυά από τη θεραπεία σου. Το στερεότυπο μιας συγκεκριμένης εμφάνισης, είναι απλά ένας μύθος. Μπορεί ένα άτομο με διαταραγμένη διατροφή μπορεί να έχει ένα μέσο σωματικό βάρος, ενώ ένας άνθρωπος με παραπάνω κιλά από το μέσο να τρέφεται επαρκώς.

Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι εύκολος και απλός

Είτε αναρρώνεις από μια διατροφική διαταραχή είτε από διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες, ο δρόμος προς την ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι περίπλοκος. Τα συμπτώματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή πρέπει να τρως καθημερινά, επομένως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις συνεχώς.

Μην αφήσεις, λοιπόν, κάποια επανάληψη των διατροφικών σου διαταραχών/ συνηθειών να σε αποθαρρύνει από το να συνεχίσεις την προσπάθειά σου. Η ανάκαμψη είτε από μια διατροφική διαταραχή είτε από διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες απαιτεί και ψυχολογική υποστήριξη μαζί με την φυσική προσπάθεια, επομένως είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm