Παρασκευή, 3.02.2023, 5:37 πμ

Μουντιάλ: Φορτίζουν τις μπάλες πριν από κάθε αγώνα

01.12.2022 / 18:06
mundial-ball

Έκπληκτοι οι θεατές βλέποντας τις μπάλες του Μουντιάλ να «μπαίνουν» στην πρίζα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου, οι μπάλες διαθέτουν 3D αισθητήρες. Λειτουργούν με μπαταρία διάρκειας 6 ωρών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται φόρτιση πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η FIFA και η Adidas, σύμφωνα με τη Marca, παρουσίασαν μια μπάλα προηγμένης τεχνολογίας. Η «Al Rihla» της Adidas περιέχει αισθητήρα 14 γραμμαρίων. Η απόφαση για μια τόσο προηγμένης τεχνολογίας μπάλα έρχεται για να βελτιώσει τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Εκτιμούν ότι θα συνδράμει και σε πιο δίκαιες αποφάσεις εντός των γηπέδων.

Μια μπάλα για τις επίμαχες φάσεις του Μουντιάλ
Ο νέος αυτός τεχνολογικός μηχανισμός επιτρέπει να υπάρχει μια πιο ακριβής και ποιοτική κρίση σε καταστάσεις που οι αποφάσεις των διαιτητών καθίστανται δύσκολες. Όπως δηλαδή σε περιπτώσεις γκολ, οφσάιντ και άλλων επίμαχων στιγμών. Συμβάλλει επίσης στη διευκόλυνση και βελτιστοποίηση της χρήσης του VAR.

Η μπάλα που «άδειασε» τον Ρονάλντο
Χαρακτηριστική επίμαχη στιγμή στην οποία συνέβαλε σημαντικά ο αισθητήρας, είναι η πολυσυζητημένη φάση του γκολ του Φερνάντες, που χρεώθηκε αρχικά στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο συνιδρυτής της KINEXON, της εταιρείας που δημιούργησε τους αισθητήρες, Maximilian Schmidt, δήλωσε πως κάθε φορά που η μπάλα προσκρούει, το σύστημα καταγράφει τις κινήσεις της με ρυθμό 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

«Τα δεδομένα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο από τους αισθητήρες σε ένα τοπικό σύστημα εντοπισμού θέσης (LPS), το οποίο περιλαμβάνει μια σύνολο κεραιών δικτύου εγκατεστημένων γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, οι οποίες λαμβάνουν και αποθηκεύουν τα δεδομένα για άμεση χρήση. Όταν μια μπάλα βγαίνει εκτός ορίων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και μια νέα μπάλα εισάγεται για να την αντικαταστήσει, το σύστημα back-end της KINEXON μεταβαίνει κατευθείαν στα δεδομένα της νέας μπάλας, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Maximilian Schmidt.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα