Μόνο τρεις θα έμπαιναν στο συμβούλιο – Μια “ανάγνωση” των εκλογών του 2019 στον δήμο της Πάτρας με τον νέο νόμο

12.06.2021 / 10:30
gko 20

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Κογκόλης

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023. Σε αυτό το ρεπορτάζ θα εστιάσουμε στον Δήμο Πατρέων, επιχειρώντας μια ανάλυση, με φόντο τα έως τώρα δεδομένα, αλλά και τα αποτελέσματα του 2019.

Ξεκινώντας από τις προθέσεις των επικεφαλής των προηγούμενων εκλογών υπάρχει από όλους σχεδόν η πρόθεση εκ νέου καθόδου, η οποία έχει διευκρινιστεί ακόμη και με δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης. Για παράδειγμα, μόνο ο κ. Πατούχας έχει δηλώσει πως ναι μεν η παράταξή του θα έχει συνέχεια, όχι όμως με επικεφαλής τον ίδιο.

Οι καθοριστικές αλλαγές

Μπορεί όλοι να θέλουν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι, μπορούν όμως; Καθίσταται αυτό εφικτό μετά τις αλλαγές; Σύμφωνα με το νέο νόμο, Δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή όποιος καταφέρει να συγκεντρώσει το 43% των ψήφων συν μία, αλλιώς ακολουθεί δεύτερος γύρος. Ο πρώτος συνδυασμός θα έχει διευρυμένη πλειοψηφία καθώς θα του ανήκουν τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων. Επιπροσθέτως, το κλειδί των αλλαγών βρίσκεται στις προβλέψεις για όριο εισόδου 3% στο δημοτικό συμβούλιο και στην κάθοδο υποψηφίων συμβούλων της παράταξης σε όλες τις κοινότητες, ακόμη και αυτές με λιγότερους από 300 κατοίκους!

Οι μισοί με το όριο εισόδου

Στον πίνακα που δημοσιεύεται, παραπλεύρως, αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στην κάλπη της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Εάν ίσχυε ο τωρινός νόμος, με το όριο εισόδου, μόνο 6 συνδυασμοί θα κατάφερναν να μπουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ένα ποσοστό 8,78% να μένει αδιάθετο και τους Νίκος Τζανάκο, Θεόδωρο Ντρίνια, Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο, Χρήστο Πατούχα να μένουν εκτός. Οι Δημήτρης Μπέλιας και Θεόδωρος Μπελεζώνης έτσι και αλλιώς δεν απέσπασαν έδρα.

Οι 9 χωρίς υποψήφιους σε όλες τις κοινότητες

Επίσης, ακόμη ένα ανασταλτικός παράγοντας καθόδου μιας παράταξης στις δημοτικές εκλογές, όπως γράψαμε και πιο πάνω, είναι η απαραίτητη υποψηφιότητα συμβούλων παντού. Στις προηγούμενες εκλογές τα κατάφεραν μόνο τρεις παρατάξεις: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Κ. Πελετίδη, η «Πρωτεύουσα Ξανά» του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και η «Πάτρα Ενωμένη» του Ν. Παπαδημάτου. Με αυτό τον τρόπο θα είχαμε μόνο τρεις παρατάξεις τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια, μπορεί οι υποψήφιοι γνωρίζοντας για τις συγκεκριμένες διατάξεις να φρόντιζαν για τις υποψηφιότητες. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλες δυνάμεις που στήριξαν τον Γιώργο Ρώρο θα αναλάμβαναν, προφανώς, δράση για βοήθεια στο κομμάτι αυτό. Όπως και να χει είναι δύσκολο το εγχείρημα και αποθαρρυντικό, τουλάχιστον για τους μικρότερους.

Εκπλήξεις και αποσύρσεις

Παρατάξεις που έχουν ήδη έτοιμο ψηφοδέλτιο, από τις προηγούμενες εκλογές, θα πρέπει να φροντίσουν για συμμαχίες από τώρα, αφού ο πολιτικός χρόνος έως το 2023 δεν είναι άπλετος. Αυτό σημαίνει πως οι επικεφαλείς θα πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» από την παράταξή τους και τα κόμματα που ενδεχομένως τους στηρίζουν και να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται. Προφανώς, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις νέων υποψηφιοτήτων, αλλά και οι αποσύρσεις άλλων.

Καθημερινότητα και έργα

Ο Κώστας Πελετίδης παραμένει δυνατός παίχτης στη σκακιέρα. Με το 40,60% του πρώτου γύρου των εκλογών του 2019 είναι δεδομένο πως θα θέσει επικοινωνιακά τις βάσεις για νίκη από τον πρώτο γύρο στις εκλογές του 2023. Δίνει έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στα μεγαλύτερα έργα, αφού δεν είναι τυχαία η συνεχής χρησιμοποίηση από τον ίδιο της έκφρασης «Πάτρα, ένα μεγάλο εργοτάξιο».

Ευρεία συμμαχία

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος έχει ήδη έτοιμο, από τις προηγούμενες εκλογές, ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο, το οποίο – σαφώς- χρειάζεται διευρύνσεις και μεταγραφές. Επιδιώκει τη συνεργασία με όμορους χώρους, για τη δημιουργία, όπως είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Νεολόγο» των Πατρών, ενός πλειοψηφικού ρεύματος διεκδίκησης του Δήμου. Επιπροσθέτως, επενδύει και στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Πάτρας και Αχαΐας, σε έναν τομέα πολύ σημαντικός για τον τόπο.

Μόνο τρεις θα έμπαιναν στο συμβούλιο – Μια "ανάγνωση" των εκλογών του 2019 στον δήμο της Πάτρας με τον νέο νόμο 2

Επίσπευση διαδικασιών σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η αλήθεια είναι πως, ο κ. Παπαδημάτος είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσοστό, παρά την αργοπορία της επιλογής του ως επικεφαλής από τη ΝΔ. Έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θα η παράταξή του θα είναι παρούσα στις επόμενες εκλογές και πως ο ίδιος θα είναι επικεφαλής.

Ως προς την αργοπορία του κομματικού μηχανισμού το ίδιο συνέβη και με τον κ. Ρώρο, αν και για το ποσοστό της παράταξης ευθύνονται κι άλλοι παράγοντες, τους οποίους έχουμε αναλύσει σε σχετικά ρεπορτάζ μας. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν στις επιλογές τους, ξεκαθαρίζοντας νωρίτερα από την προηγούμενη φορά της στάση τους, ώστε ο υποψήφιος που θα στηρίξουν να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου και την επικοινωνία των προτάσεων του συνδυασμού του. Βέβαια, στα μεγάλα κόμματα δεν αποκλείεται τίποτα και ποτέ ως προς το… χρίσμα. Το… κέντρο «διαβάζει» το κλίμα, σε συνάρτηση και με τον υπόλοιπο αυτοδιοικητικό χάρτη, έχει την ευχέρεια, βάσει αρκετών επιλογών, για εκπλήξεις και μπορεί να αιφνιδιάσει.

Εντός «παιχνιδιού»

Από εκεί και πέρα, ο Ν. Νικολόπουλος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με τον δήμο να αποτελεί πάντα γι αυτόν αγαπημένη διεκδίκηση. Ο Πέτρος Ψωμάς επιχειρεί συζητήσεις για διευρύνσεις, ενώ εντός «παιχνιδιού» δηλώνουν και οι Ν. Τζανάκος, Αλ. Χρυσανθακόπουλος και Θ. Ντρίνιας.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τη δυναμική που έχει το ΚΙΝΑΛ, τόσο σε επίπεδο Πάτρας και Αχαΐας, όσο και Δυτικής Ελλάδας. Οπότε σε ενδεχόμενο στήριξης υποψηφίου, ίσως του προσδώσει περαιτέρω δυναμική.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα