Μητσοτάκης: “Το νέο νομοσχέδιο κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη” – 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ…

06.12.2023 / 13:32
ka 23

Ως νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να κατανείμει δίκαια τα φορολογικά βάρη και να εξασφαλίσει πόρους για αύξηση μισθών και νέων υποδομών του  κράτους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το φορολογικό νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η φοροδιαφυγή στερεί εισοδήματα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. « Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και να εξασφαλίσουμε πόρους για υποδομές

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις , να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο διακρίνεται και για τόλμη και για σύνεση» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του τεκμαρτού εισοδήματος που έχει προκαλέσει και τη μεγαλύτερη συζήτηση. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά αποδοχής του νομοσχεδίου από την κοινωνία . «Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη παραδοχή . Σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών

Γιατί συμβαίνει: Γιατί οι μισοί δηλώνουν μηδενικά κέρδη. 3 στους 10 δηλώνουν ζημιές για μια πενταετία. Σας ρωτώ. Είναι ή δεν είναι παράδοξο; Κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει. Για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα» είπε.

Απαντώντας επί της ουσίας και στις ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν συντρέχουν λόγοι να παραμείνει στο επάγγελμα κάποιος ενώ παρουσιάζει ζημιές έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει και αυτό καθιστά το τεκμήριο μαχητό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος. “Ελάτε εσείς να μου πείτε ότι αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί” σχολίασε.

Ανακοίνωσε δε, ότι τα πρόσθετα φορολογικά  έσοδα θα ξεπεράσουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ και θα κατευθυνθούν στην Υγεία και στην Παιδεία. “Είναι ένα συλλογικό πλεόνασμα το οποίο επιστρέφει σε συλλογικές ανάγκες. Είχα δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του 2023 η οικονομία θα έχει κλείσει κύκλο αναβαθμίσεων και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησα την υπόσχεση” είπε.

Αναφερόμενος στις τάσεις αποσυμπίεσης του πληθωρισμού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μέχρι τότε οι ευάλωτοι θα συνεχίσουν να ενισχύονται από την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος και ανάληψη του όποιου πολιτικού κόστους.

Real.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα