Μιλούν στον «Ν» δυο μετανάστες που ζουν στην Πάτρα επί 20 χρόνια και θέλουν να πολιτογραφούν Έλληνες

11.03.2023 / 16:00
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ήρθαν στην Ελλάδα, μετά από πολλές περιπέτειες και με κίνδυνο της ζωής τους, πριν από 20 χρόνια και παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν κατόρθωσαν να «ριζώσουν» στην ελληνική κοινωνία. Εργάζονται στην Ελλάδα, είναι ασφαλισμένοι, κάνουν φορολογική δήλωση, μιλούν ελληνικά. Ο ένας παντρεύτηκε Ελληνίδα και έχει μια κόρη 23 ετών που γεννήθηκε εδώ. Τώρα πια, θέλουν και επίσημα να γίνουν Έλληνες. Πρόκειται για τον 50χρονο Αλί και τον 44χρονο Σοράν πρόσφυγες από το Ιράκ, οι οποίοι μένουν και εργάζονται στην Πάτρα. Ο «Νεολόγος» των Πατρών τους συνάντησε στα γραφεία της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, ένα απόγευμα που έκαναν μάθημα προετοιμασίας για τις εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που είναι προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Για να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό θα πρέπει να δώσουν γραπτές εξετάσεις, στα πρότυπα των πανελληνίων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Μαρτίου 2023, σε τεστ γνώσεων με ερωτήσεις ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών, και πολιτισμού.

Τα μαθήματα προετοιμασίας

«Τα θέματα των εξετάσεων είναι πάρα πολύ δύσκολα, πολλά από αυτά που τους ρωτούν δεν τα γνωρίζουν ούτε οι Έλληνες», είναι από τις πρώτες κουβέντες που λέει η δασκάλα τους, η εθελόντρια συνταξιούχος εκπαιδευτικός Παρασκευή Κοτζιά, η οποία μαζί με άλλους εθελοντές εκπαιδευτικούς της Πάτρας κάνουν μαθήματα ελληνικών τρεις φορές την εβδομάδα, σε μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, απαραίτητο εφόδιο ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία.

«Στην Κίνηση έχουμε μαθητές που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και ανθρώπους που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο στη χώρα τους. Οι μαθητές μας είναι από πολλές χώρες, από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Ρωσία, το Ιράκ, την Αλγερία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, κτλ., και οι περισσότεροι μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα πολλά χρόνια. Κάποιοι έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πάρει το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, άλλοι έχουν δώσει εξετάσεις για να αποκτήσουν το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου και κάποιοι έχουν συνεχίσει τις σπουδές τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και σε Επαγγελματικό Λύκειο. Η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, είναι η μόνη δομή στην Πάτρα στην οποία γίνονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών», εξηγεί η Παρασκευή Κοτζιά.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για τις γραπτές εξετάσεις και παρακολουθούν τα μαθήματα της Κίνησης, ο Αλί και ο Σοράν, οι οποίοι όμως δυσκολεύονται, τόσο από τον όγκο της ύλης, όσο και από το περιεχόμενο τους.

«Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουν, πόσες φορές αναθεωρήθηκε η Συνθήκη της ΕΟΚ ή ποιος μελοποίησε τον Άξιον Εστί το Οδυσσέα Ελύτη; Αυτά είναι δύο τυχαία ερωτήματα από την Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων, τα οποία όμως δείχνουν τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας των ερωτημάτων στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθεί η συντριπτική πλειοψηφία των εξεταζόμενων», εξηγεί η κυρία Κοτζιά.

Για το λόγο αυτό, τόσο ο Αλί όσο και ο Σοράν αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις επικείμενες εξετάσεις, αλλά στις επόμενες που υπολογίζεται ότι θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο.

Τα εμπόδια

Για να πάρουν το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση οι εξεταζόμενοι χρειάζεται να συγκεντρώσουν συνολικό ποσοστό 70% σωστών απαντήσεων. Όσοι τα καταφέρουν, θα πρέπει στη συνέχεια να αποδείξουν ότι έχουν επαρκές εισόδημα, δηλαδή περίπου 7.800 ευρώ ανά έτος, για τα πολλά συνεχόμενα τελευταία χρόνια (έως και 7 έτη πριν για τους κατόχους συγκεκριμένων τύπων αδειών διαμονής).

Ο υποψήφιος θα πρέπει να υπερπηδήσει και άλλα εμπόδια στο δρόμο για την απόκτηση της ιθαγένειας. Ένα από αυτά είναι η παράβολα των 500 ευρώ για την αίτηση ή των 150 ευρώ για την εξέταση.

«Θέλω να γίνω Έλληνας και επίσημα»

«Εδώ ζω, εδώ εργάζομαι, είμαι ασφαλισμένος από το 2003, εδώ είναι η οικογένειά μου, η Ελληνίδα γυναίκα μου και η 23χρονη κόρη μου. Θέλω να γίνω Έλληνας και επίσημα. Να μπορώ να έχω όλα τα δικαιώματα του πολίτη», λέει ο 50χρονος Αλί, ο οποίος όμως δυσκολεύεται στα μαθήματα. «Για μένα που είμαι μεγάλος σε ηλικία και ξεκινάω τώρα την προετοιμασία είναι δύσκολα, κυρίως στο θέμα της γραφής. Μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα, κατανοώ και μιλάω ελληνικά, αλλά μου είναι ακόμη δύσκολο να γράψω. Για αυτό και όταν έμαθα από την κοινότητα του Ιράκ στην Πάτρα, ότι στην Κίνηση γίνονται μαθήματα ελληνικών, ήρθα να τα παρακολουθήσω», προσθέτει και δεν παραλείπει να μιλήσει, πάντα στα ελληνικά, για την υποστήριξη που δέχεται στην προσπάθειά του, τόσο από τους ανθρώπους της Κίνησης, όσο και από την οικογένειά του. «Στο σπίτι, μετά τη δουλειά προσπαθώ να διαβάσω και με βοηθούν τόσο η γυναίκα μου, όσο και η κόρη μου», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει αποφασισμένος να τα καταφέρει. «Η γλώσσα είναι δύσκολη, αλλά αφού εδώ είναι η ζωή μου, θέλω να την μάθω», σημειώνει ο Αλί.

Η κατάσταση για τον 44χρονο Σοράν είναι πιο εύκολη, μιας και στα 20 χρόνια που ζει στην Ελλάδα έχει κάνει μαθήματα ελληνικών και γνωρίζει τόσο να διαβάσει, όσο και να γράφει. Μάλιστα έχει και το σχετικό πιστοποιητικό από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, το οποίο απέκτησε το 2007 και έχει σε φωτογραφία στο κινητό του τηλέφωνο και το επιδεικνύει με περηφάνια. Ωστόσο και αυτός διαβάζει εντατικά για να καλύψει την ύλη.

«Τόσα χρόνια που βρίσκονται στην Ελλάδα, έχω ένσημα, κάνω φορολογική δήλωση, αλλά δεν είμαι πολίτης της χώρας. Για αυτό θέλω να δώσω εξετάσεις και να πολιτογραφηθώ Έλληνας, ώστε να έχω και δικαιώματα, όχι μόνο υποχρεώσεις», απαντά ο Σοράν στο σχετικό ερώτημα.   

Μιλούν στον «Ν» δυο μετανάστες που ζουν στην Πάτρα επί 20 χρόνια και θέλουν να πολιτογραφούν Έλληνες 2

Διακρίνονται από αριστερά: Η εκπαιδευτικός Παρασκευή Κοτζιά, ο 44χρονος Σοράν και ο 50χρονος Αλί.  

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα