«Μικρό καλάθι» για τις εσωκομματικές εκλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

08.05.2022 / 11:00
1400

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποτύχει να αντιστοιχήσει τα υψηλά ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές με τη βάση του και τη διείσδυσή του στην κοινωνία

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

alexkogkolis@hotmail.com

Μετά το συνέδριο και έχοντας μπροστά του τις κάλπες για την εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με φόντο τις εθνικές εκλογές. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να απαντά στις επανειλημμένες ερωτήσεις, ως προς το πότε θα στηθούν κάλπες, ότι οι  εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, στην Κουμουνδούρου όμως πιστεύουν ότι θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Υπό αυτή τη λογική κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν την ανασύνταξη της βάσης και την αντιστοίχισή της με τα ποσοστά του κόμματος, μέσω της εγγραφής μελών και τη συχνή οργανωτική τους ενασχόληση. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς σε πρώτη φάση δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο κορωνοϊός, αλλά και η παραδοσιακή αδυναμία του κόμματος να εγγράψει μέλη και να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάσεις στην ανοιχτή κοινωνία στάθηκαν «τείχος», γι αυτό η συνολική διαδικασία διάδρασης με τη βάση ξεκίνησε από την αρχή.

Δεν ανακοινώνονται οι συμμετέχοντες

Λόγω των παραπάνω ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ και οι νομαρχιακές του επιτροπές «τρέχουν» τις διαδικασίες, αλλά δεν ανακοινώνουν επισήμως τα μέλη του κόμματος. Δεν ανακοίνωσαν προσφάτως τους ψηφίσαντες για τους συνέδρους, αφού ως φαίνεται η συμμετοχή δεν κάλυπτε τις επικοινωνιακές ανάγκες του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε τώρα μεγάλο κόμμα. Η «άνθιση» που έχει επιτευχθεί εδώ και μία δεκαετία δεν δικαιολογεί την απουσία ευρείας κομματικής βάσης. Σύμφωνα με γνώστες της κομματικής και πολιτικής σκακιέρας «δεν στήθηκαν αποτελεσματικά τοπικές οργανώσεις, το κόμμα δεν επικοινωνούσε με την κοινωνία, η οποία ενδυνάμωσε στην πραγματικότητα τον Αλέξη Τσίπρα», τονίζεται, ενώ τα ίδια στελέχη προσθέτουν: «Δεν γίνεται μέσα σε μία δεκαετία επί της ουσίας να έχουν αλλάξει λίγα πράγματα. Να μην έχουν αναδειχθεί στελέχη που θα πείσουν τους πολίτες να ασχοληθούν ενεργά, να επικοινωνούν το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος και να αφουγκράζονται την κοινωνία, ως συνδετικοί κρίκοι με την Αθήνα. Δεν γίνεται ένα εν δυνάμει κυβερνών κόμμα να μην έχει θεμέλια. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερο κόμμα έγινε ναι μεν γρήγορα σε πρώτη φάση, αλλά σε δεύτερη και τρίτη φάση φαίνεται πως το πρόβλημα είναι πλέον δομικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας και από εκεί και πέρα το… χάος».

Χαμηλές πτήσεις στην αυτοδιοίκηση

Υπό τη συνθήκη αυτή και σε επίπεδο Αχαΐας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ποτέ δεν έχουμε μάθει τη δυναμική του κόμματος. Τα μέλη του, τους συμμετέχοντες σε εκλογικές διαδικασίες. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής που επικρατεί στο κόμμα είναι και η αναντιστοιχία των ποσοστών στις εθνικές εκλογές με τις επιδόσεις των υποψηφίων που στηρίζονται από αυτό σε μια σειρά άλλων εκλογικών αναμετρήσεων, όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα επιμελητήρια. Στην Πάτρα ο Γιώργος Ρώρος κατέγραψε 6%, στην Περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τον κομματικό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κατσιφάρα, στους εκπαιδευτικούς υποεκπροσωπείται, στα Επιμελητήρια έχει χαμηλές επιδόσεις, όπως και στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία. Παρ’όλα στις εθνικές εκλογές του 2019 στην Αχαΐα έλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 40%, όταν βέβαια το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ δεν είχε τη δυναμική που έχει πλέον.

Προβληματισμός για την 15η Μαΐου

Επιπροσθέτως, την αναντιστοιχία βάσης και Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επιβεβαιώσουν και οι κάλπες της 15ης Μαΐου, αφού σε αυτή των υποψηφίων της Κεντρικής Επιτροπής θα ψηφίζουν μόνο όσοι εγγραφεί μέλη έως τις 21 Μαρτίου, ενώ στην άλλη για τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη κι όσοι γίνουν μέλη την ίδια ημέρα. Στελέχη του κόμματος θεωρούν πως ο αριθμός της δεύτερης κάλπης θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, χωρίς όμως να θέτουν στόχο προσέλευσης, υπό τον φόβο χαμηλής συμμετοχής. Περιορίζονται έτσι να αναφέρουν πως «ο στόχος είναι η ποιοτική συμμετοχή και όχι να ψηφίζει όποιος βλέπει φως και μπαίνει, όπως σε άλλα κόμματα». Να σημειωθεί ότι κατά την ημέρα των εκλογών θα υπάρξει και μια τρίτη κάλπη, όπο  θα μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι ήταν σύνεδροι στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο και θα αφορά την έγκριση των καταστατικών τροπολογιών για το ποιοι/ες μπορούν να είναι μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ – όσοι έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία μόνον ή και ψηφιακή.  

Σύγκριση με τη συμμετοχή σε ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Αναμφίβολα, οι επιδόσεις στις εσωκομματικές κάλπες θα συγκριθούν με τις αντίστοιχες διαδικασίες των άλλων δύο κομμάτων. Τους ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προσφάτως, με τη συμμετοχή 270.000 ψηφοφόρων, αλλά και της ΝΔ το 2016 όπου ψήφισαν 400.000 πολίτες.  Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσελκύσει ψηφοφόρους, όμως ο κίνδυνος μιας χαμηλής συμμετοχής θα έχει ουσιαστικές και επικοινωνιακές συνέπειες.

Τέλος, σχετικά με την αμφισβήτηση που μπορεί να δεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εάν χάσει ξανά τις εθνικές εκλογές και το κόμμα καταγράψει χαμηλές πτήσεις στην αυτοδιοίκηση, πρόσωπα προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα, απαντούν ότι «ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στο πλάι του τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, όπως φάνηκε στον πρόσφατο συνέδριο. Προσφεύγουμε στη βάση για να την κάνουμε κοινωνό και συμμέτοχο στη νέα εποχή και στη δυναμική μας πορείας προς της νίκη, για μία προοδευτική κυβέρνηση των πολλών».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα