“Μη δίνετε βίζα σε κανένα Ρώσο!” – Πιέστε περισσότερο τη Ρωσία λέει ο Ζελένσκι στην ΕΕ

11.08.2022 / 10:15
fa 38

Αντιμέτωπο με νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ανατολική Ουκρανία, που στόχο έχουν την ολοκλήρωση της κατάληψης του Ντονμπάς το συντομότερο δυνατό, το Κίεβο ζητεί από τη Δύση και κυρίως τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και των πολιτών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρότρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν να χορηγούν βίζες προς όλους ανεξαιρέτως τους Ρώσους, είτε έχουν ταχθεί υπέρ είτε κατά της εισβολής στη χώρα του. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ήδη κάποιοι από τους αποδέκτες του μηνύματός του, όπως η Φινλανδία και η Εσθονία, έσπευσαν να το κάνουν δεκτό, καλώντας τις Βρυξέλλες να κάνουν το ίδιο.

«Ο,τι είδους Ρώσος και εάν είναι, αναγκάστε τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» είπε ο Ζελένσκι στο πλαίσιο συνέντευξής του στην αμερικανική «Washington Post». «Τότε θα καταλάβουν. Ασφαλώς και θα πουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει καμία σχέση με εμάς και θα αναρωτηθούν εάν μπορεί όλος ο πληθυσμός (της Ρωσίας) να θεωρηθεί υπεύθυνος. Ασφαλώς και μπορεί!» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κάθε προσπάθεια να απομονωθεί η Ρωσία ή οι Ρώσοι είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει προοπτική επιτυχίας» απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έκανε λόγο για μια πρόταση η οποία ξεπερνά τα όρια του παραλογισμού.

Καλώντας δε τους πάντες «να έρθουν στα συγκαλά τους», ο Πεσκόφ επέκρινε τις χώρες της ΕΕ που έχουν επιβάλει περιορισμούς σε ρώσους πολίτες – όπως η Γαλλία στο Κάστρο του Βενσέν.

Στην επόμενη Σύνοδο

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ουσιαστικά απέρριψε το συγκεκριμένο σενάριο και πέταξε το μπαλάκι στα κράτη-μέλη – τουλάχιστον μέχρις ότου το θέμα τεθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Οκτώβριο, όπως αναμένεται.

«Η ΕΕ έχει εν μέρει αναστείλει τη συμφωνία για τις βίζες με τη Ρωσία. Η αναστολή αυτή έχει στόχο τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο ρωσικό καθεστώς. Δεν έχει επίπτωση, για την ώρα, σε κανονικούς ρώσους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ανίτα Χίπερ.

«Τα κράτη-μέλη διαθέτουν, από τη νομοθεσία τους, σημαντικό περιθώριο για να περιορίσουν ή και να διακόψουν την έκδοση αδειών παραμονής μακράς διάρκειας ή μόνιμης διαμονής (…) Θα υπάρχουν πάντοτε κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους θα πρέπει να εκδίδονται βίζες» πρόσθεσε, παραπέμποντας σε «ανθρωπιστικές περιπτώσεις, μέλη οικογενειών, δημοσιογράφους ή αντικαθεστωτικούς».

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι κυβερνήσεις δύο τουλάχιστον κρατών-μελών έχουν υιοθετήσει την πρόταση Ζελένσκι. «Δεν είναι δίκαιο την ίδια στιγμή που η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό, βίαιο πόλεμο στην Ευρώπη, οι Ρώσοι να ζουν μια κανονική ζωή, να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να κάνουν τουρισμό» δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία.

«Η επίσκεψη στην Ευρώπη αποτελεί προνόμιο και όχι ανθρώπινο δικαίωμα. Οι αεροπορικές συνδέσεις με τη Ρωσία έχουν διακοπεί. Κάτι που σημαίνει πως ενώ οι χώρες της Ζώνης Σένγκεν εκδίδουν βίζες, οι γείτονες της Ρωσίας είναι αυτοί που δέχονται το βάρος» τόνισε από την πλευρά της η εσθονή συνάδελφός της Κάγια Κάλας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ελσίνκι, αρκετοί Ρώσοι εισέρχονται στη Φινλανδία με βίζες που έχουν εκδώσει οι πρεσβείες άλλων κρατών της ΕΕ και στη συνέχεια φεύγουν αεροπορικώς για προορισμούς εντός της Ζώνης Σένγκεν, χωρίς να χρειάζεται να υπόκεινται σε ελέγχους. Μάλιστα, φινλανδικά μέσα σημειώνουν πως ρωσικές εταιρείες προσφέρουν ήδη μετάβαση με αυτοκίνητα από την Αγία Πετρούπολη προς αεροδρόμια της Φινλανδίας.

«Τα Νέα»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα