Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά και αυθημερόν η έγκριση για τον φόρο – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

02.03.2021 / 9:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
exoikonomo

Οι δηλώσεις για τον φόρο μεταβίβασης θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα παίρνουν έγκριση από τη ΔΟΥ ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα

Σημαντικές αλλαγές έρχονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

Στο εξής, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τη διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς να μεταβούν στην εφορία, αλλά ακολουθώντας μόνο μια απλή διαδικασία μέσω του υπολογιστή τους.

Μάλιστα, η ΔΟΥ θα εγκρίνει την υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, χωρίς να χρειάζεται πολυήμερη αναμονή. Για τη διαδικασία θα είναι απαράιτητοι οι κωδικοί Taxis του πωλητή, του αγοραστή και του συμβολαιογράφου.

Περισσότερες υπηρεσίες

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μέσα στο 2021 στην πλατφόρμα θα προστεθούν περισσότερες υπηρεσίες, όπως για γονικές παροχές, δωρέες και κληρονομιές, αλλά και για άλλες περιπτώσεις, όπως η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ακίνητο, ή ακόμη και οι χρηματικές δωρεές.

Η πλατφόρμα έχει παρουσιαστεί ήδη στους συμβολαιογράφους, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για την έναρξη της λειτουργίας της. Η ηλεκτρονική διαδικασία θα είναι προαιρετική μέχρι την 1η Ιουνίου, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι συναλλασσόμενοι να προσαρμοστούν, ωστόσο στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτική.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα